Od patnácté minuty šel náš výkon nahoru | SK Slavia Praha
Více

Od patnácté minuty šel náš výkon nahoru

Slávisté zvítězili ve 12. kole FORTUNA:LIGY na hřišti Jablonce 2:0. „Ve chvíli, kdy Jablonec začal nabírat dech, hodně nám pomohli střídající hráči, pak už jsme hráli velice dobře," říká trenér Jindřich Trpišovský.

„V Jablonci se hraje vždy těžce, soupeř dobře bránil, v prvním poločase zahustil střed hřiště a obecně byl hodně pozorný. Bylo složité se prosadit, jednalo se o po všech stránkách náročný zápas. Na druhou stranu musím mužstvo pochválit, hodně se mi líbil náš výkon od patnácté minuty dál. Hráli jsme to, co jsme si řekli. Těžko se tady vyhrává, Jablonec má dobré hráče a byl na nás dobře připravený. I přes to jsme je do nějaké sedmdesáté páté minuty nepustili ke střele a na zápas jsme se připravovali tak, abychom si šance vytvářeli postupně. Samozřejmě ne vše bylo dokonalé, prvních patnáct minut jsme byli taková ztuhlí, Jablonec byl živější a lépe chodil nahoru. V první půli jsme si kromě standardních situací nevytvořili žádné velké šance, naše hra ale byla postupem času dobrá, a to jsme ve druhé půli vystupňovali. Ve chvíli, kdy Jablonec začal nabírat dech, hodně nám pomohli střídající hráči, potom už jsme hráli velice dobře. Byl to kvalitní zápas, musím Jablonec pochválit, byli precizní v defenzivě a zejména po straně Jovoviće několikrát nebezpečně zahrozili," hodnotí utkání na hřišti Jablonce trenér Jindřich Trpišovský.

Díky ztrátě Plzně mají slávisté na čele tabulky šestibodový náskok na svého pronásledovatele, trenér Jindřich Trpišovský však něco takového vůbec neřeší. „O ztrátě Plzně jsem vůbec nevěděl, řekl mi to někdo v kabině až těsně před zápasem. Já se vždy soustředím na náš výkon, Slavia je v Jablonci dlouhodobě neúspěšná a bylo pro nás důležité tady uspět. Plně jsem se soustředil na náš výkon,” říká Jindřich Trpišovský.

„Pro mě je zásadní, že jsme natáhli bodovou šnůru, odehráli jsme utkání v určitém standardu, byli jsme pozorní v defenzivě, i když nás občas domácí nepříjemně dostupovali ve čtyřech hráčích. Náskok šesti bodů vůbec neřeším, je dvanácté kolo z pětatřiceti, loni jsme vedli o šest bodů těsně před koncem základní části a pak se hrálo do posledního kola o titul. Soutěž je hrozně dlouhá a mě těší jedině to, že jsme vyhráli. Znovu musím zopakovat, měl jsem z toho zápasu velký respekt, Jablonec má dobrého trenéra a dobrý tým, navíc nikdy nevíte, jak do takového utkání hraného po zápase v evropských pohárech vstoupíte,” má jasno trenér Slavie.

Oproti utkání s Borussií Dortmund udělal Jindřich Trpišovský dvě změny v základní sestavě. „Přemýšleli jsme nad tím a de facto jasno jsme měli od čtvrtka. Mohli jsme to sice vyměnit, kluci jako například Lukáš Provod vypadají dobře v tréninku, hráli jsme ale venku v Jablonci a byla pro nás důležitá souhra hráčů. Například na Lukáši Masopustovi bylo prvních dvacet minut hodně vidět, že jsme se těžko rozebíhali, neměli jsme tu dynamiku. Na druhou stranu, vazby hráčů v ofenzivě jsou důležité a vždycky když změníte sestavu, chvíli trvá, než si spolu hráči sednou. Kdyby se hrálo čtvrtek - neděle, těch změn by přeci jen bylo více, protože jsme ale s Dortmundem hráli ve středu, vsadili jsme spíše na sehranost. Jedna změna byla vynucená, spíše jsme chtěli zachovat automatismy na hřišti,” přibližuje kouč sešívaných.

Slávistům se v lize daří sbírat vítězství i přes to, že v týdnu hrají náročné zápasy v Lize mistrů. „Máme obrovskou výhodu, že máme zkušenosti s Evropskou ligou, ve které jsme loni hráli skoro pokaždé ve čtvrtek a pak ligu v neděli. Ten den navíc je velký rozdíl, oproti loňsku jsme teď vlastně v komfortní situaci. Minulou sezonu jsme si to nacvičili a teď se nám hraje lépe než loni,” říká Jindřich Trpišovský.

K dorovnání rekordu Petra Čecha v počtu minut bez obdržené branky se pomalu blíží Ondřej Kolář, který se díky čistému kontu na hřišti Jablonce posunul už na třetí příčku historických tabulek. „Někdo mi o tom říkal, já jsem ještě v závěru zápasu apeloval na Pepu Hušbauera, abychom udrželi nulu, Jablonec poslal do zápasu Chramostu a měl tam dvě nepříjemné střely. Ondra Kolář si další nulu zasloužil, zejména díky komplexnosti svého výkonu, jeho hra nohama byla dokonalá. V rozehrávce je strašně důležitý, nuly nemá zadarmo. Já doufám, že Ondra na ten rekord nemyslí a soustředí se na chytání," přibližuje trenér Slavie.

Místo vykartovaného Davida Hovorky nastoupil na severu Čech ve stoperské dvojici Michal Frydrych. „Frýďovi sedělo, že hrál Doležal, jiný typ útočníka by mu mohl dělat trochu problémy. Až na nějaké dvě ztráty v úvodu zápasu ale výborně zapadl do rozehrávky a hrál dobře, pomohl nám při obranných i útočných standardkách. David Hovorka je hodně specifický hráč, Michal Frydrych se mu ale svým dnešním výkonem hodně přiblížil,” uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Výhra s Brnem, řádila pětigólová Nekesa

26. 3. 2024
Fotbalistky Slavie pokračují ve spanilé jízdě, na hřišti Lokomotivy Brno vyhrály vysoko 11:0, pět branek dala útočnice Marjolen Nekesa, která se vyhoupla do čela ligových střelkyň. Poprvé v letošní sezoně chytala Tereza Fuchsová.

Další články