Oslavy 28. října v historii: Prestižní mezinárodní zápasy | SK Slavia Praha
Více

Oslavy 28. října v historii: Prestižní mezinárodní zápasy

Den po oslavách 28. října nastoupí Slavia v duelu Evropské ligy UEFA proti Bayeru Leverkusen. Dříve nic neobvyklého. Tradici mezinárodních zápasů při příležitosti státního svátku zavedl příznivec Slavie Edvard Beneš.

Na nový státní svátek (ustavení Československé republiky 28. října 1918) ministr zahraničí nové republiky a člen SK Slavie doktor Edvard Beneš s pomocí svého mateřského klubu opravdu připravil a realizoval novou tradici.

Při příležitosti státního svátku hrála fotbalová reprezentace mezistátní zápasy (na Slavii, na Spartě i na Strahově). Nejdříve to bylo s „bratry Slovany“, tedy Jugoslávci a Poláky, a později třeba i s Italy nebo Rakušany.

  • 1921
  • ČSR – Jugoslávie 6:1, hráno na Spartě

Byla to zápasová premiéra. Přestože v poločase ještě vedl soupeř 1:0, druhý poločas byl koncertem našich barev. Jan Vaník dal během 25 minut 4 góly. Ze Slavie ještě hráli Emil Seifert, Karel Nytl a v brance měl premiéru Jaroslav Cháňa.

  • 1923 
  • ČSR – Jugoslávie 4:4, hráno na Slavii

Stavitelé reprezentace dali v přátelském duelu šanci i hráčům z jiných klubů než ze Slavie a ze Sparty (Union Žižkov, DFC). V zápase nenastoupili ti nejlepší, které náš fotbal měl. Všechny góly ale dávali hráči Slavie: Josef Čapek a Rudolf Sloup–Štapl po dvou.

  • 1925
  • ČSR – Jugoslávie 7:0, hráno na Slavii

Znovu byli zařazeni hráči několika klubů (nově AFK Vršovice, dnes Bohemians a Viktorie Žižkov), ale hru řídili borci obou S (Káďa ze Sparty a Jindřich Šoltys s Josefem Silným ze Slavie). Svaz pořídil zbrusu nové dresy. Národní hymny hrála živá kapela (pražské vojenské posádky) a naši působili velkou chutí do hry.

  • 1926
  • ČSR – Itálie 3:1, hráno na Slavii

Dominantní výkon slávistů stanovil hodně ceněný výsledek proti uznávanému soupeři: excelovali brankář František Plánička, záložníci Josef Pleticha s Emilem Seifertem a všichni čtyři útočníci Karel Podrazil, Josef Čapek, Antonín Puč a Josef Kratochvíl. Postarali se i o góly. Čapek dal dva a třetí připojil Puč.

  • 1927
  • ČSR – Jugoslávie 5:3, hráno na Slavii

Oboustranně bezstarostná hra vedla k vysokému výsledku. Z našich chytal znovu František Plánička, v záloze tradičně dominoval Josef Pleticha a útok obstarávala opět naše čtveřice, tentokrát ji tvořili Jindřich Šoltys, Franci Svoboda, Antonín Puč a Josef Kratochvíl.

  • 1928
  • „Slovanský turnaj“ u příležitosti výročí 10 let vzniku republiky. Kromě první reprezentace se představila i druhá, amatérská.

ČSR – Polsko 3:2, hráno už 27.10. na Spartě

ČSR – Jugoslávie 7:1, hráno 28.10. na Spartě

Příležitost dostala v těchto dvou zápasech velká řáda hráčů. Ze Slavie brankář Josef Sloup–Štaplík, záložníci Josef Pleticha a Karel Čipera, v útoku pak Jindřich Šoltys, Antonín Puč a Josef Kratochvíl. Puč dal v obou zápasech po dvou gólech. Rozhodování bylo na nejvyšší úrovni. Zápasy naší první reprezentace vedl sudí Egidius Braun (Rakousko), vedoucí evropské sekce rozhodčích FIFA (kontinentální komise, jako dnes UEFA, ještě neexistovaly). Nad celým turnajem převzal záštitu ministr zahraničí Edvard Beneš.

  • 1929
  • ČSR – Jugoslávie 4:3, hráno na Spartě

V naší jedenáctce se objevili hráči hned šesti klubů. Ze slávistů jediný Antonín Vodička na kraji zálohy. Zápas byl odehrán znovu v dosti bezstarostném duchu (podle našeho tisku). Naše i jugoslávská strana tak naplnily desetiletou dohodu o sehrání šesti vzájemných utkání vždy doma i venku. Byla dodržena beze zbytku.

  • 1932
  • ČSR – Itálie 2:1, hráno na Strahově

Zápas v rámci tehdejšího Švehlova poháru (soutěž reprezentací zakladatelů Středoevropského poháru). Velmi prestižní duel. Německý sudí Bauwens připustil tvrdou hru (sděloval náš tisk). V brance byl více než spolehlivý František Plánička, záložní řada s dvojicí slávistů Štefan Čambal a Rudolf Krčil přehrávala stejnou řadu soupeře, v útoku byla lepší pravá strana František Junek a Vojta Bradáč. Antonín Puč na levém křídle odvedl standard, ale neprosadil se střelecky. Náš první gól dal Bradáč a v závěru rozhodl vyhrocený duel sparťan Nejedlý.

  • 1935
  • ČSR – Itálie 2:1, hráno na Strahově

Náš národ bral zápas jako odvetu za finále mistrovství světa z minulého roku v Itálii, kde nás soupeř s vydatnou podporou sudího porazil v nastaveném čase (v prodloužení 2:1). Skvělý byl opět František Plánička v brance a tři naši útočníci Franci Svoboda, Jiří Sobotka a Antonín Puč. „Mužem dne“ byl ale střelec obou našich gólů Václav Horák. Také ho z Plzně Slavia okamžitě „udělala“ a on s úspěchem oblékal náš dres na „svém“ pravém křídle příští čtyři roky.

  • 1962
  • ČSSR – Polsko 2:1, hráno v Bratislavě

Naposledy hrála československá reprezentace na datum výročí založení své republiky hned po návratu ze slavného mistrovství světa v Chile (2. místo). Symbolické pro náš klub je to, že trenérsky ji vedl slávista Rudolf Vytlačil a autorem posledního takového gólu v dresu „se lvíčkem na prsou“ byl také slávista. Ve světě i doma uznávaný Jan Lála. Poprvé a naposledy se hrálo na bratislavském Tehelném poli.

První zápasy při příležitosti oslav 28. října navštěvovaly jak rodina T. G. Masaryka, tak Edvarda Beneše. Snahou našich činovníků bylo hrát na toto datum každoročně, ale někdy se jim to nepovedlo a museli termín, třeba jen o pouhý den, posunout (soupeř tento den jako státní svátek „nedržel“). Například 1933 s Polskem (kvalifikace o mistrovství světa 1934), 1937, 1946 a 1948 s Rakouskem, 1953 s Rumunskem, 1957 s Německou demokratickou republikou (kvalifikace o mistrovství světa 1958), 1960 s Nizozemskem a 1961 s Irskem (kvalifikace o mistrovství světa 1962).

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články