Zemřel oscarový režisér a velký slávista Miloš Forman | SK Slavia Praha
Více

Zemřel oscarový režisér a velký slávista Miloš Forman

Zemřel světoznámý oscarový režisér a věrný příznivec červenobílých barev Miloš Forman. Bylo mu 86 let. Miloš Forman zemřel po krátké nemoci. Za celou Slavii Praha bychom rádi vyjádřili rodině režiséra upřímnou a hlubokou soustrast.
Miloš Forman se nikdy netajil svou přízní k červenobílým barvám. Stejně jako jeho přítel a dvorní kameraman Miroslav Ondříček. „Odkdy jsem fanouškem Slavie? Jak si to mám, prosím vás, pamatovat? To mi byly snad čtyři nebo pět let... Já jsem byl strašný fanda, a pořád samozřejmě jsem! Slavie, to je přece nedílná součást české kultury,“ měl jasno držitel dvou Oscarů a tří Zlatých glóbů Miloš Forman.

Hluboce na něj zapůsobilo setkání s brankářskou legendou a slávistou tělem i duší Františkem Pláničkou: „Když jsem pracoval v Československé televizi, tak za mnou jednou přišli, jestli bych neudělal rozhovor s Františkem Pláničkou. Já jsem byl nadšený, to víte že jo, odpověděl jsem jim. Tenkrát se vysílalo všechno živě a protože to bylo už za komunistů, tak všechno muselo být předem schválené, co se tam jako řekne. I takzvaný spontánní rozhovor musel být předem napsaný a poslaný na nějaký jejich úřad, kde to oštemplovali, že to tak může být, a my jsme se to museli naučit nazpaměť, já i Plánička. Připravil jsem si, že se objeví fotka Pláničky a já řeknu: František Plánička v dobách své největší slávy. Potom bude střih, záběr na Pláničku, jak sedí před kamerou a do toho budu pokračovat: A tady je František Plánička v našem studiu... A oni hned na mě, to tak ale nemůže být, ty musíš říct: František Plánička – zasloužilý mistr sportu a tyhlety věci. A já jsem říkal, že to snad ne... Rozsvítilo se červené světýlko, začalo vysílání a já jsem řekl: František Plánička, brankář Slavie a František Plánička v našem studiu. A potom následovaly tři nezávadné otázky a odpovědi. A mezitím už jsem viděl, jak v té kabince šílí z toho, že jsem neřekl toho zasloužilého mistra sportu. Jenže tenkrát to byla spíš urážka, protože každý komunista, který uměl kopnout do balonu, tak byl zasloužilý mistr sportu,“ vzpomínal Miloš Forman.

Miloš Forman se narodil 18. února 1932 v Čáslavi. Jeho rodiče zemřeli v koncentračním táboře, on sám pak společně s bratry vyrůstal v internátní škole, kde se potkal například s Václavem Havlem nebo Ivanem Passerem. Vystudoval dramaturgii na FAMU a krátce pracoval v televizi. V tehdejším Československu natočil snímky Konkurs, Černý Petr, Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko.

Následoval odchod do USA a snímek Taking Off z roku 1971. Jeho další film Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) posbíral hned pět Oscarů ve všech hlavních kategoriích. Následovaly Vlasy (1979) a Ragtime (1981). Další snímek Amadeus (1984) získal hned osm Oscarů. Po legendárním snímku Amadeus natočil Miloš Forman ještě filmy Valmont (1989), Lid versus Larry Flynt (1996), Muž na Měsíci (1999) a Goyovy přízraky (2006).

PANE režisére, nezapomeneme! Čest Vaší památce!  

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Další články