Zemřel Oldřich Bartůněk, jeden ze zachránců Slavie v 60. letech | SK Slavia Praha
Více

Zemřel Oldřich Bartůněk, jeden ze zachránců Slavie v 60. letech

PRAHA/EDEN – V Sobotu 18. dubna zasáhla Slavii další smutná zpráva. V den, kdy celý stadion držel minutu ticha za někdejšího hráče a trenéra Slavie Miloše Kruckého, opustila sešívaný svět další velká osobnost. Ve věku úctyhodných 93 let odešel pan Oldřich Bartůněk.
Celoživotní slávista, spoluzakladatel Odboru přátel Slavie a později dlouholetý funkcionář a vedoucí A-mužstva Slavie byl jedním z hlavních strůjců záchrany klubu v 60. letech minulého století. Rodině i přátelům pana Bartůňka by SK Slavia Praha ráda vyjádřila upřímnou soustrast.

Ke smutné zprávě připojujeme vzpomínku člena Odboru přátel Slavie RNDr. Michala Dobiáše:

"Sezóna 1963/1964 byla ročníkem největšího sportovního propadu Slavie v celé více než stoleté historii. A-mužstvo Dynama Praha se potácelo na chvostu moravské skupiny II. ligy a s bídou se zachraňovalo. Chyběly peníze, hovořilo se až o zániku. Přišli však obětaví umělci, přidaly se stovky a tisíce věrných fanoušků a vznikl Odbor přátel Slavie.

S ikonou obětavých populárních umělců, ale především s potřebou činorodých nezištných funkcionářů. A vedle nezapomenutelného Františka Šulce se k práci přihlásil i Oldřich Bartůněk, který měl solidní pozici v tehdejší reklamní agentuře Merkur. Možná i díky tomu získal řadu užitečných kontaktů a ty dokázal později do posledního puntíku využívat pro milovanou Slavii!

Slavia se ve II. lize zachránila, rok na to za obrovského nadšení vybojovala v památném zápase s Plzní návrat do ligy a v následujícím ročníku do posledního kola bojovala o titul, kde podlehla, jak už to tu a tam mezi Šumavou a Beskydami bývá, nerovnému zákulisnímu boji. Ale hned po postupu Slavia zoufale hledala obětavé funkcionáře a došlo i na Oldřicha Bartůňka, který pak vedle svého náročného povolání vykonával i funkci vedoucího A-mužstva. A podle četných vyjádření více než dobře. Vždy bezkonfliktní, pracovitý, vstřícný.

Poté, co přišli i na toto místo zkušenější funkcionáři, měl o to více času věnovat se záslužné práci pro mateřský Odbor přátel a jeho prostřednictvím i pro celou Slavii. Byl na dlouhá léta zvolen předsedou organizační komise OP a pamětník jistě vzpomene hlavní činnost této komise: nepřekonatelné Slávistické karnevaly. Hlavně tato komise nezapomínala na sebemenší maličkost této super-akce, která každý leden přilákala do obou křídel dnešního Výstaviště pět tisícovek nejvěrnějších slávistů!

Oldřich Bartůněk pomáhal svými kontakty v propagaci a v reklamě, nepominutelnou zásluhou byl i jeho přínos v rámci kontaktů se školami. Dnes asi nikdo nepochopí, kolik bylo potřeba úsilí, aby špičkoví hráči ihned povinně neodcházeli na dvouletou vojnu do Dukly, kde vždy hrozilo lákání do služeb všemožně podporovaného vojenského klubu. Díky studijnímu odkladu a pouze roční prezenční službě se podařilo nástup špičkových nadějí do zeleného sukna oddálit a tím významně omezit i jejich často pravděpodobnou ztrátu. Jistě by to všechno slávističtí fotbalisté-vysokoškoláci, zejména právníci a ekonomové, rádi a s povděkem potvrdili.

Oldřicha Bartůňka jsme vídali i v hledištích dalších slávistických sportovišť, kde se nacházel vždy především v partě slávistů nejvěrnějších, kteří si říkali „junta“. I dodnes se zbylí členové této party skromných, inteligentních a obětavých slávistů scházejí na zápasech Slavie a radují se a trápí se spolu s námi.

Oldřich Bartůněk byl a zůstal především člověkem-slávistou a ti, kdo se s ním v životě setkali, nikdy nezapomenou na jeho upřímný obdiv ke Slavii.

I takoví skromní lidé, mezi něž určitě Oldřich Bartůněk navždy patří, tvořili a spoluvytvářejí historii naší Slavie a zaslouží si naše obrovské a upřímné poděkování!"

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články