Před 105 lety se narodil legendární slávista Vlasta Kopecký | SK Slavia Praha
Více

Před 105 lety se narodil legendární slávista Vlasta Kopecký

EDEN - Legendární hráč Slavie Vlastimil Kopecký se narodil 14. října 1912. Stejně jako Franci Svoboda odehrál dorost v Rapidu Vinohrady, aby se ve dvaceti objevil v ligové jedenáctce Slavie.
Skvělý střelec a fenomenální nahrávač Josefa Bicana ve Slavii prožil téměř devatenáct fotbalových let, od dubna 1932 až do září 1950 odehrál neuvěřitelných 953 zápasů (322 ligových) a vstřelil 715 branek (252 ligových). S touto střeleckou bilancí je členem Klubu ligových kanonýrů a v tabulce historicky nejlepších střelců ligy na druhém místě.

Ve Slavii získal 9 mistrovských titulů a slavné vítězství ve Středoevropském poháru v roce 1938. S reprezentací byl u stříbrného úspěchu na MS 1934 v Itálii, v národním dresu bojoval o čtyři roky později i na MS ve Francii.

„Rozuměli jsme si dokonale: byli jsme spolu jakoby duševně spojeni. Kdykoli měl Vlasta na noze míč, cítil jsem, co s ním udělá, a totéž cítil on, když jsem měl míč já. Bylo to jednoduché a logické. Věděl jsem totiž, že s balónem naloží tak, jak je to právě v tom okamžiku pro mužstvo nejprospěšnější, a podle toho jsem se zařídil. Byl nejlepší technik, jakého jsem kdy poznal. Přihrávali jsme si poslepu,“ vzpomínal na svého kamaráda a spoluhráče Josef Bican.

Vlasta Kopecký je také slávistickým rekordmanem v počtu odehraných derby se Spartou.

„Život každého z nás neúprosně spěchá. Je přirozené, že se zapomíná na to, co bylo, a raději se lidé věnují své přítomnosti. Nejinak je tomu i ve fotbale. Proto je vhodné vzpomenout si na jednoho z nejslavnějších slávistů, na legendárního hráče Vlastu Kopeckého, který mimochodem je rekordmanem v účasti v derby zápasech se Spartou. Vlasta Kopecký sehrál v letech 1932 až 1951 proti odvěkému rivalu Spartě celkem neuvěřitelných 54 utkání. Báječný kamarád byl virtuosní technik, vynikající stratég a nerozlučný spoluhráč Pepiho Bicana. Vzájemná spolupráce těchto výjimečných fotbalových kouzelníků: Vlasta jako nahrávač a Pepa jako střelec způsobila mnoho vrásek soupeřovým brankářům a fandům,“ zavzpomínal na svého kamaráda bývalý hráč Slavie Jan Andrejkovič.

Srdce jednoho z největších slávistických velikánů dotlouklo předposlední červencový den roku 1967. A to doslova. Legendární slávista Vlasta Kopecký zemřel na srdeční zástavu během utkání staré gardy Slavie na hřišti v Hlinsku. V červenobílém dresu, kterému byl věrný po celou svou fotbalovou kariéru.


Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články