Jak se dostat do repre? Slávistický David Luiz válí v sedmnáctce | SK Slavia Praha
Více

Jak se dostat do repre? Slávistický David Luiz válí v sedmnáctce

PRAHA/EDEN - Reprezentace do sedmnácti let postupuje bez jediné prohry do další fáze kvalifikace, k čemuž výrazně pomohli i tři slávisté v nominaci. Jako první vám přinášíme ohlasy Alexe Krále, následovat budou Daniel Souček a Ondřej Žežulka. V průběhu týdne se můžete těšit i na komentář trenéra slávistické sedmnáctky Miroslava Jíry.
Český výběr do sedmnácti let ovládl 12. kvalifikační skupinu. Postupně porazil Rumunsko, Andoru i Dánsko a se skóre 4:1 postoupil do další fáze kvalifikace.

Alex Král: Slávistický David Luiz

Jak jste si užil úspěšnou první fázi kvalifikace?
Myslím si, že být v reprezentaci není o užívání si. Samozřejmě, když jsem se dozvěděl, že jsem byl nominován, byly to pro mě velké emoce. Zároveň s emocí se ale dostaví i velký pocit zodpovědnosti. Zodpovědnosti vůči Slavii, zodpovědnosti vůči trénérovi reprezentace a také vůči mému tátovi (můj táta mi totiž neodpustí nikdy nic).

Jak byste ji zhodnotil po týmové stránce?
Byl jsem mile překvapen, že se v reprezentaci neřeší, odkud kdo přišel a v jakém klubu kdo hraje. Je jedno, jestli jsi Slavista, Sparťan nebo Votrok, tady je prostě potřeba uspět a myslím si, že všichni tomu dali to nejlepší, co v nich bylo. Dobrá parta je základ úspěchu a mám za to, že trenér Černý věci v týmu zvládá výborně.

Jak si ceníte toho, že jste se dostal do národního týmu a co je potřeba udělat pro to, abyste v něm zůstal?
To, že jsem byl nominován pro kvalifikaci na ME, je odrazem mé aktuální formy a práce v klubu. Znovu zdůrazním aktuální. Táta mi pořád říká heslo trenéra hokejové reprezentace pana Ivana Hlinky které bylo "Hlavně se z toho neposrat" Jinými slovy, pokud se stane, že mi aktuální forma stoupne do hlavy, tak se může stát, že v reprezentaci skončím a v klubu se mi přestane dařit. Když se někdo dostane do reprezentace automaticky se mu zvýší sebevědomí a taková jistota v sebe sama. Pokud ale zároveň s jistotou nepřijde pokora, tak je to začátek konce. Co teda musím hlavně udělat? Ustát to v hlavě a pracovat na sobě minimálně tak jak do teď.

Co si myslíte, že vás do repre dostalo?
Můj táta mi udělal takový systém doplňujících činností. Mám svého odborníka na výživu, mám svého fyzioterapeuta, mám svého člověka na zdravotní cvičení, mám svého maséra a mám svého individuálního trenéra. Každý den dělám k fotbalovým tréninkům něco navíc. Když jsem byl ve Zbrojovce Brno (odkud jsem do Slavie přišel), tak mi tohle všechno zakazovali a nejen já, ale i táta jsme měli kvůli tomu velké problémy s vedením Zbrojovky. Když mě ze Zbrojovky vyhodili, šel jsem do Slavie a můj táta se s vedením Slavie dohodl na tom, že mi tyhle věci zakazovat nebudou. To je ta dohoda. Myslím si že nemám až tolik talentu ale spíš jsem produkt tréninku. Trenér, je pro fotbalistu nejdůležitější člověk obecně. Ať už to byl trenér Pavel Vyhnal, pod kterým jsem ve Slavii začal, nebo můj individuální trenér Martin Daněk. Ale v tuhle chvíli nejvíc asi Miroslav Jíra, který mě trénuje a se kterým si rozumím jak profesionálně, tak lidsky.

Jak hodnotíte dosavadní sezonu ve Slavii?
Je těžké hodnotit sezónu, když ještě nejsme ani v polovině. Myslím si, že dobrý tým a pravý charakter týmu se ukáže ve chvílích, kdy se týmu nedaří, jak herně, tak výsledkově. A musím říct, že pár takových chvílí jsme měli a zvládli jsme je. Tahle sezóna je pravým opakem minulé sezóny, která podle mého názoru byla naprosto katastrofální. Naštěstí díky sportovnímu řediteli Karolovi Kiselovi došlo u našeho týmu ke změně na trenérském postu a tým teď vede trenér Miroslav Jíra. Bez ohledu na aktuální postavení v tabulce tuhle sezónu vyhrajeme. Nedovedu si představit že by to bylo jinak.

I díky vašemu účesu se o vás mluví jako o slávistickém Davidu Luizovi, co na to říkáte?
Každého potěší, když se o něm mluví a nebo se třeba někdo jenom zmíní. Já na tom nejsem jinak. Ve srovnání s Davidem Luizem zatím herně pokulhávám, ale chtěl bych pro Áčko Slavie být stejně nepostradatelným, jako David Luiz pro svůj klub.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Další články