V neděli od 18:00 v Jablonci | SK Slavia Praha
Více

V neděli od 18:00 v Jablonci

Sešívané v rámci 12. kola FORTUNA:LIGY čeká utkání na hřišti Jablonce, který se zatím může ve svém domácím prostředí pyšnit letošní neporazitelností.

Slávistický soupeř ze severu Čech, na jehož stadionu v rámci 12. kola FORTUNA:LIGY odehrajeme další ligový zápas, v letošní sezoně v domácím prostředí ztratil body jen jedinkrát, při remíze s Olomoucí. Síly domácího prostředí jabloneckých si je vědom i trenér sešívaných Jindřich Trpišovský. „Jablonec je vždy v domácím prostředí nepříjemný soupeř, vždy se tam těžko hraje, i když my jsme tam naposledy vyhráli 2:0. Ale oni jsou doma takoví houževnatí, hodně si věří, jsou kvalitní s míčem, dávají dost gólů. Určitě nás čeká těžký soupeř,“ tuší.

Náročné utkání předpovídá i obránce Slavie Vladimír Coufal. „Čeká nás těžký protivník, protože Jablonec doma příliš bodů neztrácí. Jsme samozřejmě rádi, že nebudou moct hrát proti nám kluci, kteří jsou v Jablonci od nás na hostování. To pro ně bude určité oslabení. Když předvedeme výkon jako s Dortmundem, byť jsme prohráli, tak si myslím, že si odvezeme tři body,“ připomněl výkon z druhého skupinového utkání Ligy mistrů.

Slavia má před sebou závěr obtížného období, ve kterém odehraje páté soutěžní utkání během dvou týdnů. Obdobně náročný program ji ale čeká i po reprezentační pauze, kdy odehraje sedm utkání během jednadvaceti dnů. „Teď už to bude náročné vše. Koukal jsem, že tam máme zápasy s Barcelonou, jedeme do Plzně, pohár v Ostravě. Teď už budou takové týdny pořád. Na druhou stranu, když jsou těžší soupeři, zápasy jsou takové kvalitnější a nám se někdy hraje i líp, než hrát proti někomu, kdo jen brání. Na hřišti je více místa, hraje se víc nahoru dolů. Vždy je to o našem výkonu. Pokud budeme podávat takové výkony jako v posledních zápasech, nemusíme úplně přemýšlet, jak je ten týden těžký,“ vyhlíží náročný podzimní program Jindřich Trpišovský.

„Byl to týden hrůzy, ale musíme vytěžit, co je v našich silách. Jedeme si do Jablonce pro tři body, abychom udrželi náš náskok na čele tabulky před reprezentační pauzou a abychom se do ligy pak vrátili v poklidu na prvním místě,“ nebere Vladimír Coufal před reprezentací nic jiného než tři body.

Pokud ve hře sešívaných něco na úvod sezony scházelo, byla to efektivita před brankou. Trenér Jindřich Trpišovský si tohoto nedostatku je vědom a společně s mužstvem usilovně pracují na jeho odstranění. „My se na střelbu zaměřujeme furt. Hráči jsou buď před tréninkem v posilovně nebo po tréninku zůstávají na hřišti a pilují centry a zakončení. Věnujeme se tomu jako každé mužstvo hodně. Ale zápasové situace jsou jiné než tréninkové. Druhá věc je, že spousta týmů to má podobné. Když se podíváme třeba na Dortmund, nedají penaltu, nepromění šance. To patří k fotbalu. Čím víc šancí si mužstvo vytvoří, tím na jednu stranu dává víc gólů a na druhou stranu víc věcí nepromění. Tím to neobhajuji, protože nás ta produktivita stojí některé body, výsledky nebo klidnější dohrávání zápasů. Trápí nás to, ale žádné mužstvo na světě neproměnění všechny šance. Je to trochu i o klidu a typologii hráčů. Zaměřujeme se na to jak na videu, na trénincích. Je období, kdy vám tam spadne vše, i takové zápasy jsme měli. Třeba na Spartě jsme z prvních tří šancí dali tři góly. Je to i o výkonu brankáře.“

Slova trenéra potvrzuje i Vladimír Coufal. „Snažíme se. Střílíme často. Zkoušíme střelu po centrech, normální střelbu. Kluci si přidávají individuály po trénincích. Zaměřujeme se na to, ale v zápase je to úplně něco jiného, když jdete sám na gólmana a máte nějaké nervy, přemýšlíte u toho. Musíme se chytnout zápasem, kdy nám tam spadne, co budeme mít a roztrhneme pytel a začne nám to padat jako v minulé sezoně.“

Sešívaní se kvůli karetnímu trestu nebudou moci spolehnout na služby Davida Hovorky, jiné absence trenér pro utkání s Jabloncem neočekává. „Uvidíme, jak na tom budeme, je pátek. Máme ještě dva tréninky. Ale doufám a myslím, že nikdo další chybět nebude. Absence Davida Hovorky je velké oslabení. Víme, že gólů moc nedostáváme, že kluci hrají vzadu skvěle. Když nám David chyběl, dvakrát jsme přišli o body – v Karviné a Opavě, jinak jsme byli stoprocentní. Není to moc dobré znamení před zápasem, nerad bych, aby to byl hattrick. Jablonci ti hráči chybět budou. Jugy kvůli zranění poslední kola nehrál, jde o dvojici Syky a Maty. Syky teď hraje velice dobře, doma jsou oba nepříjemnější než ve venkovním prostředí. Pro nás dobře, že nás Maty nebude trápit svou rychlostí.“

Jablonec poskytl sešívaným fanouškům celou jižní tribunu o kapacitě 1 500 míst a o skvělou atmosféru by tak mělo být postaráno. „Těším se na to. Je to vždy podobné jako v Liberci, kde nám, tuším, nechávají také celou tribunu za brankou. Klobouk dolů před Jabloncem. Četl jsem o jejich rozhodnutí nám uvolnit celou tribunu na Twitteru a je to super. Jsem rád, že se zachovali takhle, protože tam moc lidí nechodí. Pro naše fanoušky a pro nás to určitě bude skvělé. Navíc vím, že Jablonec pořádá jistou charitativní akci, takže je to dobré pro všechny strany,“ dodal na závěr Vladimír Coufal.

Chystáte se do Jablonce i vy? Více informací ke vstupenkám naleznete zde.

Aktuálně

Derby dorostenců ve středu dopoledne na Xaverově

16. 4. 2024
Mladší i starší dorostence čeká uprostřed týdne zápas s největším rivalem. U19 vykopne proti Spartě v 11:00. Mladší U17 hraje od 13:15. Přijďte podpořit slávisty na Xaverov. Vstupné je zdarma. Přímý přenos z utkání bude k dispozici na YouTube SlaviaTV.

Dívčí tréninkové odpoledne v Edenu

16. 4. 2024
Mládežnická akademie SK Slavia Praha si přichystala dívčí tréninkové odpoledne pro holky narozené v letech 2013 – 2016. Všechny holky jsou do Edenu zvány!

Douděra 2028: Rodina i domov. Jsem tu šťastný

16. 4. 2024
David Douděra prodloužil se Slavií smlouvu do 30. června 2028. V rozhovoru okomentoval bezprostřední dojmy, prozradil, který okamžik považuje v červenobílých barvách za svůj zatím nejsilnější, nastínil plány nejen do konce sezony.

Další články