Slávisté se chystají na 261. derby | SK Slavia Praha
Více

Slávisté se chystají na 261. derby

PRAHA - Do výkopu nejsledovanějšího utkání sezóny už nezbývá mnoho času. Derby Slavia – Sparta se uskuteční již tuto sobotu od 14:25. Na důležitý zápas jsou slávisté pořádně nažhaveni. Kouč Karel Jarolím nechce nic...
PRAHA - Do výkopu nejsledovanějšího utkání sezóny už nezbývá mnoho času. Derby Slavia – Sparta se uskuteční již tuto sobotu od 14:25. Na důležitý zápas jsou slávisté pořádně nažhaveni. Kouč Karel Jarolím nechce nic podcenit. „Udělám všechno pro to, abychom byli připraveni po všech stránkách. Musíme se koncentrovat hlavně na to, abychom střetnutí odehráli naplno. Podstatné je, jak k němu přistoupíme. Já jsem přesvědčený, že hráči podají na hřišti stoprocentní výkon,“ prohlásil trenér Slavie.

Fotbalisty do duelu povede kapitán týmu Radek Bejbl. „Cítím velkou zodpovědnost. Jsme v situaci, kdy potřebujeme uspět. To se nám už dlouho nepovedlo,“ řekl Bejbl. Přestože je o titulu rozhodnuto, červenobílí nevěří, že by je Sparta mohla podcenit. „O tom si v žádném případě nedovolím ani přemýšlet. V kariéře jsem hrál hodně derby zápasů a nikdo, za jakékoliv situace, nikdy nic nepodcenil. My musíme dát do utkání všechno, máme obrovskou motivaci,“ dodal dvaatřicetiletý fotbalista.

Střetnutí Slavia – Sparta je velkou událostí. Trenér Souhlasí. „Je to svátek pro všechny fanoušky, vždyť se jedná o souboj dvou nejpopulárnějších klubů. Média zápasu věnují velkou pozornost.“ podotkl Jarolím. Výsledek však netipuje. „Utkání může dopadnout jakkoliv, je spousta věcí, co ho může ovlivnit. Pro mě je důležité, abych viděl, že hráči udělali pro vítězství maximum,“ zdůraznil.

Úvodní trénink s mužstvem si kouč pochvaloval. „Z prvního dne jsem měl velmi dobrý pocit. Fotbalisté si sami uvědomují, že jsme v nepříjemné situaci. Na hráčích bylo vidět, že mají velikou chuť a chtějí vyhrávat,“ poznamenal Jarolím. „Motivace bude na naší straně. Víme, že nás utkání může nakopnout.“

Jaké novinky trenér do derby chystá? „Přemýšlel jsem, čím bychom mohli Spartu překvapit. Na nějaké radikální změny v takto krátkém časovém úseku není moc příležitost, k nějaké změně v sestavě nebo systémové změně ale dojít může,“ naznačil tajemně Jarolím, jenž všechny tréninky před derby pro veřejnost a žurnalisty uzavřel. „Záležet bude i na zdravotním stavu. Adauto a Mirek Holeňák budou určitě mimo. Uvidíme, jak na tom budou Sedláček s Hrdličkou, kteří začali trénovat po zranění,“ uzavřel trenér.

Zajímavosti o derby
Celkově se Slavia se Spartou střetla již v 260 duelech. V 80 zápasech jsme zvítězili, v 59 remizovali a ve 121 případech prohráli. Celkové skóre z našeho pohledu je 394:484. Sparta je jediným týmem, s nímž má Slavia dlouhodobě pasivní bilanci. Počet derby v samostatné české lize se zatím vyšplhal na číslo 23. Slávistická bilance je 2 výhry, 10 remíz a 11 porážek, skóre 16:36.

Naposledy jsme porazili Spartu 2:1 ve finále Poháru ČMFS, které se hrálo 13. 5. 2002 v Praze na Strahově. Všechny tři branky padly v prvním poločase, za Slavii se dvakrát střelecky prosadil Tomáš Došek, soupeř pouze snížil zásluhou Novotného. Poslední vzájemné měření sil se uskutečnilo na podzim 2004 v rámci devátého kola 1. Gambrinus ligy na Letné. Slavia doplatila na neproměňování šancí a domácím podlehla 0:2 po gólech Homoly.

Z aktivních slávistů nasázel Spartě nejvíc branek Pavel Kuka, jenž se do sítě soupeře trefil pětkrát. Pomohl mu k tomu především hattrick v památném utkání na Letné v roce 2001, kdy skvělý a napínavý duel skončil remízou 4:4.

Za Slavii v současnosti hrají dva fotbalisté, jenž v minulosti oblékali dres Sparty. Jsou to záložníci Martin Zbončák a Václav Koloušek. Druhý jmenovaný však kvůli trestu za červenou kartu v duelu s Jabloncem s určitostí nenastoupí. Na svůj debut v derby čekají slávističtí mladíci Jakub Chleboun, Ivo Táborský a Paul Munster.

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články