Tak, jak to bylo... | SK Slavia Praha
Více

Tak, jak to bylo...

PRAHA - Spolumajitel Slavie Jiří Šimáně se vyjádřil k aktuálnímu dění v klubu po změně akcionářské struktury. Přečtěte si ho v celém znění:
Omlouvám se všem, kterým jsem po celá ta léta tvrdil, že nikdy do fotbalu nevstoupím. Myslel jsem to zcela vážně, nikdy jsem to opravdu nechtěl. Ne proto, že by mne fotbal nezajímal, ale proto, že mě všichni moji známí včetně mé rodiny snažně prosili o to, abych to nedělal, neboť z jejich pohledu i pouhý krok tímto směrem znamená nevratné poškození jména. České fotbalové prostředí je pro ně prostě no go.

Neposlechl jsem a zejména v posledních 2 letech jsem se snažil Slavii, kterou můj otec tak bezmezně miloval, tiše a v klidu pomoci. Nikdy to nevyšlo, vždy si to někdo z té hrstky lidí, kteří o tom věděli, nenechal pro sebe. Postupně se začal blížit začátek nové fotbalové sezony a termín insolvenčního řízení a bylo jasné, že to Slavia bez vstupu nového akcionáře nezvládne.

Výsledek znáte. Nejstarší středoevropský klub slavné tradice se přece jen podařilo zachránit. Z možných spoluinvestorů byla nakonec nejrychlejší CEFC, velká čínská privátní společnost světového významu, která s námi shodou okolností v té době jednala o vstupu do Travel Servisu. Odkoupila ode mne 60% akcií Slavie, o většinový podíl jsem nestál, kontrolní mechanismy akcionářské struktury jsou z mého pohledu dostatečné. Jsem přesvědčen, že to bylo dobré rozhodnutí.

Jak by Slavia v následujících letech měla vypadat ?

Základem každého úspěšného klubu musí být perfektně fungující akademie a mládežnická mužstva. Bez vlastních kvalitních hráčů nemá klub v evropském kontextu šanci. Těžko bude mít finanční prostředky na to, aby kupoval dobré a současně drahé hráče, ty musí umět vychovat a také prodat. Tomuto projektu budeme věnovat maximální pozornost.

S tím souvisí i náš požadavek na odborně a komunikačně profesionální management, jehož kvalita musí být nezpochybnitelná. Průměr nestačí, ten máme všude kolem sebe. Management, tedy všichni ti, kteří někoho řídí a je jedno na jakém stupni, musí být obklopeni schopnými spolupracovníky, jen tak mají šanci uspět.

Pro úspěch klubu a jeho restart bude důležitá aktivizace fanoušků, kterých má Slavia pravděpodobně nejvíc ze všech českých klubů a počítají se na desítky tisíc po celé republice. Chtěl bych, aby se znovu stali součástí slavného klubu třeba tak, jak se to povedlo v roce 1966, kdy se na derby se Spartou přijelo z různých koutů republiky podívat 45 tisíc nadšených fanoušků.

Mým úkolem, stejně tak jako ostatních akcionářů, bude pomoci klubu tak, jak jen to bude možné. Slibuji, že uděláme vše, co bude v našich silách.

Zvláštní poděkování bych chtěl věnovat panu Aleši Řebíčkovi, odstupujícímu prezidentovi a vlastníkovi klubu. Pro Slavii se obětoval, zachránil ji před pár lety před úpadkem a vždy se snažil udělat pro ni to nejlepší. Není to fráze, byl jsem toho očitým svědkem. Ocenil bych, kdyby ho slávistická veřejnost takto vnímala, zaslouží si to.

Vážení příznivci Slavie, děkuji Vám jménem nových akcionářů za podporu Slavii, tomuto slavnému klubu, jehož vlastníky jsme se s velkou pokorou stali. Nečekejte zázraky, rozumná doba pro nastartování nové Slavie jsou minimálně 2 roky.

Nebuďte prosím netrpěliví, všichni budeme bojovat za to, aby to byla doba co nejkratší. Zázraky se nedějí, vše si musíme poctivě odpracovat. Červená barva na dresu Slavie symbolizující srdce a hvězda, která je symbolem naděje, nás předurčují k tomu, abychom spolu s vámi cíle dosáhli.

Děkuji vám,

Jiří Šimáně

Aktuálně

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

Další články