Magazín Poločas na derby věnovaný památce Josefa Bicana | SK Slavia Praha
Více

Magazín Poločas na derby věnovaný památce Josefa Bicana

EDEN - Před 100 lety se narodil legendární útočník Slavie Josef Bican. Fotogalerie mapuje nejen červenobílou historii této slávistické legendy.
Červen 1934. Mladý Josef Bican hraje v rakouské reprezentaci (ve světě uznávaný Wunderteam) na světovém šampionátu a vedle do té doby největších hvězd Šindeláře a Bindera uspěje.



Červenec 1934. Slavia (v sestavě se všemi finalisty světového šampionátu) prohrává ve Středoevropském poháru na domácí půdě s Rapidem Vídeň 1:3. V zápase jasně dominovalo vnitřní trio útoku Rapidu (na fotografii zleva) Kaburek – Bican – Binder.



Srpen 1934. Bican na pravidelné prázdninové návštěvě v Sedlici u své babičky a dědy. Tady ho navštívili funkcionáři Slavie (včetně sportovního ředitele ing. Jaroslava Cháni - brankáře prvního mužstva v období před Pláničkou).



Duben 1937. Pepi Bican přijíždí natrvalo do Prahy a je Slavií prozatímně ubytován v hotelu Axa. Novináři pořizují reportáže na trénincích Slavie. Na snímku jsou odleva Plánička, Reichardt (nedávný hráč, nyní činovník u prvního mužstva), Daučík, Bican, trenér Seifert a mládežnický funkcionář JUC Mareš.



Srpen 1938. Po velkých peripetiích a pro reprezentaci ČSR pozdě, protože až po světovém šampionátu, získává Josef Bican československé občanství. Domovskou obec mu nabídl a vyřídil starosta obce Slivenec Bohumil Růžička. Ten Bicana vítá u příležitosti přátelského zápasu Slivenec vs Slavia s výsledkem 1:11.



Září 1938. Slavia slavně vyhrává Středoevropský pohár. Bican je s desítkou vstřelených gólů v jediném ročníku dosud rekordmanem této soutěže. Slavné mužstvo i s funkcionáři po vítězném finále na snímku Magyár Hírlap má tuto podobu: v horní řadě zleva legační rada dr. Fíša (zástupce Slavie v této soutěži), Francesco Coppolla (předseda řídícího výboru soutěže), Václav Valoušek (předseda fotbalové Slavie), Josef Laufer (mezinárodní sekretář našeho klubu) a hráči Josef Bican, Rudolf Vytlačil, Karel Černý, Ladislav Šimůnek, Aleksa Bokšay, náčelník Jan Pechar a náhradník v civilu Václav Bouška, dole jsou zleva Vojtěch Bradáč, náš nedávný hráč maďarské národnosti „Pišta“ Bobor, Otakar Nožíř, kapitán mužstva Ferdinand Daučík s trofejí, Vlastimil Kopecký, Karel Průcha a Bedřich Vacek.


Pokračování červenobílé historie legendy a další příspěvky na téma 100. výročí Josefa Bicana najdete v novém Magazínu Poločas.

Poločas bude k dostání na sobotním derby se Spartou ve Fanshopu Slavie v Edenu, v předprodeji vstupenek, ve vybraných stáních s občerstvením a u kolportérů Fanklubu. Magazín Poločas stojí 20 korun.

Aktuálně

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

Další články