Na rekord jsme mysleli. Oscar má obrovský potenciál | SK Slavia Praha
Více

Na rekord jsme mysleli. Oscar má obrovský potenciál

Po vítězství 4:0 nad Opavou hovořil trenér Jindřich Trpišovský o koncentraci na utkání, skvělých individuálních výkonech i dorovnaném rekordu 36 utkání bez prohry.

„Na začátku jsme se nemohli dostat do tempa, Opava byla aktivní a dostupovala nás. Neměli jsme vyložené šance. Zápas ovlivnila červená karta, na kterou tým naopak zareagoval skvěle, poctivě jsme pracovali pod míčem a vytvářeli si brejkové situace, z nichž jsme jednu v závěru půle proměnili. To nám pomohlo, do šaten jsme šli s vedením, něco jsme si stihli v kabině říct a pak jsme dobře vstoupili do druhého poločasu. Skvělou práci odvedl Kuchtič, který nejprve dal gól a pak vybojoval penaltu, po druhé brance jsme už hráli skvěle, i když jsme některé šance v posledních deseti minutách mohli řešit lépe. Měli jsme takový ospalejší začátek, daný i aktivitou Opavy, pak jsme se ale vypořádali s nezvyklou situací, byla i řada skvělých individuálních výkonů,“ hodnotí vysokou výhru na Opavou trenér Jindřich Trpišovský.

Kluci byli koncentrovaní. Jsem rád, jak tým funguje

Psychicky náročné události okolo čtvrtečního zápasu v Glasgow se na sešívaných dle kouče Slavie v nevýrazném vstupu do začátku utkání se Slezany nepodepsaly. „Tím to úplně nebylo, mohl za to svižný výkon a opravdu dobrý vstup Opavy. My naopak měli některé změny v sestavě a na některých hráčích byla patrná únava. Chyběla nám svěžest a rychlost, byla to taková směs důvodů. Měli jsme i hodně nepřesností, v přechodové fázi jsme ztráceli míče proto, že jsme za každou cenu chtěli jít do finálky. Byla to kombinace únavy i změn v sestavě. Koncentraci utkání jsme měli maximální,“ říká trenér Slavie.

Slávisté do utkání proti Opavě nastoupili pouhé tři dny po výhře na hřišti Rangers FC a postupu do čtvrtfinále Evropské ligy. „V obou zápasech jsme byli lepším týmem, Rangers jsme nepustili do žádné šance. Po sportovní stránce to byl naprosto zasloužený postup. Hráči ve druhém zápase ukázali velkou odolnost, samozřejmě nám to trochu kalí věci, které to provází, postup ale byl z naší strany zasloužený, tým zahrál velice dobře,“ ví Jindřich Trpišovský.

„Jsem strašně rád za to, jací lidé tady v kabině jsou. O těch věcech se snažíme mluvit co nejméně, čas byl krátký a jsem rád, jak tým funguje. Bylo vidět, jak byl tým koncentrovaný a jak jsme utkání s Opavou zvládli. Snažíme se nedívat na to, jaké věci se dějí venku. Teď nám navíc hodně kluků odjede do nároďáku, jsou to hektické dny a jsme rádi, že jsme to zvládli,“ dodává trenér Slavie.

Volba do brány byla jasná. Na Vágnerovi se mi líbí jeho klid

Do branky se proti Slezanům postavil osmnáctiletý Matyáš Vágner. „Bylo to poměrně jednoduché rozhodování, Koli je mimo po tom neuvěřitelném zákroku, asi nejhorším faulu, který jsem kdy na vlastní oči viděl. A to už jsem toho zažil dost. Honza Stejskal doléčuje zranění a Přéma Kovář také není stoprocentní, proto byla sázka na Matyáše Vágnera jednoduchá volba. I jinak bychom se ale rozhodli stejně, trénuje s námi už skoro rok, je to zajímavý hráč do budoucna s výbornými parametry. Potom, co předvedl v Glasgow, bylo jasné, že šanci dostane. Líbí se mi jeho klid, moc toho sice v zápase neměl, ale skoro hned jsme šli do deseti, byla to těžká situace. Ocenil bych s jakým klidem pracuje, a když už udělá nějakou chybku, nenechá to na něm stopu. Říkali jsme mu před zápasem, ať dělá jen to, na co si věří, proto jsme někdy hráli jednodušeji. Jsme ale šťastní, jak to zvládl. V obou zápasech udržel čisté konto, v Glasgow měl hned klíčový zákrok po nákopu za obranu, který skvěle vyřešil. Jsme rádi, že nám v tak náročné situaci takhle pomáhá,“ chválí mladého gólmana Jindřich Trpišovský.

Náročné dny za sebou má obránce Ondřej Kúdela, trenér Slavie však s jeho nasazením do utkání proti Opavě neváhal. „Hned jsem si říkal, že pro něj bude nejlepší být na hřišti, pokud to dovolí zdravotní stav. První kontakt proběhl v pátek, kdy jsme se ho ptali, jestli chce nastoupit, a on říkal, že jo. Byli jsme rozhodnutí hned, do zápasu jsme ho typologicky potřebovali, i kvůli rozehrávce, protože nám chyběl Koli. Jsem rád, že po všech věcech, které se staly, se Kudy byl na utkání schopný zkoncentrovat,“ přibližuje kouč sešívaných.

V Oscarovi je mnohem větší potenciál, než dosud ukázal

Vítězstvím nad předposledním týmem tabulky vyrovnali sešívaní svoji ligovou šnůru neporazitelnosti z dob trénování Jaroslava Šilhavého, i pod současným trenérským štábem drží neporazitelnost už neskutečných šestatřicet utkání. „V posledních dnech jsme to v hlavě měli, je to unikátní série, kterou jsme měli možnost vyrovnat. Moc příležitostí vytvořit takové série není, bylo to ztížené i červenou kartou. Jsme ale rádi, že jsme to dotáhli, je to neuvěřitelné číslo. Byli jsme u toho, když ta první série skončila, příští zápas se ji pokusíme překonat. Musím přiznat, že člověk to trochu v hlavě má, i když jsou důležitější věci. Bylo by ale nešťastné zůstat zápas před tím,“ přiznává Jindřich Trpišovský.

Poslední gól sešívaných vstřelil po krásné akci střídající Oscar. „Osky má našlápnuto být dalším liberijským prezidentem (smích). Jeho největší progres je v tom, že se v kabině směje a ukazuje emoce, je to snad nejsložitější člověk, jakého jsem zažil. Momentálně je ale ve velké pohodě, i když není stoprocentně zdravý a občas z toho vypadne. Líbí se mi, že je mu jedno, kam ho v sestavě pošleme, ať je to pravá záloha, levá záloha, střed nebo krajní obrana, vždycky řekne jen ‚yes‘ a jde hrát. Více takových lidí, kteří neodporují (smích). Má dobrou typologii, dal gól, má skvělou techniku, téměř neztrácí míče. Do zápasu na Rangers pro mě byl jasná volba. Dřímá v něm obrovský potenciál, mnohem větší, než doposavad ukázal. Je to jen o jeho pohodě. Některé věci má neuvěřitelné,“ těší kouče Slavie.

Události na Rangers jsou to nejhorší, co jsem ve fotbale zažil

Soupeřem sešívaných ve čtvrtfinále Evropské ligy bude Arsenal, který se v neděli utkal s West Hamem, a i když prohrával už 0:3, nakonec z utkání vyválčil bod za remízu 3:3. „Viděl jsem kousek, se Sukem a Cufem si určitě zavoláme. Je teď navíc repre pauza, takže budu se zájmem zpětně sledovat zápasy Arsenalu, to není práce, ale zábava. Arsenal občas mění rozestavení hráčů i rotaci. West Ham do utkání vstoupil skvěle, Arsenal ale ukázal svojí velkou kvalitu v útočné fázi a vyrovnal, v závěru mohl dokonce i vyhrát. Byl to takový jejich klasický zápas, hodně gólů dali, ale dost jich také dostali,“ říká trenér sešívaných.

Na závěr se Jindřich Trpišovský vyjádřil i k událostem, které nastaly bezprostředně po čtvrtečním utkání na hřišti Rangers. 

„Zhruba padesát minut po zápase jsme byli ze strany trenéra domácích požádáni o schůzku za účasti UEFA. Na tu schůzku jsme přišli do tunelu, a když jsme tam dorazili, Kamara se bez jediného slova varování vrhl na Kúdelu pěstmi, pak ze situace utekl. Pro mě je nepochopitelné, co se tam stalo. My jsme tam šli s tím, že padne něco třeba o zranění Ondry Koláře, nebo toho, že Honza Kuchta ležel na hřišti deset metrů ode mne a v přerušené hře na něj jeden hráč šlápnul a druhý ho nakopl. To, co se ale stalo, pro mě byl nejhorší zážitek, který jsem ve fotbale zažil. Napadnout hráče pěstmi padesát minut po zápase… I ten zákrok na Ondru Koláře, takové věci se dělají v bojových sportech, kde jsou na to ti lidé připravení, nemají na nohách kopačky a nejsou rozeběhnutí plnou rychlostí proti sobě. Za mě je obrovské štěstí, že Ondra je v tom stavu, ve kterém je, i když má zlomený nos, stehy v obličeji a prasklinu v čelní dutině. Všichni víme, že to mohlo dopadnout mnohem hůře. Jak jsem ale už říkal, celkově si myslím, že postoupil lepší tým. Byl to obrovský rozdíl oproti Leicesteru, kde jsme vyhráli 2:0, a ať hráči, tak realizační tým, se všemi jsme si podali ruce. Jak se říká, i prohrát se musí umět, není to samozřejmě jednoduché. Na Rangers to byl pravý opak, útoky na Koliho, Kuchtiče a pak i na Kudyho, to hodně kalí,“ uzavírá Jindřich Trpišovský. 

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články