V pátek 27. ročník Fair play cupu | SK Slavia Praha
Více

V pátek 27. ročník Fair play cupu

PRAHA – Halový turnaj kategorie U11 Fair play cupu se hraje tento pátek v hale v Edenu už posedmadvacáté. U jeho zrodu byl v roce 1989 tehdejší trenér slávistické přípravky Luděk Procházka.
Co vás vedlo v roce 1989 k založení turnaje?
Když jsem vedl přípravku s kolegou trenérem Luďkem Hottek a vedoucí týmu Alenou Dubskou, snažili jsme se děti učit i jiné věci, než jen hrát fotbal. Chtěli jsme se o ně starat i po duševní, respektive ideové stránce, aby do sebe některé hodnoty důležité pro život dostávaly i prostřednictvím sportu. Jedna z prvních věcí, které jsme začali dělat, byl takzvaný Dárkový turnaj. Jeho idea byla, že na něm nebudou týmy jen jako soupeři, ale že každý hráč vyrobí dárek, dá ho do společného koše a pak si každý vytáhne jeden dárek. Sehnali jsme tenkrát i stromečky, hrálo se někde v hale na Praze 4.

Jak jste přišli na nápad, že založíte turnaj, který se bude jmenovat Fair play cup?
Někoho, nevím už přesně koho, napadlo udělat turnaj, který bude prosazovat myšlenku a hodnoty čestné hry, aby se děti učily hrát podle pravidel, nepodváděly, s tím, že jednou třeba fotbal bude lepší. Hned na začátku se nám podařilo získat záštitu ze strany fotbalového svazu, jehož předsedou byla velká osobnost českého fotbalu Dr. Václav Jíra. Turnaj velmi uvítal a podpořil, převzal záštitu nad prvním ročníkem, který se hrál v hale na Praze 5. 

Jaká mužstva se tenkrát účastnila?
Ve třetím nebo čtvrtém ročníku zájem o účast na turnaji rostl, museli jsme udělat kvalifikaci Čechy, Morava a Slovensko a vždy první dva týmy se kvalifikovaly na závěrečný turnaj. V prvních zhruba deseti letech tak šlo o turnaj s účastí českých a slovenských týmů, zahraniční mužstva se přidala až později.

I když ve Slavii od roku 2001 již nepůsobíte, turnaje se pravidelně účastníte jako host. Co vás napadá za myšlenky, když víte, že se hraje už tak dlouho a vy jste byl u jeho zrodu?
Je obdivuhodné, že turnaj stále existuje, ukazuje to, že jeho myšlenka stále přetrvává, téma je aktuální, nejde o osoby, které turnaj zakládaly, ale ideje, které jsou Slavii velmi blízké.

Další věcí je, že existují lidi, kteří se chtějí postarat o organizaci celého turnaje a posouvat ho dál. Moc jim za to děkuji. Vážím si i toho, že v některém z dalších ročníků se k turnaji přihlásil i Klub fair play při Českém olympijském výboru, který je dodnes partnerem turnaje.

Myslíte si, že turnaj má reálný vliv na chování jeho účastníků v pozdějším věku?
Mám občas pocit, že turnaj moc nepomáhá, že fotbalové klima, jeho pověst, renomé a aféry jsou nekonečné a vliv výchovy je velmi slabý. Probíhá mi hlavou, kdy ve fotbale budeme nejen výkonnostně, ale i vyznávanými hodnotami na podobné úrovni jako některé státy zejména v západní Evropě. 

Na druhou stranu i tam jsme svědky simulování hráčů.
Svět není dokonalý, i ve fotbalově vyspělých zemích dochází k simulování a podobným nešvarům, ale hráči se okamžitě stanou terčem kritiky. Zatímco u nás někdo ukáže, že chce hrát čestně, a je hned terčem kritiky, a to ze strany svého trenéra anebo spoluhráčů. Je považován za blázna.

Stal se během všech ročníků turnaje významný čin fair play?
Většinou ne, spíš to byly drobnosti typu otočený aut, přiznaná teč. Kluci jsou ve věku, že na dotaz rozhodčího jim přijde normální přiznat, jak to bylo.

Kdy se tato ochota mluvit pravdu vytrácí? 
Možná záleží i na konkrétní zemi, ale řekl bych, že okolo puberty hráči poznávají, jak funguje svět dospělých. Buď v sobě v tomto věku mají zárodky ušlechtilých hodnot a pokračují na své cestě v jejich respektování, anebo to v sobě nemají a přijde jim normální simulovat, vymodlit si penaltu. My jako trenéři můžeme pomoct jedné nebo druhé cestě, ale je tady rodina, škola, které je také ovlivňují. Kluci by měli vnímat to, že jestli se chtějí dostat do top fotbalu, musejí se k němu dopracovat usilovnou prací, výsledky a ne podvody. To vám získá krátkodobý úspěch, ale ne dlouhodobý. 

Turnaj je specifický tím, že hráči sami mezi sebou volí tým, kde následně získá pohár fair play. Je těžké takové mužstvo zvolit, když příliš činů čestné hry během turnaje nevidíme?
Fair play pohár se nedával hned od začátku, vstoupil do hry až později. Někdy jsem měl pocit, že zápasíme s tím, že tato trofej spíš sloužila jako taková cena útěchy pro tým, který byl poslední, ale tak to určitě nemá být. To bylo zejména v případě, když se nic zaznamenáníhodného nestalo.

Vybavíte si z jednotlivých ročníků hráče, kteří se později prosadili v dospělém fotbale?
Řada fotbalových odborníků tvrdí, že u dětí se talent ještě nepozná, že o tom se rozhoduje až později. Byl tady ale jeden ročník, kdy jsme seděli na tribuně s Jaroslavem Šálkem, redaktorem Mladého světa a Mladé fronty. Nezávisle na sobě jsme říkali, že támhleta sedmička je skvělý hráč. Přišel za námi pan Jícha, který tam byl za klub Fair play. Chvíli se díval, hrálo se další utkání tohoto mužstva a říká: Ta sedmička, to je boreček, ten se mi líbí. Takže jsme byli tři, kterým se hráč líbil. A byl to Jakub Mareš z Teplic, který hraje ligu.

Fair play cup ale hrála i řada slávistů.
Samozřejmě, odchovanci Slavie ho hráli všichni, ať už Tomáš Necid, Tomáš Jablonský, Jaroslav Zmrhal, Martin Berkovec, Tomáš Souček, Josef Řehák. Marek Suchý byl na Fair play cupu dokonce jako hráčská osobnost pár let nazpátek.

Fair play cup se hraje v pátek 9. prosince v hale v Edenu, vstupné je 20 korun a v jeho ceně je i turnajový časopis. Rozpis zápasů najdete zde.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články