Zemřel skladatel, hudebník a slávista Zdeněk Barták starší | SK Slavia Praha
Více

Zemřel skladatel, hudebník a slávista Zdeněk Barták starší

EDEN – V pátek 26. ledna zasáhla slávistickou obec velice smutná zpráva. Ve věku nedožitých 90 let zemřel hudebník, kapelník, dirigent, hudební publicista a věrný fanoušek Slavie Zdeněk Barták starší.
Poslední rozloučení se Zdeňkem Bartákem se uskuteční v úterý 6. února ve 12 hodin ve velké obřadní síni krematoria v Praze – Strašnicích.

Zdeněk Barták starší byl jedním ze zakládajících členů Odboru přátel Slavie, několik let byl i ve výboru, kde měl na starosti kulturní komisi. V období slavných Slávistických karnevalů působil v organizačním výboru, zajišťoval zejména vystoupení umělců.

Zdeněk Barták starší studoval v letech 1944 až 1950 hru na hoboj, v letech 1950 až 1954 pak dirigování a skladbu na pražské konzervatoři. Už jako student hrál na hoboj v Orchestru Karla Vlacha ve hře Divotvorný hrnec a pod vlivem angažmá ve Vlachově kapele sestavil podobný orchestr Zet-Be-Club Praha, později kapela vystupovala jako Orchestr Zdeňka Bartáka.

Jeho kapelou prošla řada zpěváků a zpěvaček, například Petra Černocká, Yvetta Simonová, Milan Chladil, Jiří Štědroň nebo nebo Naďa Urbánková. Orchestr natáčel pořady pro televizi a rozhlas, byl častým hostem gramofonových studií Supraphonu.

Zdeněk Barták starší byl pravidelným návštěvníkem domácích zápasů své milované Slavie. Čest jeho památce!



Aktuálně

U17 porazila Spartu a upevnila si vedení v lize

17. 4. 2024
Mladší dorostenci si po skvělém prvním poločase vybudovali dvoubrankový náskok. O oba góly se postaral Lucas Németh. Ve druhém dějství si sešívaní vedení pohlídali, získali důležité vítězství a pokračují v čele dorostenecké ligy.

U19 podlehla v derby Spartě 0:2

17. 4. 2024
Slávisté hráli přes šedesát minut v deseti. Dorostenci i tak srdnatě bojovali a tlačili svého soupeře. Sparta potvrdila vítězství druhým gólem po přestávce. Mládežníci U19 tak podlehli v derby 0:2.

Jana Sirotníka čeká reoperace zápěstí

17. 4. 2024
Brankář Jan Sirotník utrpěl při tréninku zlomeninu v zápěstí. Dvaadvacetiletého gólmana tak čeká operace a vynucená přestávka.

Další články