Ohlédnutí za podzimem: Výkony dorosteneckých týmů | SK Slavia Praha
Více

Ohlédnutí za podzimem: Výkony dorosteneckých týmů

PRAHA - Dvě první místa po podzimní části obsadila dorostenecká mužstva U18 a U16, tým U19 je třetí a U17 čtvrtý. Podzimní výkony hodnotili trenéři jednotlivých kategorií Anton Mišovec, Michal Petrouš, Petr Mikolanda a Milan Titěra.

U19: Po podzimní části třetí místo 

Tým U19 získal v sedmnácti zápasech 34 bodů a na první mužstvo tabulky ztrácí šest bodů. 

Podzimní výkony U19 hodnotil trenér Anton Mišovec: 
„V průběhu celé části sezony jsme se snažili hrát útočný kombinační fotbal. Dokázali jsme hrát v systému 4-3-3 a 4-4-2, nátlakovou hru s vytvářením většího počtu gólových šancí v každém utkání. V některých zápasech jsme dokázali úspěšně změnit herní systém v jejich průběhu. Celkem jsme vstřelili 33 gólů a inkasovali 26 branek. Na vstřelených gólech se podíleli všichni hráči týmu, úspěšných bylo 11 fotbalistů. V defenzivní hře jsme týmově nepodávali stabilní výkony, dopouštěli jsme se jak individuálních, tak taktických chyb. Zlepšovali jsme se v řešení útočných a obranných standardních situací. 

Celkově jsme jako tým SKS U19 měli soudržné a otevřené vztahy, dokázali jsme opakovaně podávat stabilně kvalitní výkony, hráči se snažili dodržovat taktické a herní úkoly. Většina hráčů se dokázala poučit z chyb a měli jsme velmi dobrou zpětnou vazbu z utkání z programu InStat, který jsme využívali při rozborech utkání a v přípravě na zápasy. Charakterově morální síla týmu se projevila hlavně v utkáních, kdy jsme dokázali změnit hru, vývoj utkání a vyhrát. Pochvalu zaslouží celý tým za velmi dobrý přístup k tréninkovému zatížení, docházku a kvalitní herní výkony ve většině zápasů.“ 

U18: S dvoubodovým náskokem v čele druhé nejvyšší dorostenecké soutěže

Povedený podzim hodnotil trenér Michal Petrouš:
„V převážné většině utkání jsme nastupovali v rozestavení 4-3-3, kdy se hráči měli prezentovat velice aktivní hrou jak bez míče, tak s míčem. Po ztrátě balonu co nejrychlejším přepnutím a následným pressingem, kdy jsme chtěli opět získat míč a následně soupeře překonat rychlou průnikovou přihrávkou se snahou ohrozit branku soupeře. Na tomto způsobu hry musíme nadále intenzivně pracovat, protože hráči mají zažité dlouhé držení balonu. Nutno podotknout, že tento způsob hry ve většině utkání nebyl praktikován z důvodu herní převahy, kdy jsme týmy přehrávali a hráli do velice zhuštěné a organizované obrany. S tímto způsobem hry se mužstvo dokázalo velice dobře vyrovnat a projevila se jeho velmi dobrá technická vybavenost a kreativita.

Značně pozitivně se projevila systematická práce na kondičních složkách, kdy se hráči velmi dobře vyrovnávali s agresivitou a rychlostí hráčů soupeře, kde se objevila řada hráčů ročníku 1998. Dalším velkým pozitivem je posun 4 hráčů do vyšší kategorie U19, čímž hráči udělali další důležitý krůček ve svém fotbalovém růstu. V podzimní části jsme odehráli 17 mistrovských utkání při bilanci 13 vítězství, 3 remíz a 1 porážky při skóre 56:18.

Věřím, že v zimním přípravném období, jarních mistrovských utkáních a tréninkovém procesu na sobě budou hráči tvrdě pracovat a udělají tak další progres ve svém fotbalovém růstu. Je na nás trenérech, abychom hráčům ukázali cestu a dobře je dokázali motivovat. Jsem přesvědčen, že Slavia dokáže opět vyprodukovat čím dál více hráčů pro profesionální kopanou, a to nejen u nás.

U17: Čtvrté místo a druhá nejlepší obrana v soutěži

První půlrok v roli trenéra U17 komentoval trenér Petr Mikolanda:
„Hodnocení podzimní části sezony bereme jako veliký pokrok a krok dopředu. Tento tým v letní přípravě dostal nového trenéra, náročnější tréninkový cyklus a novou vizi, kterou má SK Slavia Praha nastavenou. To vše bylo na hráčích znát a nemohli jsme předpokládat, že hned všichni přijmou změny okamžitě a během týdne se projeví vše, co po nich realizační tým chce. Začátek sezony byl rozpačitý jak výsledkově, tak i herně, po pár zápasech a vstřebání informací si hra začala sedat do podoby, jak bychom se chtěli prezentovat.

Výsledkově to ne vždy bylo podle představ, spousty zápasů jsme nedokázali vyhrát, i když jsme měli. Kluci si ale uvědomovali, jak postupovat, aby byli silnější a proher bylo co nejméně. Výkony nás ale zajímaly více a o těch musíme říci jen samá pozitiva! Bojovnost, odhodlanost, nasazení, taktiku, vášeň a kreativitu kluci ukazovali každý zápas. Ale ne vždy to v utkání vyjde tak, jak by si kluci představovali. Výhry, které kluci dokázali uhrát, branky které vstřelili a akce které ukazovali, nám dávají zapravdu, že jsme nastolili správnou cestu, kterou jsme se vydali všichni pohromadě. Kluci se vykrystalizovali do kvalitních hráčů, na kterých můžeme stavět budoucnost. Vzali si za své náročnost celého tréninkového procesu, který není jednoduchý, ale jsme SK Slavia Praha a náročnost musí být co nejvyšší, abychom hráče připravili na jejich nejtěžší fotbalovou cestu, kterou je mužská kategorie.

Musím hráče pochválit a poděkovat za práci, kterou na sobě odvedli, a jakým způsobem pracují nejenom na tréninku, ale i v domácích podmínkách. Zápasy vyhrané nám dávají šanci a vizi, jak dále pracovat, prohrané nám ukazují, jakým způsobem se zlepšit a kde. Tým má obrovský charakter, který je základem všeho, hráči se zlepšili jak individuálně, skupinově i týmově. Cesta je správná a my z ní neuhneme. Kluci něco začali, ale ta cesta je trnitá, se spoustou překážek, náročná a dlouhá. Realizační tým věří, že na jaře budeme pokračovat ve stejné cestě, jsme tu spolu s hráči proto, abychom ty překážky neobcházeli, ale abychom jim čelili společně a kluci je zdolávali. Chybu udělá každý, ale je důležité se z ní poučit.“

U16: Bez jediné porážky v čele

Bez jediné porážky a jen s jednou bodovou ztrátou při penaltové výhře v derby kraluje tým U16 své soutěži.

Úspěšné podzimní tažení komentoval trenér Milan Titěra:
„Mezi dlouhodobé cíle jsme si stanovili pokračovat v maximální snaze o silnou ofenzivu a držení míče, což se nám celkem dařilo a s průměrem 4 vstřelené branky na zápas jsme se stali nejproduktivnějším týmem dorostenecké ligy. Samozřejmě byla utkání, kdy se nám tolik nedařilo proměňování šancí, ale ve většině zápasů jsme se dostávali průměrně k 20 střelám na soupeřovu bránu. V držení míče jsme byli kromě 1 utkání silnější než naši soupeři. Dalším cílem bylo zlepšení defenzivy. Tento cíl jsme splnili jen částečně. Přestože jsme měli v sezoně průměrně jednu obdrženou branku, tak nás opakované taktické chyby či chyby z nepozornosti stály více jak polovinu inkasovaných branek. Spokojeni jsme byli naopak s docházkou a minimem zranění během náročné sezony, kde se zvýšil počet tréninků a náročnost tréninkového procesu. Během sezony jsme řešili různé úkoly, které hráči postupně začali uplatňovat v utkáních. Například – počet hráčů v koncovce a pokrytí pokutového území, nabírání hráčů před naší brankou, kombinační hra a pohyb po hřišti bez míče, agresivita v soubojích atd. Někteří hráči se v těchto úkolech dokázali posouvat rychleji, někteří mají vzhledem k našim požadavkům ještě rezervy.

V mistrovské části podzimu 2016 jsme neprohráli žádné utkání a ztratili jsme pouze dva body za remízu s AC Sparta Praha. V tomto utkání jsme získali do celkové tabulky 1 extra bod za vyhraný penaltový rozstřel. V umístění v tabulce České ligy dorostu U16 skupiny A nám tak náleží 1. místo s 38 body. Přátelská utkání jsme sehráli v počtu 13. Z toho čtyři utkání byla z celoročního turnaje Memoriál Vítězslava Marečka. V tomto turnaji jsme postoupili po plném bodovém zisku ze čtyř utkání do jarní skupiny. V sezoně jsme absolvovali tři turnaje: ETO U16 Football Cup v Gyor (MAD) a Albim Cup v Ústí nad Labem. Turnaj v Maďarsku jsme ovládli a ve finále porazili SS Lazio Řím. Naopak v Ústí nad Labem jsme nepostoupili do playoff a nesplnili tak základní cíl, který jsme měli před turnajem. Na konci podzimní části jsme absolvovali ještě turnaj v Žilině, na kterém jsme obsadili 3. místo.

Zejména utkání s nejlepšími týmy české ligy a se zahraničními soupeři nám odkryla nedostatky jednotlivců i týmové a opět nás utvrdila v cestě, kterou směřuje fotbal do budoucna. V rámci těchto trendů budeme od zimy opět pracovat na zlepšení tak, abychom byli na jarní část ještě lépe připraveni. Kromě jarní části dorostenecké ligy nás čeká opět několik zahraničních turnajů s nejlepšími evropskými týmy. Závěrem bych rád poděkoval celému týmu trenérů, kteří se v průběhu sezony věnovali individuálně nebo skupinově hráčům a přispěli tak k jejich výkonnostnímu posunu."

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články