Dobrý start, ale máme před sebou spoustu práce | SK Slavia Praha
Více

Dobrý start, ale máme před sebou spoustu práce

„Jestli si někdo zasloužil proti Dukle skórovat, byli to právě Kuba Hromada a David Hovorka,“ říká po postupu do osmifinále MOL Cupu asistent Jindřicha Trpišovského Jaroslav Köstl.

Sešívaní předvedli proti Dukle povedenou první půli, za 45 minut dokázali skórovat třikrát. Zkušeného brankáře Filipa Radu překonali postupně David Hovorka, Ondřej Lingr a Jakub Hromada.

Ve druhém poločase se hra vyrovnala, tým z Julisky snížil v 53. minutě zásluhou slovenského útočníka Marka Fábryho, poslední slovo si vzal pár vteřin před koncem duelu Peter Olayinka. Jak viděl průběh zápasu asistent hlavního trenéra Jaroslav Köstl?

„Jsme rádi, že jsme postoupili do další fáze, pohár pro nás znamená hodně. Je to soutěž o trofej, je potřeba k ní přistupovat se vší vážností. To si myslím, že jsme udělali. Náš výkon měl, když odmyslím pár úvodních minut, v prvním poločase dobré parametry. Měli jsme chuť, hnali jsme se za brankou. Povedly se nám standardní situace, Duklu jsme v podstatě do ničeho nepustili. Ze druhé půle jsme takoví rozpačití, asi všichni viděli, že to nebylo ideální. Druhými 45 minutami jsme se proztrátovali, výkon nebyl dobrý, což nás kvůli fanouškům, kteří se koukali v televizi, mrzí. Za druhý poločas určitě žádná pochvala nebude, ale tímto způsobem bych rád vyzdvihnul i hru Dukly, která byla kombinační. Zápas se musel líbit, procento času, kdy byl míč v zámezí, bylo malé, přispěly k tomu oba týmy. Ale jak jsem řekl, měli jsme si s tím ve druhé půli poradit lépe."

Chceme zopakovat double

Sešívaní vyhráli MOL Cup dvakrát za poslední tři roky. V roce 2018 porazili ve finále Jablonec, o rok později ostravský Baník. Vloni vypadli v osmifinále.

„Vrátit trofej do Edenu je největší motivace. V lize máme dobře našlápnuto, byť víme, že počet odehraných kol ještě není na takové úrovni, abychom mohli říkat, že máme něco v kapse. Náskok máme, ale pořád cítíme vlčáky za sebou. Chceme si zopakovat předloňský rok, kdy jsme získali double. Jsme Slavia, musíme mít ty nejvyšší ambice. Jsme ochotni udělat maximum," říká asistent Jindřicha Trpišovského.

Se vstupem do jarní části sezony panuje v Edenu spokojenost, po sobotním skalpu Olomouce se podařilo porazit i Duklu. Oba zápasy se na domácím hřišti odehrály navzdory mrazivým podmínkám na perfektně připraveném trávníku.

Jarní start jsme zvládli

„Byl to důležitý start do obou soutěží, určitě jsme spokojení. Hlavně proto, že šlo o náš první duel v letošním MOL Cupu. Terén byl snad ještě lepší, tvrdší, než byl proti Sigmě. Klobouk dolů před trávníkářema, co v půlce ledna dokážou za čísla, je neuvěřitelné. Je to unikát," těší Jaroslava Köstla, který se vrátil i k náročné zimní přípravě.

Kvůli velkému počtu nakažených hráčů tým nemohl odletět na soustředění do Portugalska a nesehrál žádný přípravný zápas.

„Jarní start jsme zvládli, jak výsledkově, tak částečně i herně. Ale pořád máme před sebou spoustu práce a prakticky celé jaro. Určitě je na čem pracovat, což jsme viděli i v zápase. Samozřejmě jsme si pomohli šířkou kádru, příprava nebyla ideální. Nemohli jsme odcestovat na soustředění, připravovali jsme se v domácích podmínkách, první týden jsme byli bez hřiště. Pořád některé věci v tréninku dotrénováváme, jsme ještě, řekněme, v určité fázi přípravy, ale máme v tom zakomponované zápasy, které budou v rychlém sledu pokračovat i nadále.“

Hromada má obrovskou chuť

Proti Dukle první soutěžní góly za Slavii vstřelili Jakub Hromada a David Hovorka. Oba překonali vleklá zranění a jsou trenérům k dispozici.

„Jestli měl někdo dát gól, tak oni. Moc jim to přeji. Oba si prošli takovým menším sportovním peklem. Oba mají nezdolnou vůli, jsou to vítězné typy a válečníci. Kuba vypadal moc dobře i v zápase s Olomoucí, zápas mu opravdu sednul, navíc vstřelil gól. U Gadžiho bylo v prvním poločase se Sigmou vidět, že to není ještě úplně on. V druhé půli už to bylo lepší a proti Dukle jeho zápasový týden vygradoval. Řekl bych, že z jeho strany to byl bezchybný výkon, řídil celou defenzivu a počínal si skvěle. Oběma velká gratulace, čekali na to dlouho, Kuba Hromada obzvlášť, i když jeho primárním cílem není střelba branek. Vytvořil i spoustu situací, které ke gólům vedly, nebo mohly vést, takže i v předfinální fázi ukázal, že může být zajímavý.“

Navrátilec z hostování Jakub Hromada nastoupil za Slavii po dlouhé době dvakrát za sebou. A trenérský tým jeho výkony ocenil. Proti Olomouci předcházela jeho hlavička třetímu gólu Jana Kuchty, proti Dukle zvýšil precizní ranou k tyči na poločasových 3:0.

„Kuba nastoupil do prvního ligového zápasu v základní sestavě, to je myslím jasná odpověď na to, jak se nám líbí. Má za sebou povedené hostování v Liberci, kde odehrál většinu zápasů. Konečně měl půlrok bez vážnějšího zdravotního problému. Je připravený, má obrovskou chuť, žije v kabině. Před zápasem se ptá na detaily ve hře, je vidět jeho zájem i o taktické věci. Má v sobě vítězný naturel a strašně mu to přeji, protože si prošel opravdu špatným obdobím. Musím zaklepat, aby mu to vydrželo," uzavírá Jaroslav Köstl.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články