Před 103 lety se narodil legendární kanonýr Josef Bican | SK Slavia Praha
Více

Před 103 lety se narodil legendární kanonýr Josef Bican

EDEN - Nejen v souvislosti s dnešním tolik očekávaným derby je třeba si připomenout jedno nej slávistické výročí. Před 103 lety (25. září 1913) se narodil legendární kanonýr Slavie Josef Bican.
Král střelců. Člen Klubu ligových kanonýrů. Několikanásobný vítěz ligy. Nejlepší kanonýr světa. Vítěz Středoevropského poháru. Fotbalový velikán, který předběhl dobu, ve které se narodil.

Josef Bican odehrál celkem 37 derby se Spartou a vstřelil v nich 35 branek, v lize to bylo 19 derby a 17 branek. Nejvyšší výhru v derby Josef Bican oslavil 15. března 1942, kdy sešívaní vyhráli nad Spartou 8:1, Josef Bican sám nastřílel Spartě 4 branky.

Za hranici hattricku (tři branky v jednom zápase) se Josef Bican dostal hned několikrát: 4 branky v jednom utkání vstřelil dokonce dvacetkrát, 5 branek v jednom zápase se mu povedlo šestkrát, 6 branek v utkání jednou a sedm gólů do branky soupeře nasázel během jediného zápasu hned čtyřikrát.

Kromě ligových zápasů (celkem 240) odehrál Josef Bican za Slavii dalších 274 pohárových a přátelských utkání, ve kterých vstřelil 714 branek. Celkem ve Slavii v 514 zápasech dal 1131 branek.

Za jeho mimořádné fotbalové schopnosti mu Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků udělila titul Nejlepší kanonýr světa 20. století společně s Pelém a Seelerem (1997) a titul Nejčastější král střelců své země před Pelém a Romariem (2001). Ve stejném roce se v Česku umístil na druhém místě ankety Fotbalista století a stal se čestným občanem Prahy.

Jeho srdce dotlouklo 12. prosince 2001.  


Červenec 1943. Nastupuje Sparta se Slavií a vedou je kapitáni Karel Kolský a Josef Bican. Slavia vyhrává pohárový duel dnes neslýchaným poměrem 8:4!


Aktuálně

Čtyři branky Spartě a postup do finále poháru

15. 4. 2024
Slavistky si připsaly další velké vítězství, když v semifinále poháru porazily Spartu 4:0. Branky zařídily Khýrová a po změně stran McLaughlin, Nekesa a Veselá. Ve finále se utkají 8. května se Slováckem, které vybojovalo postup na penalty proti Slovanu Liberec.

O tíze okamžiku, psychické odolnosti i výkonu Ogbua

14. 4. 2024
Jindřich Trpišovský hovořil s novináři po prohře 0:1 s Viktorií Plzeň o chybějící agresivitě, špatném pohybu, zraněních, síle soupeře či (ne)kvalitě v ofenzivní části. Nezapomněl však vyzdvihnout výkon Oscara Dorleyho s Igohem Ogbuem, který se vrátil do základní sestavy.

Chyběla vášeň, touha. Zbraně ale neskládáme

14. 4. 2024
Tomáš Vlček nejdříve soupeři zamezil ve skórování obětavým zákrokem na brankové čáře, ani on však nedokázal odvrátit porážku 0:1 na půdě Viktorie Plzeň. Příčiny neúspěchu i klíčové momenty popsal bezprostředně po konci duelu v Doosan Areně.

Další články