Góly na poslední chvíli: V hlavní roli Freja a spol. | SK Slavia Praha
Více

Góly na poslední chvíli: V hlavní roli Freja a spol.

Zřejmě první gól, který Slavii vyhrál zápas v poslední minutě. V tomto případě jsme odkázáni na dobový tisk.

Především Národní listy a Národní politika chápaly Slavii jako svrchovaného sportovního reprezentanta svého národa.

Dva týdny po nezapomenutelném zápase s Oxfordem uvítala Slavia na svém ještě „starém hřišti“ bez šaten a ochozů dalšího zahraničního soupeře – Berliner FC Frankfurt. Bylo to 9. dubna 1899.

Hosté byli v předběžných zprávách uvedených novin představeni jako mistři Berlína a bylo zdůrazňováno jejich vítězství nad znamenitou Britannií (Angličané žijící a pracující v Berlíně) v poměru 4:0.

Červenobílé barvy přišel povzbudit (tak jako s Oxfordem) znovu místodržitel hrabě Coudenhove, spolu s ním maršálek zemský kníže Lobkowicz a šlechtic Daubek. Slavia vyhrála 5:4 (po poločase 3:2) a její náskok po většinu zápasu udržovalo vnitřní trio útoku Setzer – Freja – Kindl. O rozhodujícím gólu, jakoby mimochodem, listy sdělují, že po kombinaci „do trianglu“ (tedy pověstný „český trojúhelník“) vybídl Pressler ke střelbě Setzera, ten „však k překvapení všech proběhl s míčem na noze goalem a stanovil definitivní podobu výsledku“.

Co tedy zaujalo píšící redaktory více než výsledek? Chování diváků. Německá část publika (pražských Němců žilo ve městě dost) neustále nepěkně pokřikovala na sudího a nebyla s jeho verdikty spokojena. 

Reakce tisku? Národní politika: „Nemístné byly poznámky obecenstva a výkřiky jeho na zápasící i soudce, neboť rozumí se samo sebou, že při sportovních zápasech náleží slovo jedině soudci.“ 

A Národní listy psaly: „Vrchní soudce Cífka s akuratessou úřadu svého se zhostil skvěle.“

Nejstarší dochované foto naší fotbalové jedenáctky nám přibližuje i podobu nahrávajícího a střelce toho zmiňovaného vítězného gólu. Hráči Slavie na snímku byli před aparát dodavatele snímku Národní politice postaveni podle pozic v sestavě. Nahoře brankář mezi dvěma obránci, uprostřed záložníci a zcela vlevo pravý záložník Antonín Pressler zvaný Pressy.

Po Frejově odchodu se stal kapitánem mužstva a v roce 1900 ho Slavia vyznamenala odznakem a vavřínovým věncem. U příležitosti svého 150. startu za A-mužstvo (jako první takový v klubu vůbec) obdržel stříbrnou tabatěrku s věnováním (1903). 

V dolní řadě je útok (zleva) od pravého křídla Moučky, přes výborné vnitřní trio Setzer – Freja – Kindl až ke křídlu levému Heuschneiderovi (od roku 1945 přijal jméno Hajský). Pravá spojka Karel Setzer je často označován s pomlčkou Setzer–Bloomer. To z obdivu k nejobávanějšímu tehdejšímu střelci anglické ligy Steve Bloomerovi z klubu Derby County. Také býval občas kapitánem a až do příchodu Jana Koška (tedy do roku 1903) i nejlepším střelcem červenobílých barev.

Další díl: Slavia porazila Slovan Bratislava a po 17 letech vedla ligu!

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články