Před 120 lety se narodil velký slávista Josef Laufer | SK Slavia Praha
Více

Před 120 lety se narodil velký slávista Josef Laufer

Jeden z velkých slávistů Josef Laufer se narodil 20. dubna 1891 a dnes by se dožil 120 let. O vzpomínku na legendárního reportéra a funkcionáře Slavie...

SYNOT TIP ARENA/EDEN - Jeden z velkých slávistů Josef Laufer se narodil 20. dubna 1891 a dnes by se dožil 120 let. O vzpomínku na legendárního reportéra a funkcionáře Slavie jsme požádali bývalého funkcionáře Slavie Vladimíra Zápotockého.

„Josef Laufer se stal členem SK Slavia už v patnácti letech, členství mu zaplatil jeho tatínek, který byl slavným numismatikem. Josef to zkoušel nejprve jako sportovec, ale nebyl příliš úspěšný. Pak se stal významným funkcionářem klubu, v roce 1909 byl zvolen do odborných komisí, stal se sekretářem. Oficiálně oznamoval výsledky Slavie médiím.

3. října 1926 se hrálo utkání Slavie s MTK Budapešť, Josef Laufer tehdy zápas poprvé komentoval v rozhlasu. Přenos měl velký ohlas, měl se vysílat jenom první poločas, ale pak se vysílal celý. Po něm se stal se slavným rozhlasovým reportérem. Uměl sedm jazyků, pracoval také v ČTK.

V roce 1936 zařídil start atletického olympijského týmu USA na atletickém mítinku Slavie, kde pak američtí atleti vyhráli skoro všechny disciplíny.

Josef Laufer byl členem Slavie přesně šedesát let od roku 1906 od roku 1966, kdy zemřel. Členské příspěvky hradil za fotbal, hokej, házenou, atletiku, jezdecký sport, autoklub, staroslávisty, šerm a těžkou atletiku.

Josef Laufer měl velké zásluhy na práci na archivu Slavie, jeho židle vždy sloužila v hlasatelně Slavie na starém Edenu. Obdivoval jsem jeho slávistické srdce, přispíval na záchranu Slavie v době, kdy se sbíraly  příspěvky Odboru přátel.

V září 1966 vyhrála Slavia 3:2 na Spartě, viděl jsem ho tehdy při derby naposledy. Byl po vítězství velice šťastný a spokojený.  Když se v září 1964 změnilo Dynamo na Slavii, viděl jsem ho v hlasatelně brečet. Do svého posledního dechu žil Slavií, jeho podíl na archivech, statistikách a dochovaných věcech je nedostižný. Se Slavií  prožil celý svůj život.“

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Další články