Vlastimil Kopecký  14. 10. 1912 – 30. 7. 1967

"> Před 100 lety se narodil Vlastimil Kopecký | SK Slavia Praha
Více

Před 100 lety se narodil Vlastimil Kopecký

<p style="margin-bottom: 0cm"> Vlastimil Kopecký  14. 10. 1912 – 30. 7. 1967</p>

 

Srpen 1945. Slavia vyhrává Český pohár. Vlasta Kopecký (vpravo) vedle svého kamaráda Josefa Bicana.

 

Legendární hráč Slavie Vlastimil Kopecký se narodil 14. října 1912. Populární fotbalista vyrůstal ve sparťanské rodině (jeho otec měl dokonce dva roky permanentku Sparty) a vlastně úplně stejně jako Franci Svoboda odehrál dorost v Rapidu Vinohrady, aby se ve dvaceti objevil v ligové jedenáctce Slavie. Zkraje působení v našem dresu si přinesl svou vinohradskou přezdívku Kosík, ale brzy byl na věky příští oslovován a označován jen jako Vlasta. Za ligu u nás odehrál přesně dvacet ročníků (1932 až 1951) a je toho druhu rekordmanem. Vítězem ligy byl tedy přesně desetkrát (1933 až 1935, 1937, 1940 až 1943, 1947 a 1948), vždy na levé spojce a nebo na levém kraji zálohy. Přestože byl snad nejlepším nahrávačem našich klubových dějin (Puč, Vojta Bradáč, Bican), ve své dlouhověkosti se „prostřílel“ do Klubu ligových kanonýrů s 252 brankami (čtyřikrát rozhodl derby se Spartou vítězným gólem).

 

Vlasta Kopecký patřil svou technikou a chytrostí k tomu, co označují naši pamětníci „slávistická klasika“.

 

Přímo neuvěřitelné historky se tradují o jeho souhře s Pepi Bicanem, prý spolu mohli hrát skutečně i „poslepu“. Patrně vrchol své výkonnosti v našem dresu ho zastihl během vítězství ve Středoevropském poháru 1938 (stajně tak některé další hráče jako byli Bokšay, Nožíř, Šimůnek či Vytlačil).

 

„Rozuměli jsme si dokonale, byli jsme spolu jakoby duševně propojeni. Když měl na noze míč, cítil jsem, co s ním udělá. Byl to nejlepší technik, jakého jsem kdy poznal. S ním se dalo hrát opravdu poslepu,“ řekl o něm jeho spoluhráč a kamarád Josef Bican.

 

 

Reprezentoval (MS 1934 náhradník, 1938 hráč základní sestavy) nejen Československo, ale i Prahu v četných meziměstských mezinárodních zápasech a v neslavných válečných časech i výběr Čech v duelech s Moravou. V roce 1956 byl jedním z nejlepších v historických zápasech bývalých hráčů = internacionálů Československo – Rakousko (5:3 a 3:3), stejně tak oslňoval v roce 1958 při dvojzápase internacionálů Slavia – Sparta (4:1 a 4:4).

 

 

Hned jak v roce 1964 ustavil Odbor přátel jedenáctku slávistických internacionálů, patřil k jejím základním pilířům. V tomto dresu, v propagačním zápase v Hlinsku, také odehrál svůj vůbec poslední životní zápas. Zkolaboval přímo na hřišti a na poruchu srdeční činnosti i téhož dne zemřel. Na jeho počest byl hned roku 1968 uspořádán memoriál nesoucí jeho jméno, a byl určen právě fotbalovým internacionálům. Řadu let býval tento turnaj „zlatým hřebem“ letních měsíců a v jeho pořádání se s úspěchem a zdarem představila plejáda odboček našeho Odboru přátel.

 

Květen 1967. Slavné foto bývalého hráče a trenéra Slavie Jiřího Nedvídka. Dva velcí hráči a přátelé. Pepi Bican a Vlasta Kopecký. Patrně poslední foto zachycující druhého z nich. O dva měsíce později Vlasta Kopecký zemřel. Při zápase na hřišti v Hlinsku. V dresu Slavie...

 

Vlasta Kopecký patří zcela neodmyslitelně do „zlatého fondu“ hráčů naší klubové historie. A taková historie by měla vzpomenout i jeho krátkého působení na lavičce ligového trenéra v ročníku 1958/59. Slavia (alias Dynamo) v něm získala svým ligovým umístěním (3. příčka) právo dalšího startu ve Středoevropském poháru.

 

 

Vzpomínka kamaráda a bývalého hráče Slavie Jana Andrejkoviče:

 

„Život každého z nás neúprosně spěchá. Je přirozené, že se zapomíná na to, co bylo, a raději se lidé věnují své přítomnosti. Nejinak je tomu i ve fotbale. Proto je vhodné vzpomenout si na jednoho z nejslavnějších slávistů, na legendárního hráče Vlastu Kopeckého, který mimochodem je rekordmanem v účasti v derby zápasech se Spartou. Vlasta Kopecký sehrál v letech 1932 až 1951 proti odvěkému rivalu Spartě celkem neuvěřitelných 54 derby-utkání. Báječný kamarád byl virtuosní technik, vynikající stratég a nerozlučný spoluhráč zejména Josefa Bicana. Vzájemná spolupráce těchto výjimečných fotbalových kouzelníků (Vlasta – nahrávač, Pepa – střelec) způsobila mnoho vrásek soupeřovým brankářům a fandům.“

 

Rok 1938. Slavia jako vítěz XII.ročníku Středoevropského poháru (Mitropa Cup). Snímek byl pořízen v Poděbradech při soustředění před zahájením soutěže. Vlasta Kopecký je v dolní řadě první zleva.

 

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články