Kluky jsme do toho hodili, zvládli to ale skvěle | SK Slavia Praha
Více

Kluky jsme do toho hodili, zvládli to ale skvěle

Sešívaní ve značně pozměněné sestavě porazili v 5. kole FORTUNA:LIGY Slovácko jasně 3:0. „Byli jsme hladoví a důrazní,“ těší Jindřicha Trpišovského.

„Jsem rád za kluky, jak to zvládli, nebyl to jednoduchý zápas. Slovácko hraje velice dobře do defenzivy, se všemi změnami v sestavě se jednalo o velice náročný zápas, do kterého jsme ale dobře vstoupili, pomohl nám první gól. Celou první půli jsme hráli velice dobře, byli jsme nebezpeční, kluci kvalitně kombinovali a některé výkony byly velice zajímavé. Pak jsme přidali i druhý gól, jenže Slovácko na nás v druhé půli nalezlo, přehrálo nás ve středu hřiště a třikrát nebezpečně střílelo, v té desetiminutovce mezi 50. a 60. minutou jsme měli i dost štěstí. Pak jsme se ale vrátili do tradičního rozestavení a už jsme hráli v pohodě. Celkově se mi ale náš výkon líbil, byli jsme hodně hladoví a důrazní,“ hodnotí vítězství nad Slováckem trenér Jindřich Trpišovský, který zároveň dosáhl na metu sta vítězných ligových utkání v kariéře.

„Tohle číslo je pro mě aktuálně neuvěřitelné, pořád mi přijde, že v lize stále teprve začínáme. Když jsem se v pátek dozvěděl o této možnosti, úplně mě to zarazilo a hrozně si toho vážím, je to strašně vysoké číslo. Osobně jsem se chtěl dožít alespoň jednoho ligového zápasu jako trenér, teď jich mám 165 a k tomu i 100 vítězství. Chtěl bych zato poděkovat velké řadě lidí, celou tuhle cestu jsme ušli s pěti lidmi v realizačním týmu. Když mi to řekli, myslel jsem si, že si ze mě dělají srandu, hned jsem si to šel zkontrolovat,“ usmívá se kouč Slavie.

První gól sešívaných vsítil netradiční exekutor pokutových kopů Ondřej Kúdela. „Na každý zápas máme určené tři střelce, první byl tentokrát Petar, druhý Kudy. Je sice netradiční střelec, na tréninku ale kope penalty často, má dobrou techniku. Jsme rádi, že pro trenéra gólmanů soupeře budeme pro středu takoví nečitelní. Nevím ani, proč šel kopat Kudy a ne Petar, vždy to ale necháváme na nich, jak se v danou chvíli cítí,“ říká Jindřich Trpišovský.

Pro nepříjemné zranění ze srážky s gólmanem hostů Nemravou musel o poločase s bolavým kolenem střídat útočník Petar Musa. „Netroufám si odhadovat, na jak dlouho to bude. Petar má díru v noze od kolíku a šrám od kolena až po kotník, v kabině brečel bolestí. Pojede ještě na vyšetření, doufám, že to bude v pořádku. Nakonec ale z té nebezpečné srážky ještě vyšel dobře, bylo to hororové. Naštěstí by se snad mělo to zranění obejít bez poškození kostí a vazů, jestli ale Petar bude připravený na středu, to neumím odhadnout,“ přibližuje trenér sešívaných.

Slavia nastoupila proti Slovácku v poněkud netradičním rozestavení. „Bylo to 3-5-2. Zkoušeli jsme to občas loni i letos v přípravě, je to varianta, máme dobré ofenzivní hráče. Tentokrát to bylo z důvodu, že nám to typologicky sedělo, chtěli jsme, aby hráči hráli posty, které jim vyhovují, aby Ondra Karafiát nemusel hrál pravého beka a Honza Kuchta křídlo. Bylo celkem devět změn v sestavě, z toho nastoupilo sedm hráčů, kteří nemají víc než deset startů za Slavii. Připravovali jsme se ale v podstatě od středy od rána, trochu jsme sázeli na to, že budou tihle kluci hladoví, a skutečně hráli skvěle. Oscar je na lajně zatím lepší než ve středu hřiště, říkali jsme mu, že je to takový náš Davies. Hodně nám na lajně pomohl jeho levá noha a driblink, celkově se už ve Slavii hodně rozkoukal,“ těší kouče sešívaných.

„Kdybych vyndal ze sestavy i Koliho s Kudym, moc startů za sešívané kluci dohromady mít nebudou, i proto jsem moc rád, že to všem takhle vyšlo. Byl jsem hodně nervózní, kluky jsme do zápasu hodili a jsem moc rád, že to takhle zvládli,“ dodává Jindřich Trpišovský.

Premiéru za áčko Slavie si v závěrečných minutách odbyl talentovaný útočník Abdaláh Sima. „Je to hráč, na kterého nás loni upozornili skauti, když hrál přípravu za Táborsko. Nastoupil i proti našemu béčku, jeli jsme se na něj pak podívat, A získali ho do B-týmu na týdenní zkoušce, ve které uspěl. V béčku patří k nejlepším hráčům, nejlépe se cítí na hrotu, nastoupit ale může i na křídle. Má velice dobrý somatotyp a zároveň je rychlý i pracovitý. K tomu je to navíc taková veselá kopa, což u nově příchozích zahraničních hráčů nebývá zvykem, často se docela dlouho rozkoukávají. Z něj je ale vidět čirá radost, že může být na hřišti, byt i jen na tréninku. Na tenhle zápas jsme si nechali stranou čtyři hráče béčka, které jsme nechali otestovat a připravovali se s trenérem Bauerem individuálně. Za to bych jim chtěl poděkovat, protože museli strávit čtyři nebo pět dní na hotelu, aby byli izolovaní a v pátek se k nám připojili. Přemýšleli jsme, že kluků vezmeme více, například Alijagiče, který dal hattrick za dorost, Juráska a Zeronika, ale nakonec kvůli tomu, že je jen pět střídání a čeká nás těžký zápas, vzali jsme na lavičku zkušené hráče, kdyby se utkání nevyvíjelo dobře. Proto jsme zvolili jen Simu, který hrál skvěle, ukázal se v dobrém světle, zdobila ho jeho typická živelnost a dravost. S technikou je ještě trochu na štíru, na tom se musí zapracovat, jinak se ale jeví velice zajímavě,“ těší Jindřicha Trpišovského, kterému výkony některých hráčů zamotaly hlavu před středeční odvetou play-off Ligy mistrů na hřišti Midjyllandu.

„I kvůli odvetě jsme chtěli vidět ne tolik vytížené hráče v takhle těžkém zápase, někteří se ukázali dobře. Pro některé kluky není úplně lehké, pokud dlouho nehrají a potřebovali jsme vidět, v jakém jsou rozpoložení. Například Oscar se ale ukázal ve slušné formě, je sžitý s týmem a nevadí mu naskočit po delší době. Troufnu si říct, že třeba jemu by mohl zápas v Dánsku vyhovovat,“ přibližuje kouč Slavie.

„Zatím jsem nadšený i z Ondřeje Lingra, je to přesně typ ofenzivního hráče, kterého mám rád. Má dobré rozhodování, správné návyky, tlačí se do vápna, je dobrý v soubojích, doplňuje šestnáctku. Je mladý, trochu připomíná kluky jako Zimič a Alex Král, absorbuje rychle informace a dokáže se hodně zlepšovat. Je třeba zapracovat na jeho fyzické stránce, v 60. minutě už byl unavený, což je ale dáno i tím, že hodně běhá a pracuje na velkém prostoru. Zahrál ještě lépe, než jsme očekávali, zlepšuje se rychleji, než jsem očekával. Jestli bude hrát v odvetě ještě nevím, musíme si promyslet úplně všechny možnosti, prodloužení, penalty, tři střídání… Máme jen šest míst na lavičce a tyhle faktory o nich rozhodnou,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články