Před sto lety se narodil Ferdinand Daučík | SK Slavia Praha
Více

Před sto lety se narodil Ferdinand Daučík

Legendární slávistický hráč Ferdinand Daučík by se v neděli dožil sta let. Levý obránce Slavie se narodil 30. května 1910. Do Slavie Praha přišel na jaře 1935 z podtratranské slovenské krajiny.
PRAHA – Legendární slávistický hráč Ferdinand Daučík by se v neděli dožil sta let. Levý obránce Slavie se narodil 30. května 1910. Do Slavie Praha přišel na jaře 1935 z podtratranské slovenské krajiny. Červenobílé barvy hájil do roku 1940. Kapitánskou pásku převzal po Františkovi Pláničkovi. A jako kapitán oslavil se Slavií v roce 1938 vítězství ve slavném Středoevropském poháru.

Ukázka z knihy Vítězslava Houšky 50 slavných slávistů: „Byl svému týmu kapitánem příkladným. Vždy dokázal najít příhodná slova, jak spoluhráče povzbudit; a uměl ta slova poslat tichou poštou z postu obránce třeba až na pravé křídlo. Též Bican (který se teprve po Daučíkově odchodu stane kapitánem mužstva) uznával Ferdovu autoritu.

V odvetném finálovém utkání s Ferencvárosem vstřelila Slavia dvě branky a nedostala ani jednu. Daučík rušil kruhy a kličky budapešťských vetřelců a přivedl své mužstvo k triumfu, snad největšímu v dosavadní historii Slavie.

Šest tisíc turistů z Československa jásá a tleská. A potom konečně nastává ten krásný okamžik: Ferdinand Daučík přijímá z rukou Itala Coppoly, předsedy soutěže, Středoevropský pohár. Laufer a Valoušek si razí cestu ke svým hochům a staví se s nimi před objektivy. A vzniká fotka, nezapomenutelná fotka, na níž vidíme šťastně se usmívajícího kapitána Slavie s blyštivě vycíděným pohárem v ruce a obklopeného těmito hráči: Bican, Vytlačil, Černý, Šimůnek, Bokšay, Bradáč, Nožíř, Kopecký, Průcha a Vacek. Je září 1938.“


Cestoval už na mistrovství světa v Itálii v roce 1934, kde výběr Československa získal stříbrné medaile. Na tomto mistrovství ale neodehrál jediný zápas. Vše si vynahradil o čtyři roky později na mistrovství světa ve Francii, kde nastoupil ve všech zápasech. Se Slavií se stal mistrem ligy v letech 1935, 1937 a 1940.

Ferdinand Daučík se po angažmá ve Slavii vrátil na Slovensko. V roce 1945 přivítal Slavii v památných zápasech s I. ŠK Bratislava (nynější Slovan) jako klubový šéf. Krátce po válce odešel do zahraničí. Trenérské profesi se úspěšně věnoval v předních španělských klubech: Betis Sevilla, FC Sevilla a FC Barcelona. Slavnou Barcelonu trénoval v letech 1950 až 1954 a získal s ní dva tituly. Ferdinand Daučík zemřel v Madridu 14. listopadu 1986.

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články