Byl to boj, pomohli nám střídající hráči | SK Slavia Praha
Více

Byl to boj, pomohli nám střídající hráči

Klíčové utkání v boji o ligový titul, ve kterém Slavia poměřila síly s Plzní, ovládli sešívaní po výsledku 3:1. „Hotovo určitě není, čekají nás ještě tři velice těžké zápasy," říká trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

„S konečným výsledkem jsme spokojení, v zápase jsme měli více šancí a územní převahu. Byl to nicméně velký boj, Plzeň ukázala kvalitu a zkušenost. Utkaly se dva špičkové týmy, které v sezoně udělaly dobré výsledky i v Evropě. Je to cenné a těžké vítězství. První poločas jsme měli pevně v rukách, až na tu finální fázi. V prvních dvaceti minutách jsme měli dvě velice dobré příležitosti, Plzeň se celkově v první půli v podstatě nedostala za půlku. Ve druhém poločase jsme ale začali mít ztráty v útočné fázi, Plzeň se dostala více do hry, naštěstí její gólová šance zůstala na tyči. Hodně nám pomohli střídající hráči, kteří dokázali vepředu podržet míče,” říká o střetnutí s druhým týmem tabulky trenér Jindřich Trpišovský.

Příprava na důležité utkání byla dle trenéra Slavie podobná jako na každý jiný zápas. „Na hřišti rozhodují detaily, rozhoduje hlava. Chtěli jsme dělat všechno stejně jako před každým zápasem, recept je vždy stejný. Věřili jsme, že když se dobře připravíme, můžeme být úspěšní. Je lepší se před takovým zápasem uzavřít do bubliny, soustředit se na sebe, nečíst například některé články. Jde o to nachystat si hlavu na to, že se jedná o stejný zápas jako vždy, a nevnímat, že je extra důležitý. To vám může svázat nohy.“

Plzeň si během utkání vypracovala dvě výrazné šance, v té první trefil za stavu 0:0 tyč Jan Kovařík. Podle Jindřicha Trpišovského se jednalo o jeden z klíčových momentů utkání. „Byl to zlom v celém zápase. Jednalo se o jejich první střelu, umějí být hodně produktivní. Někdy rozhodují centimetry, minulý týden jsme v Liberci měli trochu smůlu, teď se štěstí přitočilo k nám. Jsem rád, že jsme tuto situaci přežili a dostali jsme se k závěrečnému tlaku."

Slávisté i přes celkovou převahu čekali na gól až do 81. minuty utkání. „Lukáš Masopust naštěstí udržel nervy a dal branku. Modlil jsem se, ať to nepřestřelí, to je jeho oblíbená činnost. Na rozdíl od jarního zápasu, kdy Plzeň vstřelila první gól, jsme se tentokrát dostali do vedení my,” říká sešívaný kouč, který je se hrou sešívané osmadvacítky hodně spokojený. „V kariéře toho sice dokázal hodně spálit, má ale ve 150 ligových startech 50 bodů, což je na krajního záložníka velice slušné. U Lukáše je to jen o klidu v těchto situacích. Pokud bude v koncovce klidný stejně jako proti Plzni, tak českou ligu brzy přeroste.“

Druhý gól sešívaných přidal vzápětí po ruce Davida Limberského z penalty Tomáš Souček. „Nedíval jsem se, byl jsem schovaný na svém místě. Koukal jsem na Tomáše včera na tréninku, kde kopal tři penalty a všechny proměnil. Pevně jsem věřil, že to trefí tam, kam chce, a dá gól,” říká sešívaný kouč, kterého po zápase dlouho vyvolávali fanoušci. „Je to hezký pocit, ještě raději ale budu, až to dotáhneme tam, kam chceme. Čekají nás minimálně dva kroky, které musíme udělat, abychom splnili to, kam míříme.”

Slávisté v zápase hodně spoléhali na to, že se jim podaří soupeře unavit. „Byla to jedna z věcí, se kterou jsme kalkulovali. Pokud bude Plzeň muset běhat bez míče, okénka v obraně se časem otevřou. Musíte ale soupeře k chybám donutit, pokud hrajete staticky, obrana to zvládne. Věřili jsme tomu, že jsme fyzicky tak připravení, abychom utkání strhli na svoji stranu,“ přibližuje kouč Slavie.

Klíčovou roli podle Jindřicha Trpišovského sehráli střídající hráči. „Hodně nám pomohli. Každý hráč chce být na hřišti na ty největší zápasy. Na druhou stranu, daří se nám i díky tomu, že všichni dávají týmový úspěch nad ten individuální. To je jedna z věcí, která nás může dovést na případný vrchol. Pokud ji budeme chápat, budeme úspěšní, pokud ne, nebudeme. Není lehké to hráčům říci, každý chce hrát, někdy ale ve velkých zápasech rozhodují právě střídající hráči. Je to jeden z důvodů, že jsme první v lize.“

Boj o titul Jindřich Trpišovský i přes pětibodový náskok Slavie na čele tabulky nepovažuje za rozhodnutý. „Hotovo určitě není, čekají nás tři velice těžké zápasy. Derby, utkání s Jabloncem a duel v Ostravě. Plzeň ve všech zápasech ukazuje kvalitu a dělá body. Musíme zvládnout všechny svoje domácí zápasy. Teď je sice všechno fajn, hned ve středu to ale musíme potvrdit. Osobně si myslím, že to ještě bude hodně těžké,” uzavírá šéf slávistické lavičky.

Aktuálně

Derby dorostenců ve středu dopoledne na Xaverově

16. 4. 2024
Mladší i starší dorostence čeká uprostřed týdne zápas s největším rivalem. U19 vykopne proti Spartě v 11:00. Mladší U17 hraje od 13:15. Přijďte podpořit slávisty na Xaverov. Vstupné je zdarma. Přímý přenos z utkání bude k dispozici na YouTube SlaviaTV.

Dívčí tréninkové odpoledne v Edenu

16. 4. 2024
Mládežnická akademie SK Slavia Praha si přichystala dívčí tréninkové odpoledne pro holky narozené v letech 2013 – 2016. Všechny holky jsou do Edenu zvány!

MATCHDAY Plzeň. Zabrat a napravit to

16. 4. 2024
Po výhře, po prohře. Kamery MATCHDAY vyrazily v neděli do Plzně, kde vyprodaná Doosan Arena byla svědkem první venkovní porážky Slavie v probíhajícím ligovém ročníku.

Další články