J. W. Madden, Celtic a Slavia: Spojení, které trvá už více než 112 let | SK Slavia Praha
Více

J. W. Madden, Celtic a Slavia: Spojení, které trvá už více než 112 let

EDEN – V rámci přípravného zápasu se Celticem FC chystá Slavia doprovodný program, který uctí památku Johna Williama Maddena. Bývalého hráče a trenéra skotského celku, který později vedl první mužstvo Slavie neuvěřitelných 25 let. Po legendárním trenérovi bude mimo jiné pojmenována jedna z tribun stadionu.
Kdo byl John William Madden

První trenér v dějinách českého fotbalu. Bývalý útočník skotské reprezentace a Celticu Glasgow přijal nabídku funkcionářů Slavie a stal se jejím trenérem. U prvního mužstva působil 25 let (1905 – 1930). Legendární trenér přezdívaný „Dědek“ zavedl nové tréninkové metody (například atletickou a gymnastickou přípravu) a kladl velký důraz na životosprávu hráčů a hygienu těla.

Ze Slavie vytvořil jeden z nejlepších týmů evropského kontinentu v první dekádě 20. století. Se Slavií získal čtyřikrát Pohár dobročinnosti (1908, 1910, 1911 a 1912), titul mistra Čech 1913 a tři tituly mistra ligy (1925, 1929 a 1930).

J. W. Madden vstoupil poprvé do kabiny Slavie 5. února 1905. S trenérskou prací se rozloučil 4. června 1930, kdy Slavia v posledním ligovém kole vyhrála nad Spartou 3:2 a neporažena obhájila mistrovský titul z předchozího roku.

V Maddenově éře odehrála Slavia 169 bodovaných mistrovských zápasů, z nichž 134 vyhrála, ve dvanácti remizovala a pouze 23 prohrála při celkovém skóre 717:206. Absolvovala také 429 mezinárodních zápasů s bilancí 304-52-73 a skóre 1801:655.

Další zajímavosti:

J. W. Madden (11. 6. 1865 – 17. 4. 1948) se česky pořádně nikdy nenaučil. Český jazyk ovládl jen natolik, aby sám rozuměl a mohl hráče pořádně seřvat. „Dědek“ své svěřence komandoval, ale ti ho milovali, stejně tak jako on miloval je a Slavii

J. W. Madden například u prvního mužstva zavedl, že dvakrát v týdnu se hráči s míčem na tréninku vůbec nesetkají, což do té doby nebylo zvykem.

J. W. Madden v Praze našel životní lásku. Jeho manželkou se stala o sedmnáct let mladší Františka Jindřiška (rozená Čechová). Jejich syn Jindřich Richard, dostal druhé jméno po svém kmotrovi, tehdejším kapitánovi a levém obránci červenobílých Richardu Veselém. Z Harryho (jak mu všichni říkali) vyrostl nadaný fotbalový útočník, který začal nastupovat za rezervu Slavie. Zemřel ale velmi mladý tragickou smrtí, skočil pod vlak údajně z nešťastné lásky. 


John William Madden a Slavia v roce 1910. Horní řada zleva: Navrátil, Kruliš, Nový, Vosátka, Kamenický. Prostřední řada zleva: Macoun, Rozmeisl, Krumer, Pulchert, Ríša Veselý, Kotouč, Holý. Dolní řada zleva: J. W. Madden, Široký, Medek, E. Benda, Košek, Jenny-Starý, O. Bohata. Foto: Archiv Slavie. 

Rok 1925 a Slavia se stává mistrem Asociační ligy. První ligový titul a první profesionálové. Nejlepším kanonýrem mistrovské Slavie byl Jan Vaník. Na fotografii horní řada zleva: Protiva, Kummerman, Štaplík, Plodr, Pleticha, Hliňák, Seifert, Plánička, Kuchař. Dolní řada zleva: Dobiáš, Šoltys, Štapl, Vaník, Silný, Čapek, Kratochvíl a trenér J. W. Madden. Foto: Archiv Slavie.  

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články