PŘÍBĚH ZÁPASU: Sem budou padat! | SK Slavia Praha
Více

PŘÍBĚH ZÁPASU: Sem budou padat!

PRAHA/EDEN - V rámci nové rubriky Příběh zápasu se tentokrát podíváme na srovnání hry sešívaných směrem od kotle a ke kotli svých fanoušků nejen v samotném zápase s Viktorií Plzeň, ale i v dalších domácích utkáních. Sekce Zaostřeno na slávistu tentokrát zhodnotí výkon střelce jediné branky Jaromíra Zmrhala.
„Sem budou padat!“ skanduje většina kotlů ve chvíli, kdy se do branky pod ně postaví gólman hostujícího celku. Většinou tak vyjadřují zbožné přání vidět co možná nejvíce branek svých hráčů. Začne-li ale podobně skandovat Tribuna Sever, nejedná se už jen o přání, ale o prosté potvrzení faktu. Postaví-li se do branky pod náš kotel v této sezoně hostující brankář, góly tam opravdu padat budou!

Slavia má za sebou tři domácí zápasy sezony 2014/2015. Všechny vyhrála a nastřílela v nich dohromady osm branek – tři Baníku, čtyři Liberci a jednu Plzni. Jen dva z těchto gólů ale zapadly do branky pod opuštěnou jižní tribunou. Zbylých šest vstřelili sešívaní ve druhých poločasech pod Tribunu Sever. V našem statistickém ohlédnutí se podíváme právě na druhé poločasy, kdy červenobílí útočí pod svůj kotel.

Co se týče zápasu s Plzní, ve srovnání prvního a druhého poločasu se promítá vývoj skóre. Slavii se povedlo jít v 67. minutě do vedení a Plzeň si ve snaze o vyrovnání vytvořila tlak. Poměr střel na straně Slavie tomu odpovídá: Pět pokusů v první půli směrem od kotle (tři z toho na bránu), jeden jediný – ten Zmrhalův vítězný – pak po přestávce. To plzeňští za první poločas vypálili čtyřikrát (jednou mezi tři tyče), ve druhé pětačtyřicetiminutovce pak dokonce dvanáctkrát, pětkrát z toho na bránu.

Držení míče v zápasu s Viktorií také příliš neodpovídá trendu „ke kotli lépe“. V prvním poločase drželi slávisté míč na svých kopačkách 41 % času, po přestávce už jen 26 %. Rychlých brejků předvedli slávisté směrem od kotle deset, směrem ke kotli pak šest. Jednou z mála statistik, která je po přestávce pro Slavii příznivější, je tak procento vyhraných soubojů. 47 % v první půli, o procento víc ve druhé.

V prvním letošním domácím vystoupení vedla Slavia po poločase nad Baníkem 1:0 a nakonec zvítězila 3:1. I tentokrát tak padlo více branek pod náš kotel, i tentokrát nejsou ale čísla z druhého poločasu lepší než z prvních pětačtyřiceti minut. Osm střel Slavie v první půli (dvě na branku) následovaly po pauze jen tři střelecké pokusy (rovněž dva mezi tři tyče). Držení míče 44 % při hře od kotle, 41 % směrem k Tribuně Sever, patnáct ku deseti na rychlé brejky a vyhrané souboje 63 % v první ku 55 % ve druhé půli.

Výrazně lepší tak Slavia, alespoň podle statistik, byla při hře ke svému kotli jen v zápase s Libercem. Nejenže pod Sever vstřelila tři branky, vyslala také více střel (9:5 celkem, 5:1 střely na bránu). Sešívaní předvedli ve druhé půli více rychlých brejků (13:11) a drželi více balon (49% ku 44% v první půli). Procento vyhraných soubojů je v porovnání hry od kotle a ke kotli vyrovnané – 58 % při hře směrem ke kotli, 59 % při hře od kotle.

Statistiky tak, možná trochu překvapivě, ukazují při hře směrem k našemu kotli horší čísla. Jenže „fotbal se hraje na góly“, řekla by většina hráčů a trenérů, a v těch Slavia ve hře pod Tribunu Sever dominuje. Jak jinak než vlivem několika tisícovek zpívajících a skandujících fanoušků za sebou by se dalo vysvětlit, že z osmi střel, které mířily na branku, jich hostující brankáři pustili do svých sítí hned šest? Přijďte na Hajduk nebo na Zbrojovku a zaskandujte si „sem budou padat!“ za hostujícím gólmanem!


Zaostřeno na slávistu: Jaromír Zmrhal

Třetí vítězná trefa v sezoně

V minulé sezoně nastoupil do 29 zápasů, gólově se však neprosadil ani jednou. V právě probíhajícím ročníku má na svém kontě po pěti kolech už tři trefy, všechny z nich navíc vítězné. Prozatím druhého nejlepšího střelce Slavie v sezoně chválili po utkání s Plzní oba trenéři.

„Přirozený herní progres. Je to poctivý a disciplinovaný hráč a přeji mu to,“ hodnotil Zmrhalovo zlepšení kouč Plzně Miroslav Koubek, pod nímž náš záložník nastupoval i minulou sezonu. Na podobné vlně komentoval výkon jedenadvacetiletého záložníka i Miroslav Beránek, který ještě neopomněl zdůraznit roli svých kolegů z realizačního týmu. „Poděkování patří mým kolegům v realizačním týmu a samozřejmě i Jardově pracovitosti, chuti pracovat a prosazovat se,“ řekl po zápase trenér Slavie.

GÓLY 1
STŘELY/na branku 1/1
FAULY spáchané/faulován 1/0

AKCE/úspěšné 48/32 67 % úspěšnost
Defenzivní akce/úspěšné 10/8
Ofenzivní akce/úspěšné 38/24
Akce na vlastní polovině 8
Akce ve středu hřiště 35
Akce na soupeřově pol.   5

SOUBOJE/vyhrané 13/8 62 % úspěšnost
Obranné souboje/vyhrané 6/4
Útočné souboje/vyhrané 7/4
Vzdušné souboje/vybrané 6/3

ZTRÁTY míče/vlastní pol. 7/3
Odebírání míče/úspěšné 2/1
Zachycení míče 2

NABĚHÁNO 12 192 m
Průměrná rychlost 7,74 km/h
Nejvyšší rychlost 31,3 km/h

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články