Před 95 lety červenobílí slavně porazili v Praze Celtic | SK Slavia Praha
Více

Před 95 lety červenobílí slavně porazili v Praze Celtic

PRAHA/EDEN – Za čtrnáct dnů Slavia přivítá v Edenu mistra skotské ligy – Celtic, se kterým sehraje jeden z přípravných zápasů. Při této příležitosti si pojďme připomenout cenné vítězství Slavie nad tímto celkem, které se odehrálo před 95 lety.
Stalo se tak ve čtvrtek 25. května roku 1922. Cenný skalp si můžeme připomenout díky vzpomínkám a fotografiím brankáře Slavie a pozdějšího sportovního ředitele ing. Jaroslava Cháni.

Slavia zvítězila v přátelském zápase nad Celticem Glasgow 3:2. Trenérem červenobílých byl někdejší hráč i kouč Celticu
John William Madden (na lavičce Slavie od roku 1905 do roku 1930).

Podle fotbalových oborníků šlo o nejlepší mužstvo světa té doby. Celtic byl patnáctinásobný mistr ligy (6 titulů v řadě), připsal si 10 triumfů ve Skotském poháru (neporažen od roku 1902) a na svém kontě měl i divácký světový rekord 124 260 diváků na derby s Rangers.

Výhra 3:2 (po porážce 0:4 z roku 1904 a remíze 3:3 z roku 1906) byla proto velkou senzací.

A jak o této slavné výhře psalo České slovo?

6. minuta: nádherná kombinace na jeden dotek Čapek – Mazal – Štapl – 1:0
24. minuta: trestný kop Mac Atteho do „šibenice“ – 1:1
34. minuta: opět levé křídlo Mac Atee, přebíhá na pravou stranu, přesně centruje a Murphy klasickou hlavičkou do protipohybu brankáře Cháni – 1:2
81. minuta: Čapek jemně centruje a Vaník přímo ze vzduchu k tyči – 2:2
87. minuta: po vysokém centru jde brankář s obráncem soupeře a náš Vaník, srážka, míč padá k zemi, Vaník ho patičkou přihrává do běhu Štaplovi a ten nekompromisní ranou rozhoduje – 3:2

„Sportovní ředitel, slovutný Jan Košek (sám střelec gólu proti Celticu při remíze 3:3) pouští do kabiny hráčů zástupce tisku. Madden, ta významná a nepřehlédnutelná postava dějin obou klubů, přijímá gratulace soupeře a rád slyší slova chvály z úst představitelů svého mateřského klubu: Byl to duch Vašeho mužstva, který nad námi dnes zvítězil,“ psalo o zápase České slovo.

Vítězná sestava Slavie měla tuto o podobu: Cháňa – Ráca, Nytl – Plodr, A. Burger, Seifert – Čapek, Štapl, Vaník (kapitán), Mazal – Rektorys. Trenér J. W. Madden.



Snímek byl pořízen na schodech sparťanského stadionu na Letné před oficiálním tréninkem hostí. Mají tradiční zelenobílé pruhované dresy, bílé trenýrky a černé stulpny. J. W. Madden se nechal vyfotit společně s Celticem na přání samotných funkcionářů skotského celku a novinářů. Stojí mezi dvěma hráči, kteří jsou na schodech nejvýš. Je bez tradiční čepice na hlavě a nedívá se do objektivu fotoreportérů. Foto: Archiv Slavie. 


 
Brankář Jaroslav Cháňa u jednoho ze svých jistých zákroků. Ten den byl oporou mužstva. V dresu soupeře je nejlepší hráč Celticu Mac Atee. Jeden gól dal a na druhý přihrál. Foto: Archiv Slavie. 

Aktuálně

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

Další články