V evropských pohárech s logem DONOR na dresech | SK Slavia Praha
Více

V evropských pohárech s logem DONOR na dresech

V úterý 20. srpna čeká Slavii první zápas play-off Ligy mistrů UEFA v rumunské Kluži. V zápasech evropských pohárů v sezoně 2019/2020 bude propagovat na svých dresech sdružení DONOR, které pomáhá pacientům po transplantaci kmenových buněk nebo jejich rodinám.

Sdružení DONOR a Slavia patří už několik let neodmyslitelně k sobě. Každý rok navštěvují zástupci Slavie Transplantační jednotku Kliniky dětské hematologie a onkologie FN Motol, kde rozdávají nejen radost, ale i spoustu potřebných věcí. Nedílnou součástí spolupráce je finanční pomoc. V sezoně 2019/2020 nabyla spolupráce další rozměr.

„Jsme velice rádi, že budeme na našich dresech mít sdružení Donor, se kterým náš klub dlouhodobě spolupracuje. I když při zápasech evropských pohárů jako je play-off Ligy mistrů, skupina Ligy mistrů nebo skupina Evropské ligy můžeme mít na dresu logo jen jednoho partnera, a to ještě s řadou omezení, tak UEFA povoluje zařadit na dres i logo neziskové organizace. Po dlouhém schvalovacím procesu se tato forma prezentace podařila domluvit, a proto na zadní části dresu budou naši hráči mít speciálně redesignovane logo sdružení Donor,“ vysvětlil tiskový mluvčí Michal Býček.

Možnost nést na svém dresu logo neziskové organizace využívá například FC Barcelona, která podporuje projekt UNICEF.

„Spolupráce mezi Slavií, sdružením Donor a Transplantační jednotkou Kliniky dětské hematologie a onkologie FN Motol trvá už téměř patnáct let. Hráči několikrát ročně navštěvují malé pacienty v nemocnici, aby potěšili a trochu rozptýlili děti i jejich rodiče. Děti po dokončené intenzivní léčbě jsou také pravidelnými hosty na domácích zápasech v Edenu a několikrát doprovázely hráče na plochu. Hráči a vedení Slavie také finančně podporují řadu aktivit sdružení Donor. Patří mezi ně víkendové taneční kurzy pro bývalé pacienty, každoroční účast na sportovních hrách pro děti po onkologické léčbě v Polsku, vánoční a velikonoční výtvarné dílny pořádané v nemocnici pro rodiče hospitalizovaných dětí a další projekty,“ doplnil vedoucí lékař Transplantační jednotky kostní dřeně Kliniky dětské hematologie a onkologie profesor Petr Sedláček.

Pravidelnou a u dětí oblíbenou akcí jsou tradiční mikulášské návštěvy. Hráči v převleku za Mikuláše, čerta a anděla přinášejí dětem nejen dárky, ale i optimismus a dobrou náladu. Už se stalo nepsaným pravidlem, že hráči Slavie vyberou v předvánočním čase mezi sebou finanční obnos. Peníze jsou většinou použity na nákup potřebného vybavení a na podporu maminkám, které se svými dětmi pobývají nepřetržitě na oddělení během léčby i několik měsíců.

„Je skvělé, že se našlo tolik skvělých lidí, kteří začali pomáhat zabezpečovat potřeby nemocných. Taková skupina se našla i na Transplantační jednotce a ve fotbalovém klubu Slavia. A tak vznikl Donor. Výhodou pro nás byla znalost potřeb našich pacientů z pohledu ošetřujícího personálu, připomínky a požadavky od rodičů hospitalizovaných dětí. Sportovci se zapojili s myšlenkou pomoci překonávat obtíže, tak jak často je sportovci překonávat musejí, i když se cítí na pokraji svých sil. Pacienti, kteří projdou transplantací, dostanou šanci na nový život,“ uvedla Marie Choniawková ze sdružení DONOR.

Po úspěšné sezoně 2018/2019 hráči Slavie mezi sebou v kabině vybrali částku 100 000 korun, kterou věnovali zástupcům sdružení DONOR při příležitosti 30. výročí transplantace kostní dřeně u dětí ve FN v Motole.

„Je nám velkou ctí, že Slavia je jedním z partnerů sdružení Donor. Naše motto Spolu jsme silnější tak má přesah i mimo fotbalový trávník,“ uzavřel tiskový mluvčí Michal Býček.

Více informací o sdružení DONOR naleznete na stránkách www.donor.cz.

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články