Zemřel vítěz Českého poháru a mitr Evropy Pavol Biroš | SK Slavia Praha
Více

Zemřel vítěz Českého poháru a mitr Evropy Pavol Biroš

Do fotbalového nebe odešel 12. srpna vítěz Českého poháru 1974 se Slavií a mistr Evropy 1976 Pavol Biroš. Bylo mu 67 let. Čest jeho památce!

Pavol Biroš se narodil 1. dubna 1953. Nejpodstatnější a nejúspěšnější část své fotbalové kariéry prožil ve slávistickém dresu. V letech 1972 až 1978 odehrál v prvním mužstvu Slavie 266 zápasů (135 ligových).

V Edenu se objevil na konci svého dorosteneckého věku a dvě věci měl jasné: bude hrát fotbalovou ligu a vystuduje práva. Obě svá předsevzetí splnil bez sebemenších úlev a to v jeho době nebylo zdaleka samozřejmé a obvyklé.

Fotbalově zazářil hned v úvodu. Dorosteneckou šatnu opustil a vstoupil mezi ligisty (1972). Stal se samozřejmou součástí obrany A-mužstva. Patřil k oporám vítězů Českého poháru 1974. Odehrál všechny zápasy, hrál spolehlivě a elegantně. Po studiích odehrál rok v Dukle a znovu oblékl červenobílý dres. Protože už ho zdobil titul JUDr., vrátil se do rodného Prešova a ještě „dohrával“ ligu v dresu Lokomotivy Košice (tady vyhrál svou druhou domácí pohárovou trofej) a mateřského Tatranu Prešov, kde končil v roce 1985.

Ale to už začal pracovat jako soudce na Krajském soudu v Košicích. Tam působil po celou svou právnickou kariéru. Ne nepodstatnou součástí jeho působení v sešívaném dresu jsou bilance reprezentační. Měl na svém kontě 9 startů v juniorech (1972 – 1975), 4 starty mezi olympioniky (1974 – 1976) a 9 startů za první reprezentaci (1974 – 1977). Byl společně se slávisty Františkem Veselým a Dušanem Herdou v kádru mistrů Evropy 1976, ale v závěrečných zápasech nebyl nasazen.

Neskutečně příznivé hodnocení odborné veřejnosti sklidil ve svém „životním zápase“ Československo – Skotsko, který se hrál 13. října 1976 na Spartě. Československé barvy vyhrály kvalifikační duel pro mistrovství Evropy 2:0 a Biroš byl označen za vůbec nejlepšího muže zápasu. Slavia obdržela nabídky na jeho přestup do zahraničí, ty ale nezveřejnila.

Svazoví statistikové mu napočítali 212 prvoligových startů (ve slávistickém dresu hrál v ligové jedenáctce od 1. července 1972 do 31. prosince 1978) a 24 v domácích pohárech (český, slovenský i československý). V sešívaném dresu odehrál ještě po 2 zápasech v Poháru vítězů národních pohárů a Poháru UEFA, 10 startů měl v letní soutěži UEFA Intertoto Cup.

Za výkony v dresu Slavie byl mezi elitní desítkou ankety Fotbalista roku i v tak zvané ideální jedenáctce I. ligy. Byl to příkladný sportovec, kavalír a věrný slávista. Zaslouží si klubový respekt naprosto oprávněně.

Rodině i přátelům JUDr. Pavola Biroše vyjadřuje Slavia upřímnou soustrast.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články