Za tři roky 73 vítězství? Neuvěřitelné číslo | SK Slavia Praha
Více

Za tři roky 73 vítězství? Neuvěřitelné číslo

Výhra v Karviné byla pro Jindřicha Trpišovského a jeho kolegy 73. na lavičce Slavie, více jich má už jen Karel Jarolím. Hlavní trenér sešívaných hodnotí utkání i překonání legendárního kouče Františka Cipra.

„Celkově to byl náročný zápas. Karviná má kvalitní, nepříjemné a soubojové mužstvo s dobrými individualitami. Hrají dobře i se silnými celky, vyhráli v Plzni, se Spartou vedli o dvě branky. Jejich výkony jsou velice zajímavé. Proto si, i v kontextu s náročným terénem, vítězství hodně vážím. První půle byla složitá a trvalo nám, než jsme se prokousali k šancím. Celkově jsme hráli velice dobře dozadu, jedinou střelou byla soupeřova penalta. Ve druhé půli už byl náš výkon fotbalově velice dobrý, oba střídající hráči nám pomohli, přidali přímočarost a dravost, zlepšili jsme se v kombinaci," hodnotí vítězství nad Slezany trenér Jindřich Trpišovský.

Olayinka řádil při nábězích jako uragán 

V druhé půli sešívaným pomohl rychle vstřelený gól, jehož autorem byl Abdallah Sima. „Klíčový byl spíše výkon a aktivita, kterou jsme měli. Gól však samozřejmě určí ráz zápasu, Karviná byla potom nucená dotahovat a nám se otevíraly brejkové situace. Obrana soupeře se trochu rozestoupila a my jsme měli více prostoru směrem dopředu. Klíčová ale celkově byla větší dravost a kvalita v druhém poločase zapříčiněná střídáním i tím, že Karvinou stál první poločas hodně sil,“ přibližuje kouč Slavie.

Sešívaní sáhli už na začátku druhé půle ke dvojitému střídání. „Lukáš Masopust nám říkal už ve třicáté minutě, že má problém, bylo to vynucené střídání. Druhá změna proběhla proto, že jsme chtěli mít větší pohyb na ofsajd lajně a více náběhů, což nám Peter Olayinka, který při nábězích řádil jako uragán, přinesl,“ těší trenéra sešívaných.

Deset minut před koncem utkání nařídil sudí Pechanec penaltu po kontaktu Tomáše Holeše s jedním z domácích hráčů. „Určitě mě to znervóznilo, Karviná má vysoké hráče, je to možná nejvyšší mužstvo v lize. Vstřelený gól dá soupeři elán, pak může přijít jakýkoliv nákop nebo standardka, ze které padne druhý gól. Nebyl jsem proto šťastný, že se ta penaltová situace stala. Naštěstí jsme ale rychle dali třetí branku a dohráli jsme utkání v klidu,“ má jasno Jindřich Trpišovský, který na posledních pár minut poslal do hry i odchovance Karviné Ondřeje Lingra.

Fanoušci vyvolávali jméno Ondry Lingra

„Ondra k nám přišel z Karviné a na podzim nám hodně pomáhal. Během Vánoc ho přibrzdil COVID a na trávník se vrátil až ve středu proti Dukle. Chtěli jsme ale, aby se i tady v Karviné ukázal v novém dresu. I fanoušci vyvolávali jeho jméno,“ přibližuje kouč sešívaných důvody, proč mladého záložníka poslal v posledních minutách do zápasu.

Ondřej Lingr sice na hřišti strávil jen závěr duelu, i v něm ale stihl podstoupit pořádně tvrdý střet s domácím gólmanem Bolkem, který byl následně za zákrok na sešívaného záložníka vyloučen. „Ondra má šlic na hrudníku od kolíků a bude se řešit případné zranění nosu, což odhalí až rentgen. Jinak je ale v pořádku, vypadá po tom střetu v pohodě,“ říká kouč sešívaných.

Trenéra Slavie také těší, že domácí soutěž nemá dlouhou zimní přestávku a už od ledna se hraje. Má však obavy o stav hřišť a přetíženost hráčů. „Myslím si, že musí být pro hráče jedna velká pauza v roce, chce to vyřešit nějaký model, dlouhodobě to takhle utáhnout nejde, zvláště kvůli terénu. Byl bych šťastný, kdyby v roce bylo jedno dlouhé volno a pak ještě nějaká minipauza. Jde ale i o herní podmínky, já mám trochu strach, jak budou v březnu a dubnu vypadat terény. Klobouk dolů, jak se s tím zatím kluby vypořádávají, ne každý ale má pak peníze na to, aby trávník vyměnil. Já jsem rád, že se hraje, je to super, musí se to ale vyřešit tak, aby v létě byla dlouhá pauza a hráči si pořádně odpočinuli,“ pokračuje kouč Slavie.

Druhého místa mezi trenéry Slavie si hrozně vážím

Díky vítězství v Karviné se Jindřich Trpišovský osamostatnil na druhém místě v počtu vítězství se Slavií v české nejvyšší soutěži. Celkově svojí 73. výhrou na lavičce červenobílých přeskočil v historických tabulkách legendárního Františka Cipra. „Těší mě to, hodně mě to překvapilo, protože jsme ve Slavii teprve tři roky. Je to přes sedmdesát výher, což je neuvěřitelné číslo. Hrozně si toho vážím. Zajímala by mě celková statistika, co tady trenéři dokázali předtím, protože počet zápasů, které odkoučovali, je různý. Když jsem letmo zahlédl seznam nejúspěšnějších trenérů, jsou to všechno velikáni, odchovanci Slavie, kteří tady strávili dlouhá léta. Naše bilance se týká celého realizačního týmu, všichni si toho moc vážíme,“ říká současný kouč sešívaných, kterému na první místo Karla Jarolíma schází osmnáct výher.

„Největší motivace je získat titul, ale to jde samozřejmě ruku v ruce s tímto cílem. Ten rozdíl není zas takový, takže by bylo skvělé, kdyby se nám podařilo tuto metu překonat,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Další články