Před 60 lety byl otevřen Eden, gól dal Bican | SK Slavia Praha
Více

Před 60 lety byl otevřen Eden, gól dal Bican

Eden se původně nezačal stavět pro Slavii, ale osud tomu chtěl, že se stal jejím domovem.
Slavnostně byl otevřen 27. září 1953 tehdejším primátorem doktorem Václavem Vackem. A přestože tento muž nebyl ani minutu členem našeho klubu, stadion nesl jeho jméno v názvu. Když byl kolaudován, tak „bylo opomenuto vybudování ozvučení“. Skvělý muž tehdejšího Energovodu, pan Oldřich Bartůněk, to ale všechno napravil, aby se tu stal mistrem zvuku a i hlasatelem na dalších dlouhých čtyřicet let.

Slavia alias Dynamo začínala ligovým zápasem s vojenskými Křídly vlasti Olomouc. Skončilo to 1:1 a snad symbolicky náš první gól tu dal už čtyřicetiletý Josef Bican. Naši ani nehráli v tradičních červenobílých dresech, ale v modročervených, místo slávistické hvězdy byl nápis DSO Dynamo.

Unikátní už byl žákovský předzápas. Naši žáci v tradičních červenobílých barvách tu přehráli Teslu Žižkov 2:1. Prim hráli budoucí ligoví borci Karel Nepomucký (dal vítězný gól) a František Morávek (byl kapitánem), s nimi i pozdější hokejový trenér ve službách Slavie Zbyněk Zavadil… A také dnešní archivář fotbalové Sparty Václav Boreček. Není divu. Jeho otec Jaroslav tu byl mládežnickým činovníkem a rodinným přítelem Pepiho Bicana, Seiferta, Jezbery a řady dalších...

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články