Před 110 lety se narodil legendární útočník Antonín Puč | SK Slavia Praha
Více

Před 110 lety se narodil legendární útočník Antonín Puč

EDEN – Famózní útočník s důrazným startem na míč a vynikající střelou se narodil 16. května 1907. Antonín Puč přišel do Slavie z SK Smíchov v roce 1925, od té doby sehrál do roku 1938 v červenobílém dresu 491 zápasů (146 ligových), ve kterých vstřelil 437 branek (123 ligových).
Se Slavií byl Antonín Puč osmkrát mistrem ligy, v letech 1927 a 1929 byl i nejlepším ligovým střelcem.

V reprezentačním dresu odehrál 61 zápasů a vstřelil 35 branek. Byl hrdinou římského finále na světovém šampionátu, kdy devatenáct minut před koncem vstřelil Itálii branku, kterou se Československo ujalo vedení (branka nakonec bohužel vítězná nebyla).

„Puč měl mocný a prudký švih v levé noze a dokázal trefit míč tak, že směřoval málokdy nad břevno. Jeho specialitou byly střely z ostrých, zdánlivě nemožných úhlů. Věděl, že brankáři takové pozice podceňují a domnívají se, že z tak těžkého úhlu je možné pouze centrovat. Však také často Pučovy rány (ony pověstné pučovky) zaregistrovaly až tehdy, když byl míč v síti,“ charakterizuje ho spisovatel Vítězslav Houška v knize Padesát slavných slávistů.

„Takovou branku od Puče nedostal jen Combi v římském finále MS 1934, ale například i Angličan Woodley v neméně slavném utkání Československo-Anglie v roce 1937 v Londýně,“ popisuje dále v knize slavného slávistického útočníka. 
 
Když se kolem Františka Pláničky vytvořila stará garda slávistů, byl Antonín Puč u toho. A dočkal se i ocenění, když byl založen Klub ligových kanonýrů a jemu v něm byla přiznána příslušnost. Zemřel v dubnu 1988. Nedlouho před 81. narozeninami. Slavia i celý československý fotbal přišel o jednoho z nejslavnějších útočníků historie.


Rok 1929. Podruhé mistry ligy. Horní řada zleva: Antonín Puč, Šoltys, Kratochvíl, Svoboda, Šimperský, Novák, König, Vodička a Plánička. Dolní řada zleva: Čulík, Junek, Ženíšek a Šubrt. Foto: Archiv Slavie. 

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články