Trpí fanoušci i my. Chceme plný stadion! | SK Slavia Praha
Více

Trpí fanoušci i my. Chceme plný stadion!

Trenér Jindřich Trpišovský měl po losu čtvrtfinále Evropské ligy smíšené pocity. „Momentálně nejásám nadšením, i když je ten los krásný," mrzí ho zranění Ondřeje Koláře.

Slávisté po dvou letech znovu postoupili do čtvrtfinále Evropské ligy. „Z postupu mám ohromnou radost, protože ze dvou účastí v Evropské lize jsme se dvakrát dostali do čtvrtfinále. Pro Slavii i český fotbal je to obrovský úspěch. Navíc jsme postoupili přes těžké soupeře jak ve skupině, tak ve vyřazovací části. Odehráli jsme náročné zápasy na britské půdě. Je to věc, kterou asi doceníme až časem. Dosáhnout toho dvakrát během tří let po velké obměně kádru, která tady byla, je obdivuhodné,“ hodnotil postup do čtvrtfinále Jindřich Trpišovský.

Ostrovní trojboj

Hráči i trenéři si při prvním tažení Evropou hodně přáli soupeře z Británie, pak to přišlo s Chelsea. V letošním ročníku to přišlo už potřetí v řadě, po Leicesteru a Rangers přichází Arsenal. „Je to neuvěřitelné, protože v jarní části máme potřetí britského soupeře. Je to skvělé, jsou to nejlepší utkání. Arsenal je obrovský klub, obrovské jménu. Těšíme se na Emirates Stadium. Je strašná škoda pro fanoušky, že nemůžou být na zápasech, aby ty týmy viděli na domácích zápasech. Je to škoda i pro nás, protože nezažijeme ty atmosféry. To je taková jediná kaňka, ale na los si určitě nemůžeme stěžovat,“ říká trenér sešívaných.

Se silným Arsenalem před prázdnými tribunami

Zápasy Evropské ligy se stále hrají před prázdnými tribunami. „Kvůli atmosféře to všichni děláme, chceme zažít kulisu doma i na venkovních stadionech, což nám chybí. Fanoušci musí hrozně trpět, během dvou měsíců přijeli tři kvalitní soupeři a naši fanoušci se mohli dívat jen u televize. Stejně tak trpíme i my, protože bychom chtěli mít doma plný stadion a zažívat i tu výjimečnou atmosféru venku. Je to hodně smutné,“ mrzí Jindřicha Trpišovského.

Zvučný soupeř zažívá turbulentní sezonu, Kanonýři v Premier League okupují až desátou příčku. V Evropské lize do se dostali do čtvrtfinále přes Benficu a Olympiacos.  „Arsenal hraje zrovna s West Hamem nejbližší zápas. Je tam výhoda, že ten tým a hráče známe. Na druhou stranu u velkých klubů, jako je Arsenal, je nevýhoda, že je velká rotace hráčů. Těžko se pak odhaduje, kdo bude hrát. Například u Rangers byla ta sestava víceméně jasná. Čeká nás soupeř, který hraje dobře kombinačně. Během sezony si prošli těžkým obdobím, ale jejich herní projev jde teď nahoru. Je to technické, kombinační mužstvo s velice rychlými hráči,“ hodnotí příštího soupeře trenér.

Slávisté na rozdíl od prvních dvou vyřazovacích kol první zápas odehrají na půdě soupeře. Odveta se odehraje v Edenu. „Teď jsme měli dvakrát tohle pořadí a bylo to pro nás příznivé. Nejsou fanoušci, takže se trochu mažou rozdíly, ale pořád zůstává pravidlo o venkovních gólech. Uvidíme, co to přinese. V prvním zápase můžeme být trochu uvolněnější a třeba můžeme Arsenal trochu překvapit. To jsou ale jen teorie, nakonec se ukázalo, že pro nás byla výhoda hrát odvetu venku. Těžko předvídat, záleží to na prvním zápase, v jakém rozpoložení do toho týmy vstoupí. To je důležitější než pořadí zápasů,“ uvažuje Jindřich Trpišovský.

Zranění Ondřeje Koláře a odveta s Rangers

Postup přes Rangers má hořkou pachuť. Po brutálním zákroku Roofa se zranil Ondřej Kolář. Po zápase nebyli slávisté dlouho vpuštěni do prostor stadionu a Ondřej Kúdela byl napaden. "Ondra Kolář je po vyšetřeních, která absolvoval ve Skotsku. Kromě dvou tržných ran utrpěl i menší zlomeninu. Naši lékaři ve střešovické nemocnici potvrdili zlomeninu v oblasti čelních dutin. Fotbal je kontaktní sport, ale takovýto zákrok je pro mě naprosto nepochopitelný. Je neuvěřitelné, že se vůbec něco takového může objevit. Můžeme být všichni rádi, že to nedopadlo mnohem hůř. Měl štěstí, že se neotočil, protože čelní kosti jsou tvrdší. Už to, že tam byla zlomenina, ukazuje na intenzitu zákroku. Momentálně nejásám nadšením, i když je ten los krásný. Máme klíčového hráče po takovém zranění na dlouhou dobu mimo. Uvidíme, jak dlouho se bude vracet, u brankářů je to nepříjemné. Celkově musím říct, že atmosféra zápasu pro mě byla nejhorší, kterou jsem za padesát zápasů v Evropě zažil. Co se dělo při a po zápase, jakou to mělo dohru po utkání, pocity z toho jsou hodně negativní. Mluvili jsme o tom po Leicesteru, kdy Leicester ukázal, jak je velký klub, jak k tomu dvojzápasu přistoupil a jak se chovali po vyřazení, tady to byl pravý opak. Doufám, že nic podobného nezažiji," uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Další články