Petr Kolařík: Áčko je můj sen od doby, co jsem v Praze | SK Slavia Praha
Více

Petr Kolařík: Áčko je můj sen od doby, co jsem v Praze

Do Slavie přišel Petr Kolařík ve 14 letech. V mládežnických letech patřil k oporám nejen Slavie, ale také reprezentace, kterou dokonce vedl z pozice kapitána. Před minulou sezonou odešel hostovat do Jihlavy, následně se zkoušel prosadit v Čáslavi. Shoda náhod ho ale přivedla zpět do Slavie, kde je v současnosti jednou z hlavních opor úspěšné juniorky.
Před týdnem proti Táborsku v Juniorské lize jste nastoupil po dlouhé době. Co vás trápilo a už jste v pořádku?
„Měl jsem bohužel natržený sval, ale naštěstí to nebylo nic vážného. Postupně jsem se vrátil do tréninku, teď mi sval drží. Doufám, že se mi do budoucna budou zranění jen vyhýbat, není to nic příjemného."

V zápasech proti Táborsku a Teplicím už vás tedy nic nelimitovalo?
„Ne. Celkově se mi hrálo dobře, i když ve druhé půli proti Táborsku už mi docházely síly. Před tím jsem měl určité tréninkové manko. Trenér musel navíc nuceně střídat, takže jsem dohrál na pozici defenzivního záložníka. Na této pozici jsem hrál pravidelně už v dorostu, takže můžu kdykoliv zaskočit. Ale více mi vyhovuje pozice stopera. Proti Teplicím už to bylo v pohodě."

Slavia byla velká výzva


Do Slavie jste přišel ve 14 letech, kdy vás přivedl pan Daliba. Pamatujete si na to a měl jste hned jasno, že to ve Slavii zkusíte?
„Myslím, že to bylo na nějakém zápase, kde jsem nastupoval za plzeňský krajský výběr. Po zápase mě oslovili a za nedlouho jsem byl na zkoušce, kde jsem se zalíbil a nastoupil do A-žáků. O takové šanci jsem vůbec nepřemýšlel, ta se nenaskytne každý den. Slavia byla a je velká výzva."

Poté jste prošel všemi mládežnickými kategoriemi. Jak na to vzpomínáte?
„Samozřejmě moc rád. Jako první mě trénoval pan Jíra, který si mě pak vytáhl o rok později do C-dorostu. V B-dorostu mě trénoval pan Abrhám, v A-dorostu pan Saňák a pan Peřina. V béčku mě vedl pan Janů, Řehák a teď trenér Petrouš. Na mládežnická léta člověk vzpomíná jen v tom nejlepším."

Vám se navíc dařilo i na mezinárodní scéně. Pravidelně jste oblékal reprezentační dres (U16-U18) a navíc jste nosil kapitánskou pásku...
„To je pravda. Na to období vzpomínám velice rád. Procestoval jsem skoro celou Evropu. Za největší úspěch bych považoval vítězství na turnaji v Polsku a ve Španělsku. Co se trenérů týče, tak mě vedli pan Pešice a později pan Hřebík."

Před minulou sezonou jste odešel hostovat do Jihlavy. Jak působení na Vysočině hodnotíte?
„Jen pozitivně! Pravidelně jsem nastupoval v MSFL, což je kvalitní soutěž. Jihlava na mě měla na konci hostování opci na přestup, ale neuplatnili ji. Áčko hrálo ve druhé lize o postup, tak dostáváli přednost zkušení hráči. Celé jaro odehráli ve 13 lidech. Po postupu do Gambrinus ligy hledali zkušené obránce, proto jsem odešel."

Příprava v áčku? Cenná zkušenost!


Pak jste nakoukl do druholigové Čáslavi...
„Tam jsem loni v létě začal přípravu pod panem Vrabcem. Vypadalo to, že bych mohl zůstat, ale zranil jsem se a mezitím logicky přivedli někoho jiného. Tak to ve fotbale chodí."

Vás to ale zavedlo zpět do Edenu, jste členem úspěšné juniorky.
„Já jsem měl ve Slavii stále smlouvu. Dohodli jsme se, že zůstanu a pak se uvidí, co dále. Měl jsem i jiné možnosti, ale rozhodl jsem se pro juniorku a jsem za to rád."

Možná proto, že jste druzí v tabulce a celou sezonu se vám daří, že?
„Začátek soutěže nám moc nevyšel, pak jsme se chytili. Myslím, že zrovna od domácího zápasu s Táborskem jsme neprohráli asi třináct kol, tak doufám, že se to bude opakovat."

Navíc v zimní přestávce si vašich výkonů všiml i realizační tým áčka, kde jste absolvoval část přípravy. Jaké to bylo?
„Byla to pro mě další cenná zkušenost poznat zase něco jiného a jsem za to rád. Trenér mi říkal abych se nebál hrát. Myslím, že to bylo částečné splnění nějakého snu."

Cíl pro jaro a léto je asi jasný - pokus o titul v Juniorské lize a v létě se probojovat do A týmu?
„Tak lehké to asi nebude (smích). Soutěž bychom chtěli vyhrát, i když na Brno ztrácíme sedm bodů. Stále však věříme, že se před ně ještě můžeme dostat. Co se áčka týče, tak je to můj sen už od doby, co jsem do Prahy přišel." 

Juniorka dnes hraje od 16 hodin v Příbrami. Oplatí domácím sobotní porážku áčka?

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články