Patronem zápasu Slavie se Slováckem je hudebník Jan P. Muchow | SK Slavia Praha
Více

Patronem zápasu Slavie se Slováckem je hudebník Jan P. Muchow

Patronem pondělního zápasu 24. kola Gambrinus ligy Slavie se Slováckem je hudebník, hudební producent a skladatel Jan P. Muchow. Devětatřicetiletý umělec je také spoluautorem...

SYNOT TIP ARENA/EDEN - Patronem pondělního zápasu 24. kola Gambrinus ligy Slavie se Slováckem je hudebník, hudební producent a skladatel Jan P. Muchow. Devětatřicetiletý umělec je také spoluautorem hudby zatím poslední slávistické hymny Slavie bíločervený! Hymna měla premiéru před sedmi lety při derby se Spartou, které se hrálo 14. března 2004 na Strahově.

„Nejdříve jsem se této nabídce bránil, nechtěl jsem, aby někdo fandům vnucoval hymnu, protože něco takového musí vzejít zevnitř od nich samotných. Takže asi dva roky jsem to pořád odkládal, ale potom kluci z kotle poslali na Slavii demo, kde byl nápěv refrénu. A tehdy jsem si řekl, že to je přesně to, co jsem si představoval, že je to nejpřirozenější postup. Mým úkolem pak už jen bylo pokusit se z toho udělat skladbu, dát tomu nějaký tvar, aby to mělo začátek a konec, vložit do toho sbor. Chtěl jsem hlavně, aby to bylo snadno zpívatelné a skandovatelné,“ vzpomíná Jan. P. Muchow na vznik slávistické hymny, která existuje v několika verzích.

Slavii drží palce odmalička. I když sám přiznává, že láska k červenobílým barvám není žádnou rodinnou tradicí.

„V mém případě je to dost záhadné, protože ta část rodiny, která se zajímá o sport, jsou sparťani. Přišlo to tak nějak shůry, když jsem jako malý kluk zaregistroval, že jsou nějaké kluby a že se fandí, tak Slavia pro mě byla jasná volba. Samozřejmě že moc se mi líbil i ten červenobílý sešívaný dres, za Slavii jsem se pár let snažil také hrát a s fanděním jsem začínal v kotli ve starém Edenu... Je to prostě navždy,“ prozradil známý hudebník, který si kromě kotle moc dobře pamatuje i tréninková hřiště v Edenu.

„Ve Slavii jsem působil od žáků do mladšího dorostu, potom jsem vyměnil Slavii za kavárnu Slavii, protože je snadnější vysedávat v kavárně než se snažit hrát. Ta lenost se u mě zkrátka prosadila,“ vysvětlil s úsměvem.

Atmosféru starého Edenu si pamatuje velice dobře ještě jako malý kluk. „Stáli jsme tam vždycky na takovém ochozu z kamenů, často jsem tam i spadnul, protože to nebylo úplně rovné,“ vzpomíná na staré časy.

Choreografie slávistického kotle sleduje známý hudebník s velkým zaujetím. „V naší době se lidé tolik na to fandění nedomlouvali, jsem proto nadšený, když vidím, jak se kluci, a samozřejmě i holky, připravují na zápas. Líbí se mi, když choreografie oslavují Slavii. Přijde mi daleko silnější, když si toho soupeře vůbec nevšímáme a fandíme našim, nemám rád takové to negativní pokřikování na soupeře. Jsem proto rád, že se to u nás moc nevidí a fandí se hlavně Slavii,“ uvedl Jan P. Muchow.

Jan P. Muchow je členem skupiny Ecstasy of Saint Theresa. Složil hudbu k více než desítce českých filmů. Je držitelem dvou ocenění Český lev za nejlepší hudbu ve filmech Jedna ruka netleská a Grandhotel.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Další články