Ngadeu: Chceme dojít až do finále | SK Slavia Praha
Více

Ngadeu: Chceme dojít až do finále

FRANCEVILLE/PRAHA – Slávistický obránce nebo defenzivní záložník Michael Ngadeu Ngadjui odehrál na Poháru afrických národů v zápasech ve skupině plný počet minut a po postupu do čtvrtfinále vyhlíží se spoluhráči sobotní utkání proti Senegalu.
Kamerunští „Lvi“ byli jedním z favoritů turnaje, ale po remíze s Burkinou Faso a výhře nad Guineou-Bissau museli uhrát alespoň remízu, aby si postup do další fáze turnaje zajistili. To se jim po bezbrankové remíze proti domácímu Gabonu podařilo. „Před odehráním našich posledních zápasů neměl účast ve čtvrtfinále jistou ani jeden ze čtyř týmů v naší skupině A. To jen dokazuje, že jsem před turnajem říkal, že všechna mužstva, která se Poháru afrických národů účastní, jsou na velmi vysoké úrovni,“ říká Michael Ngadeu. Před utkáním se však o osud svého týmu neobával. „Moc nervózní jsem nebyl, nejsem nervózní před žádným zápasem. Prostě jsem byl klidný a jistý, že postoupíme.“

Během tří zápasů vystřídal Ngadeu dva posty – dvakrát nastoupil jako pravý stoper a jednou jako defenzivní záložník. „Mám-li být upřímný, cítím se lépe na postu stopera než defenzivního záložníka. Jsem ale moc rád, že ve Slavii hraji defenzivního záložníka, podařilo se mi na této pozici zlepšit a teď z toho mohu těžit,“ líčí náš hráč. Když má jmenovat hráče, který se mu bránil nejhůř, žádné jméno nevysloví. „Na hřišti vidím jen 22 fotbalistů, z nichž každý má stejnou chuť vyhrát, nechybí adrenalin a napětí. Ale nedokážu říct jméno nikoho, proti komu se mi hrálo obtížně.“ Michaela evidentně nevyvedl z míry ani hvězdný gabonský útočník Aubameyang hájící klubové barvy Borussie Dortmund.

Ve druhém utkání proti Guineji-Bissau Michael Ngadeu rozhodl svou krásnou střelou z hranice pokutového území o výhře Kamerunců. Při úvodním hvizdu přitom hrál na stoperu, ale poté putoval sestavou dopředu. „Po několika minutách druhého poločasu trenér změnil rozestavení, ze stopera jsem šel do zálohy, ale nebyl to můj první zápas na tomto postu. Spoluhráč Nkoulou se pak přesunul místo mě do obrany. Trenér prostě věděl, že je potřeba změna v sestavě a konečný výsledek mu dal zapravdu,“ vysvětluje Ngadeu, jak se zjevil na dostřel soupeřovy brány.

Fanoušci mají jistě v živé paměti Michaelovu gymnastickou vložku, kterou oslavil svůj první ligový gól do branky Mladé Boleslavi. Tentokrát však nic podobného nepředvedl. „Byl to můj první gól za reprezentaci. Neoslavil jsem ho nějak okázale na hřišti, ale měl jsem z něj velkou radost.“ Po utkání, jehož byl hrdinou, byl mezi novináři žádanou osobou. „Po zápase proti Guineji-Bissau jsem cítil větší zájem o mou osobu. Byl jsem skutečně rád, že mí krajané a fanoušci „Lvů“ ocenili náš výkon. Byla to pro nás pěkná odměna a mají naše uznání.“

Kamerun obsadil ve skupině A druhé místo, a to znamenalo stěhování přes celou zemi na východ Gabonu do města Franceville. „Úterní přesun z Libreville do Franceville pro nás nebyl problém, unavení určitě nejsme a na únavu nechceme ani myslet. Turnaj je ještě dlouhý a chceme se dostat až do finále. Po každém utkání je ale dostatek času na odpočinek. Od středy už se začínáme připravovat na čtvrtfinále,“ popisuje přesun Ngadeu.

V sobotu ve čtvrtfinále vyzve Kamerun na souboj Senegal, který je momentálně největším favoritem turnaje. „Je pravda, že Senegal je papírovým favoritem, ale ve fotbale v této fázi Poháru už žádné mužstvo není výrazným favoritem přímo na hřišti,“ přemýšlí Michael. A zároveň prozrazuje i strategii, se kterou chtějí proti Senegalcům nastoupit. „Nemíníme se přizpůsobovat hře Senegalu, připravujeme se na tento zápas jako na každý jiný na Poháru, budeme se snažit zlepšit a odvést maximální výkon.“

Zápasy Kamerunu ve skupině A

Kamerun – Burkina Faso 1:1
Kamerun – Guinea Bissau 2:1
Kamerun – Gabon 0:0

Čtvrtfinále 28. ledna 20:00
Senegal - Kamerun




Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články