Odešel Standa Procházka, autor hymny Naše věčná Slavia | SK Slavia Praha
Více

Odešel Standa Procházka, autor hymny Naše věčná Slavia

PRAHA - V úctyhodném věku 96 let nás navždy opustil zpěvák Standa Procházka, autor hymny Naše věčná Slavia a především obrovský fanoušek červenobílých barev. Dokud mu zdraví dovolovalo, byl Standa Procházka pravidelným návštěvníkem zápasů v Edenu. Nyní už bude moci probírat svou milovanou Slavii po boku svých přátel Pepiho Bicana nebo Františka Pláničky. Čest jeho památce.
Standa Procházka pocházel ze slávistické rodiny, sešívaným fandil jeho otec i jeho bratři. V dětství a mládí aktivně hrával fotbal. Kromě fotbalu byla jeho velká vášeň zpívání, které se později začal věnovat profesionálně.

„Učil jsem se číšníkem a rozhodoval jsem se mezi fotbalem a řemeslem, ale táhlo mě to hlavně ke zpívání. Přestěhoval jsem se do Prahy, kde jsem se v restauraci na Wilsonově nádraží vyučil. V Praze jsem samozřejmě chodil na Slavii na Letnou. Vedle stadionu tam byl takový plácek, kde kluci hrávali fotbal, a tam jsem si taky chodil zakopat. Jednou, bylo to v roce 1935, mě tam chvíli sledoval jeden pán, který se mi představil jako inženýr Nenadál, vedoucí dorostu ve Slavii, a pozval mě na trénink. Se slávistickým dorostem jsem trénoval asi jenom třikrát, protože potom mi dali v restauraci noční služby. V práci jsem tak musel být od tří odpoledne do půlnoci a to byl konec s fotbalem,“ vzpomínal Standa Procházka v jednom z rozhovorů na svou cestu ke Slavii.

„Setkával jsem se tady s hráči Slavie, kteří odtud odjížděli na zápasy. Obsluhoval jsem Pláničku, Svobodu a bušilo mi při tom srdce. Už jako zpěvák jsem začal chodit do Edenu a tam jsem se seznámil s Pepi Bicanem,“ vyprávěl dál.

„A na zápasech Slavie jsem si právě říkal, jak je to možné, že okolní kluby mají svoji hymnu a Slavia ji nemá. Tak jsem si jedno odpoledne sedl, vzal jsem si tužku a notový papír, napsal pár slov a u piána přebrnkal melodii. Potom jsem to přehrál kamarádovi, který se mnou na nahrávce také zpívá, líbilo se mu to a tak vznikla Naše věčná Slavie,“ vysvětloval autor slávistické hymny.

„Původně tam byla slova, že budeme Slavii fandit, i když jsme první nebo poslední. Ale náš bývalý předseda Odboru přátel Slavie herec Martin Růžek mi řekl: podívej se, Stando, ať jsme první nebo poslední, to tam nemůžeš přece dát! Tak jsem to opravil, aby tam bylo: dnes hraje Slávie, jak to krásně zní, proto hoši góly dávejte, ať jste vždy a všude vítězní. A pan Růžek byl spokojený,“ uzavřel Standa Procházka.

Dokud mu zdraví dovolovalo, vystupoval Standa Procházka na řadě akcí a byl také pravidelným návštěvníkem zápasů Slavie v Edenu. Na hudební scéně strávil více než 65 let. K jeho nejslavnějším písním patří Ale ne, Andulička, Bílé konvalinky, Hej, panímámo, Skřivánek zpíval nebo Tam na stráni.

Pane Procházko, děkujeme Vám za Vaši podporu, kterou jste Slavii prokazoval, a doufáme, že se v tom slávistickém nebi setkáte se svými přáteli a že spolu budete sdílet radost ze hry červenobílého klubu. Odpočívejte v pokoji.



V roce 2013 byl Standa Procházka jedním z hostů oslav 120. výročí založení Slavie v Národním divadle. Připomeňte si spolu s námi jeho vystoupení, kterým pobavil všechny přítomné.

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články