Před padesáti lety odešel do slávistického nebe Vlasta Kopecký | SK Slavia Praha
Více

Před padesáti lety odešel do slávistického nebe Vlasta Kopecký

EDEN – Předposlední červencový den před padesáti lety dotlouklo srdce jednoho z největších slávistických velikánů. A to doslova. Legendární slávista Vlasta Kopecký zemřel na srdeční zástavu během utkání staré gardy Slavie na hřišti v Hlinsku. V červenobílém dresu, kterému byl věrný po celou svou fotbalovou kariéru.

Skvělý střelec a fenomenální nahrávač Josefa Bicana ve Slavii prožil téměř devatenáct fotbalových let, od dubna 1932 až do září 1950 odehrál neuvěřitelných 953 zápasů (322 ligových) a vstřelil 715 branek (252 ligových). S touto střeleckou bilancí je členem Klubu ligových kanonýrů a v tabulce historicky nejlepších střelců ligy na druhém místě.

Ve Slavii získal 9 mistrovských titulů a slavné vítězství ve Středoevropském poháru v roce 1938. S reprezentací byl u stříbrného úspěchu na MS 1934 v Itálii, v národním dresu bojoval o čtyři roky později i na MS ve Francii. 

Památný snímek dvou legend

Slávistický archiv se může pyšnit památným a zároveň unikátním snímkem dvou věrných spoluhráčů a kamarádů – Pepiho Bicana a Vlasty Kopeckého. Autorem fotografie je bývalý hráč a trenér a náruživý fotoamatér – Jiří Nedvídek. Proč je snímek tak památný? Zachytil totiž úplně poslední start Vlasty Kopeckého v zápase, který v dresu Slavie dohrál. Bylo to přesně dva týdny před smrtí na fotbalovém trávníku a v dresu Slavie na hřišti v Hlinsku. Naši internacionálové hráli 16. července 1967 ve vídeňském Hütteldorfu se starou gardou Rapidu.

Podle Pláničkových a Štádlerových zápisů uložených do spisů Odboru přátel vyhráli 4:2, když tři góly dával Forejt a jeden Pešek. Vlasta Kopecký odehrál celý zápas. Naši nastoupili s touto základní sestavou: Plánička – Kocourek, Hampejz, Andrejkovič – Hemele, Štádler – M. Urban, Forejt, Bican, Kopecký a Pešek. Ve druhé půli si zahráli ještě Jonák, Moravec, Trubač, Nedvídek a František Veselý nejstarší.

„Rozuměli jsme si dokonale: byli jsme spolu jakoby duševně spojeni. Kdykoli měl Vlasta na noze míč, cítil jsem, co s ním udělá, a totéž cítil on, když jsem měl míč já. Bylo to jednoduché a logické. Věděl jsem totiž, že s balónem naloží tak, jak je to právě v tom okamžiku pro mužstvo nejprospěšnější, a podle toho jsem se zařídil. Byl nejlepší technik, jakého jsem kdy poznal. Přihrávali jsme si poslepu,“ vzpomínal na svého kamaráda a spoluhráče Josef Bican.

Vlasta Kopecký je také slávistickým rekordmanem v počtu odehraných derby se Spartou – odehrál 54 zápasů.

Odkaz Vlasty Kopeckého připomíná v Edenu jeho „hvězda“ na chodníku slávy před hlavním vchodem. Jeho portrét navíc zdobí spolu s dalšími legendami vnější plášť stadionu. 

Aktuálně

Dorostenci zvládli utkání v Budějovicích, přípravky na turnajích v zahraničí

23. 4. 2024
U19 i U17 zvládly víkendová utkání v Českých Budějovicích. Přípravky vyrazily na turnaje do Německa a Polska. Skvělý B-tým porazil rezervu Dukly Praha vysoko 6:0. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Společně jsme uklidili okolí Edenu

22. 4. 2024
Dnešní datum, tedy 22. dubna, připadá každoročně na Den Země, při kterém si celý svět připomíná, jak důležité je starat se o životní prostředí a svět kolem nás. Ve Slavii tento přístup sdílíme nejen v měsíci dubnu, ve kterém věnujeme pozornost projektům z environmentální oblasti, ale po celý rok.

Výhra s Libercem na úvod nadstavby

22. 4. 2024
Fotbalistky Slavie zvládly otočit nepříznivý průběh zápasu a v úvodním utkání nadstavby porazily na domácí půdě Slovan Liberec 4:2. Střelecky se prosadila Franny Černá, Gabriela Šlajsová, Tereza Krejčiříková a Tereza Szewieczková.

Další články