Výhra vypadá jasně, museli jsme si ji ale vysloužit | SK Slavia Praha
Více

Výhra vypadá jasně, museli jsme si ji ale vysloužit

Slavia porazila Opavu vysoko 6:0. Podle trenéra Jindřicha Trpišovského se vítězství ale snadno nerodilo. „Výsledek vypadá na papíře jednoznačně, ale museli jsme si ho tvrdě odpracovat," hodnotil po utkání.

Slávisté zdolali Opavu na jejím hřišti vysoko 6:0. Trenér Jindřich Trpišovský i přes ohromný rozdíl ve skóre ale jako tradičně spíše hledal prostor ke zlepšení. „Opava vstoupila do zápasu velmi dobře. My jsme jejich nástup příliš nezachytili. Vytvořili si optický tlak, my jsme měli horší pohyb a neměli jsme potřebný klid, abychom se z jejich tlaku dostali. Soupeři jsme odevzdali dva jednoduché míče. Vstup od nás nic moc, postupně jsme hru ale vyrovnali, dali jsme branku po standardní situaci a měli i další šance. I soupeř měl ale příležitosti. Do zápasu jsme se rozbíhali postupně, výkon gradoval. Uklidnil nás druhý gól, který nám pomohl ke skvělému výkonu ve druhé půli. Výsledek jsme si museli ale vysloužit. Opava nám nedala nic zadarmo, byl to fyzicky strašně náročný zápas. Díky kvalitě v útočné fázi a poziční kvalitě jsme přidali další branky, které nás uklidnily. Výsledek vypadá na papíře jednoznačně, ale museli jsme si ho tvrdě odpracovat,“ hodnotil utkání.

Pokaždé se po reprezentační pauze hledáme, i teď byl start pomalejší

Sešívaní často v minulosti po reprezentační pauze ztráceli, v tomto směru se utkání v Opavě vydařilo. I tak trenér ale litoval pomalejšího startu. „Vstup do zápasu nebyl dobrý po reprezentační pauze ani tentokrát. Pokaždé se trochu hledáme, teď jsme měli hned těžký zápas v Opavě, která doma hraje velice dobře. My jsme se na to připravovali, ale i tak jsme se do provozní teploty dostávali pomalu. Postupně jsme se lepšili a až ve druhém poločase to bylo ono. Prvních dvacet minut výkon určitě nebyl optimální. Hlavně nás uklidnila hra stoperů, kteří hráli velice dobře, a středních záložníků. V záloze nám pomohl především Ibrahim Traoré stejně jako proti Mladé Boleslavi. Sice měl v úvodu několik laciných ztrát, ale potom všechny ve středu dostal do hry. Reprepauza je pro nás složitá. Spousta hráčů se nám rozjede, nám se jich ještě několik vracelo po COVIDu,“ vylíčil složitost situace.

Ibra Traoré je takový kapitán našich Afričanů. Není důvod, aby nehráli všichni

V základní sestavě sešívaných nastoupili hned čtyři hráči z Afriky. Trenér ocenil jejich kvality a prozradil, kdo má mezi nimi vůdčí roli. „Jsem rád, jak vše afričtí kluci zvládají. Jen se podívejme například na počasí. Před pár dny jsme cvičili standardní situace a museli jsme poslat domů Oscara, protože se klepal zimou. Vždy je to o složení týmu. Strašně záleží na tom, jak jsou tu dlouho. Ibrahim je v České republice už dlouho, to samé Peter Olayinka. Oscar je u nás už rok, předtím byl rok a půl v Liberci. Teď se k nám přidal Sima. Dost záleží také na mentalitě konkrétního hráče, jestli je pracovitý a pokorný. Je to nyní dobře složené, Ibrahim Traoré je takový kapitán našich Afričanů. Skvěle se o kluky stará. Peter je tu už delší dobu, ale Osky a Sima Ibrahima poslouchají na slovo. Je to stejné, jako když přišel Ibra a Simon obrovsky ožil. Ibrovi na oplátku skvěle pomohl v začlenění. Všichni jsou vždy pospolu, sedí všude vedle sebe. Neméně důležitá je ale jejich propojenost s celým týmem. Pokud jde o jejich hru, jejich elastičnost a pohybová struktura ve spojení s míčovou technikou nám dávají skvělé nové ingredience. Oni jsou momentálně na svých postech výkonnostně nejlepší, proto hrají. Na šestce sice mohl hrát i Tomáš Holeš, ale rozhodla naše negativní zkušenost s reprepauzami a to, že Ibra tu celou reprezentační pauzu byl a Tomáš Holeš se připojil až před pár dny. Záleží na přístupu a kvalitě. Pokud jsou tyhle obě složky splněny, není důvod, aby nebyli v sestavě všichni čtyři,“ pochválil Afričany trenér.

Rozhodly Oscarovy výkony. Nebyl důvod ho ze sestavy vyndavat

Jan Bořil se stihl pro utkání uzdravit, na jeho tradičním postu levého beka ale i tak zůstal Oscar Dorley. „Rozhodla typologie zápasu a Oscarovy výkony, kvůli kterým nebyl důvod ho vyndavat ze sestavy. Volba byla v tuhle chvíli jasná. O Honzovi Bořilovi jsme se rozhodovali, jestli nenastoupí nakonec napravo. Tam záleželo na tom, jak bude vypadat Lukáš Masopust po reprezentaci. Máme aktuálně tři obránce na tyhle krajní posty, jednoho klasického Honzu Bořila a dva přeškolené Oscara a Lukáše Masopusta. Lukáše jsme v utkání střídali spíše z preventivních důvodů, aby se mu po náročném programu s reprezentací nic nestalo. Bohužel se vzápětí hned zranil Oscar. Nebojím se o to, že by nebyli vytížení. Čeká nás spousta zápasů. Máme tři hráče na dva posty, i když nevíme, jak na tom bude zdravotně Osky. S Bóřou počítáme jako obojživelníkem doprava i doleva. Nyní se vracel po COVIDu, ještě v týdnu podstupoval kontrolní testy. Všechny tyto věci vedly k finálnímu rozhodnutí ohledně sestavy,“ vysvětloval.

Sestava Opavy nás trochu překvapila

Hlavní zbraní Opavy je v posledních letech především Pavel Zavadil, ve středu zálohy nastoupil ale nováček Christ Tiehi. Nebylo to jediné překvapení. „Čekali jsme trochu jiné složení týmu. Čekali jsme Zavadila a Juřinu s Djordjičem v útoku. Personální složení sestavy bylo trochu jiné, než jsme očekávali. Rozcvička nám trochu pomohla. Viděli jsme, kde se kdo rozcvičuje, a to nám trochu pomohlo. Překvapila nás samozřejmě i volba Tiehiho, během rozcvičky jsme nakoukávali jeho poslední zápasy. Úvod zápasu nás překvapil, čekali jsme Zavadila a více fyzických soubojů nahoře. S Ondrou Kúdelou jsme hodně na začátku komunikovali a zjišťovali, jestli hrají 3–5–2 , nebo 3–4–3. Složení nás tak dost překvapilo,“ přiznal Jindřich Trpišovský.

Matěj Jurásek předvedl v tréninku velkou kvalitu

Za sešívané v 80. minutě také debutoval Matěj Jirásek, ročník 2003. „Hodně kluků jsme měli pryč, a tak s námi trénovalo sedm mladých hráčů. Ze začátku se s námi trochu trápili, ale po chvíli už makali a vypadali opravdu dobře. Příležitostí, kdy je dát do hry, moc nemáme. Matěj Jurásek má na svůj věk ale velmi dobré technické i rychlostí parametry. Možná by si to zasloužili i jiní hráči, ale chtěli jsme to dát někomu za odměnu. Pro něj rozhodla výhodná levá noha a to, že je křídelník. V tréninku předvedl velkou kvalitu. Ohledně dovedností je to velice zajímavý hráč. Přístup má skvělý, musí jen srovnat svou emoční stránku. Je to velký příslib,“ zhodnotil trenér na závěr potenciál mladého hráče.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články