Slavia vstupuje do jarní části | SK Slavia Praha
Více

Slavia vstupuje do jarní části

LE PALAIS ART HOTEL/PRAHA – Slavia na úvod jara uskutečnila tiskovou konferenci, na níž představila nové dresy. Slávisté už proti Brnu vyběhnou na trávník s logem generálního partnera na hrudi. Došlo také na hodnocení posil, přípravy nebo představení spolupráce s Hajdukem Split.

POSILY: HRÁČI, CO MAJÍ CHARAKTER

„Podepsali jsme osm hráčů, což je na místní i evropské poměry velký počet. Uvidíme v sobotu, nebude to nejednoduché. Před námi jsou Liberec a Boleslav, za námi Jablonec. Ten má dobré hráče i ambiciózního trenéra,“ poukázal na aktuální situaci prezident klubu Jiří Šimáně.

„S posilami jsme ale spokojeni. Na podzim jsme ještě podepsali Holíka a Frydrycha, takže z tohoto pohledu možná nastoupí 10 nových hráčů. Jejich výběr se řídil podle toho, aby přišli kluci, co pomohou nejen po výkonnostní stránce, ale mají dobrý charakter, jsou kolegiální a přátelští. V kabině nemáme žádné shnilé jablko, z čehož mám dobrý pocit,“ těší Šimáněho.

Pokračoval zástupce majoritního vlastníka Jaroslav Tvrdík. „Já bych se nebál říct, že jsme extrémně spokojení. Posilování bylo vysoce profesionální, snažili jsme se jako vedení naplnit strategii sportovního úseku, k němuž máme plnou důvěru,“ usmíval se.

Stále není uzavřený příchod Dušana Šventa. „Mám soukromou sázku s Josefem Jinochem, pokud ho přivede ještě teď, získá ode mě prémii. Jednání běží, zájem máme. Šance, že by tu byl od jara, ale klesá. Velká pravděpodobnost ale je, že tu bude od nové sezony. Těší se sem a byl by dobrou tváří budoucnosti Slavie,“ podotkl ke slovenskému záložníkovi Tvrdík.

Slavia, v zádech se silným partnerem, byla lákadlem pro ostatní. „Myslí si, že máme hodně peněz a můžeme utrácet, že hráče potřebujeme a připlatíme si za ně. Nemáme ambici někoho přeplácet, také umíme počítat. Snahy ostatních nepopírám, možná mám u jednoho hráče malý otazník, ale myslím, že jsme je nepřepláceli. Jaroslav nechtěl být tvrdší, mohli jsme ještě něco ušetřit,“ ohodnotil prezident přestupovou politiku klubu.

Jaroslav Tvrdík je s výsledkem spokojený. „Potřebujeme dobré vztahy s ostatními kluby a prosperující ligu. Její kvalita musí stoupat,“ poukazuje na důležitost kvalitních zápasů při boji o postup mezi evropskou špičku.

PŘÍPRAVA JE U KONCE

Slavia má za sebou šestitýdenní přípravu. „V přípravě jsme zvítězili v 9 zápasech z 10, ale prohráli jsme s druholigovým Ústím, což by mělo být pro nás poučení. Koncentrace hráčů musí být stoprocentní, bez ní se dnešní fotbal nedá hrát. Z přípravy, kterou jsem bedlivě sledoval, mám ale velmi dobrý pocit. Neznamená to, že budeme teď hrát o titul nebo se dostaneme do Evropy, ale musíme mít na konci čisté svědomí, že jsme udělali maximum, aby to vyšlo,“ má jasno prezident klubu.

Slavii se daří plnit stanovené plány. „Úkoly, které jsme si dali ke splnění v horizontu 1 až 3 let, se nám daří naplňovat. Bylo by chybou nebýt ambiciózní, naším cílem jsou zcela jednoznačně poháry. Zahajujeme novou éru, takže i kdyby se to nepodařilo, tým má velkou perspektivu do budoucna, protože věnujeme velkou pozornost i mládeži,“ doplnil ho Jaroslav Tvrdík.

SPOLUPRÁCE S HAJDUKEM SPLIT

Generální ředitel David Trunda následně představil spolupráci Slavie a Hajduku Split. „Součástí změny v koncepci klubu byla restrukturalizace mládeže, s čímž souvisí spolupráce s jinými kluby. Hajduk je s námi historicky spojen, je to profesionální a vstřícný klub. Máme velkou příležitost se od sebe navzájem učit řadu detailů. V plánu je příprava kempů, výměna mladých hráčů i trenérů,“ nastínil.

Prezident Jiří Šimáně se vrátil z Chorvatska spokojený. „Mám hlavně pocity a ty jsou velmi dobré. Jsou to Slovani jako my, v Chorvatsku je Hajduk obrovský fenomén, něco jako Benfica v Portugalsku. V některých věcech jsou napřed. Mají skvělý marketing, jejich logo tam naleznete skoro na všem. Mají vyšší rozpočet, asi jako Sparta, což je v zemi zmítané ekonomickými problémy úžasné. Na ty mizerné podmínky je zde skvělá výchova hráčů. Ty pak navíc umí neskutečně dobře prodat,“ neskrýval své obdivy Šimáně.

Přidal i konkrétní příklad. „Vlašič je osmnáctiletý vytáhlý útočník. Může hrát kdekoliv, je prvotřídní hráč. Brali bychom ho také, ale oni prodávají hráče za dobré sumy, které pro nás nejsou reálné. Druhý gólman Hajduku měl nabídku na 4 miliony euro. Balkánská diaspora je velká, pracují ve všech velkých klubech, mají tam trenéry a hráče. Komunikují spolu. Říkali nám, když dostanete nabídku na hráče, my vám ho prodáme i o polovinu dráž. Pošleme tam někoho, koho budeme chtít prodat za 6 milionu euro,“ nastínil Šimáně.

Slavia a Hajduk k sobě navíc už dlouhodobě patří. „Oni ke Slavii vzhlíží, mají k nám velký respekt, což souvisí se vznikem jejich klubu. Je to přirozená přátelská kooperace, oba týmy mohou jenom hodně získat, doufá.

MLÁDEŽNICKÁ AKADEMIE: NOVÁ CESTA

Úzce propojená se spolupráci s Hajdukem je i mládežnické akademie, kterou chce Slavia otevřít na počátku července. „Říká se, že je v Česku špatná práce s mládeží. Že trénujeme málo a špatně. V ligách jako je anglická, španělská nemáme prakticky žádné hráče. Možná pár v Německu. To chceme změnit, chceme trénovat jinak, než je v Česku zvykem. Zvolit tady úplně novou cestu, jak se to dělá ve světě. Uvidíme, jaké výsledky budeme mít za 3 až 5 let. Cílem je, abychom vychovali kvalitní hráče a pak je byli schopní prodávat třeba jako Hajduk,“ nastínil vizi akademie prezident Šimáně.

Hajduk je zde pozitivní motivací. „Plánujeme turnaje s mladými hráči. Turnaje tu hráli hráči Hajduku kategorií U15 nebo U17 a byli úplně jinde. Chlapi hráli proti dětem, byli fyzicky nadupaní, technicky zdatní,“ okomentoval výkon chorvatského klubu.

ODCHODY, KTERÉ SE NEKONALY

Slavia udržela v zimním přestupovém období klíčové postavy sešívaných – útočníka Milana Škodu a záložníka Jaromíra Zmrhala. „Těžší, než hráče udržet, bylo jim to vysvětlit. O Milana Škodu byl zájem z Emirátů a z Řecka, mohl si vydělat šedesát milionů čistého za rok a půl. Milan je charakterní kluk, neříkám, že to úplně pochopil, ale smířil se s tím. Podle mého je to nejlepší český útočník, pokud bude hrát na EURU, jeho cena poroste. Rádi bychom mu umožnili, aby podobnou šanci využil,“ prozradil Šimáně.

Podobná situace nastala i u Zmrhala. „Na Jardu Zmrhala přišla také dobrá nabídka. V létě to zvažovat budeme, ale musíme mít náhradu, která ho stoprocentně zastoupí, stejně jako u Škody,“ předestřel případné odchody prezident klubu.

Aktuálně

U17 porazila Spartu a upevnila si vedení v lize

17. 4. 2024
Mladší dorostenci si po skvělém prvním poločase vybudovali dvoubrankový náskok. O oba góly se postaral Lucas Németh. Ve druhém dějství si sešívaní vedení pohlídali, získali důležité vítězství a pokračují v čele dorostenecké ligy.

U19 podlehla v derby Spartě 0:2

17. 4. 2024
Slávisté hráli přes šedesát minut v deseti. Dorostenci i tak srdnatě bojovali a tlačili svého soupeře. Sparta potvrdila vítězství druhým gólem po přestávce. Mládežníci U19 tak podlehli v derby 0:2.

Jana Sirotníka čeká reoperace zápěstí

17. 4. 2024
Brankář Jan Sirotník utrpěl při tréninku zlomeninu v zápěstí. Dvaadvacetiletého gólmana tak čeká operace a vynucená přestávka.

Další články