Kluci do zápasu dali úplně všechno, výsledek je skvělý | SK Slavia Praha
Více

Kluci do zápasu dali úplně všechno, výsledek je skvělý

Trenér Jindřich Trpišovský po remíze na Arsenalu promluvil nejen o průběhu utkání, ale i návratu Ondřeje Koláře, skvělém výkonu Tomáše Holeše na nezvyklé pozici a přínosu střídajících hráčů.

„Arsenal v první řadě ukázal velkou kvalitu, má skvělé hráče. Kombinačně je strašně silný a rychlostně výborně vybavený. Byl to pro nás hrozně náročný zápas, v prvním poločase jsme v některých pasážích nedokázali vyvinout dostatečný tlak na jejich rozehrávku, měli jsme problémy s Lacazettem, který si chodil pro míče hodně hluboko a dělal prostor křídlům. Nechali jsme se zatlačit. V druhé půli jsme se zlepšili, ale nedali jsme dvě velké šance. Arsenal měl na druhou stranu ale samostatný nájezd a standardku, ze které trefil tyč. Když vše směřovalo k remíze, dostali jsme zbytečný gól, naštěstí se nám ale na konci podařilo vyrovnat. Je to hodně důležitý gól, kluci do toho dali všechno, ale v některých pasážích jsme určitě mohli hrát lépe. Arsenal byl silný na míči, těžko se mu odebíral,“ hodnotí cennou remízu s londýnským velkoklubem trenér Jindřich Trpišovský.

V odvetě musíme být kompaktnější a koordinovanější

„Po všech těch událostech s absencemi a únavou po reprezentacích je pocit z výsledku skvělý. Mám v sobě to, že jsme v některých pasážích mohli hrát lépe, někdy jsme měli až přehnaný respekt, v minulých zápasech jsme byli suverénnější. Občas jsme odevzdávali moc míče, tím ale nechci říct, že to byl špatný výkon, výsledek je skvělý. V některých fázích jsme naopak balon skvěle podrželi, nějaké šance jsme měli a na to, v jaké pozici jsme v defenzivě byli, jsme odvedli skvělý výkon. Musíme akorát být kompaktnější a koordinovanější, v průběhu zápasu jsme museli měnit rozestavení. Kdybych před utkáním věděl, že Arsenal pustíme do tak málo šancí, byl bych rád. Jejich šance byly vždy jen po standardkách nebo individuální chybě. Moli jsme hrát malinko lépe, ale hřiště bylo hrozně rychlé, Arsenal má skvělé ofenzivní hráče, viděli jsme střídání, do hry šli hráči jako Aubameyang, Martinelli a Pepe, kteří byli hodně hladoví. Bylo to vidět i před gólem při tom souboji se Zimičem, který běžel asi pětatřicítkou, a stejně mu na Pepeho ty dva klíčové dva kroky chyběly. Na to, jaký zápas a s kým jsme hráli, je výsledek skvělý,“ dodává kouč Slavie.

Výkon Slavie hodně oživil příchod Petra Ševčíka, stejně jako Jana Kuchty a Ondřeje Lingra. „Pomohli nám hodně střídající hráči, pohybem i kvalitou. Musíme se do příště zlepšit, byli jsme při napadání rozehrávky Arsenalu pozdě na hráčích, když už pak jsou na míči, těžko se jim odebírá. Když vás zavřou v poslední třetině hřiště, skvěle rotují, jsou tam jako ryby ve vodě a strašně těžko se to brání. Když se nám presovat povedlo, trávili jsme na útočné polovině dost času, celkově ale součinnost týmu nebyla úplně dobrá. Jak jsem ale říkal, Arsenal byl na míči hodně silný, hodně jim pomáhal Smith Rove ve středu hřiště. Kluci to odehráli s maximálním nasazením, výsledek je skvělý, byly tam ale z naší strany mezery v napadání, to musíme do odvety zkoordinovat,“ ví trenér sešívaných.

Ondrovo rozhodnutí byla pro kluky obrovská morální vzpruha

Pouhé tři týdny po nepříjemném zranění v zápase s Rangers se do brány Slavie vrátil Ondřej Kolář, byť musel chytat ve speciální masce a helmě. „Ondra je pro mě jeden z hrdinů večera. Před deseti dny bych v životě nevěřil, že zápas na Arsenalu bude schopen odchytat, a ještě s takovým výkonem. Když viděli kluci to odhodlání, že do toho šel v podstatě bez tréninku, byla to pro hráče obrovská morální vzpruha. Má můj absolutní respekt jak k výkonu, který předvedl, tak i k celé situaci, jak k tomu přistoupil. Před čtrnácti dny by člověk nevěřil, že se bude moci touto dobou proběhnout, natož chytat takový zápas,“ nešetří slovy chvály na adresu sešívané jedničky Jindřich Trpišovský.

Výborný výkon předvedl i Tomáš Holeš, který při zranění Ondřeje Kúdely a absenci Simona Deliho poprvé ve Slavii nastoupil na pozici stopera. „Zimič vůbec nehrál špatně, Holi ale zahrál tak perfektně, že v některých pasážích Zimiče zastínil. V osmadvaceti hrát poprvé v životě stopera, na Arsenalu a na tak rychlém hřišti proti tak skvělým hráčům, to je úžasný příběh. U videa na něco asi přijdeme, ale takhle z hlavy si nevybavím jediné Tomášovo špatné rozhodnutí. Byl skvělý i v rozehrávce, bylo to pro něj těžké, Arsenal hrál jinak než Rangers nebo Leicester. Na tuhle roli se připravoval jen tři dny a předvedl pro mě neskutečný výkon,“ říká trenér Slavie.

Provi? Pro tým je podobně důležitý, jako byl Tomáš Souček

Další skvělý zápas odehrál ve výtečné formě hrající Lukáš Provod. „Jsem za něj rád, dříve byly některé jeho výkony rozpačité, hodně lidí mu nevěřilo, že udělal moc velký skok v podstatě z druhé ligy rovnou do Slavie a Champions League. Já z něj ale byl vyvalený už od začátku, byla to jen otázka sebedůvěry a zakomponování do týmu. Aktuálně je ve velké pohodě, je radost s ním pracovat. Pro tým je strašně důležitý, podobně jako Tomáš Souček, je takový dispečer na hřišti, skvěle čte hru a má na starost přenést moje informace na tým. Má obrovský potenciál, jestli už nás přerostl, nevím. Stejně jako jsem to říkal u Suka, i Provi by u nás ještě měl být, je hrozně těžké odejít do zahraničí bez většího jména,“ ví kouč sešívaných.

„V odvetě musíme předvést více individuálních výkonů jako Provi, proto na hřiště přišel i Šéva, potřebovali jsme být více na míči. Druhá půle nás stála hrozně sil, hráči jako Oscar nebo Simič musí v odvetě předvést lepší individuální výkony,“ dodává Jindřich Trpišovský.

Šance na postup v odvetě hrané v Edenu příští týden trenér sešívaných zatím neřeší. „V hlavě už mám derby, už přemýšlím sestavou. Šance se strašně těžko odhadují, otázka je, jak se Arsenal srovná se hřištěm, které je na naše poměry skvělé, co je ale tady na Emirates, to je něco neskutečného. Musíme přidat v některých individuálních výkonech a být pevnější v defenzivě. Arsenal neproměnil dvě velké šance, to se bude těžko opakovat,“ přibližuje kouč Slavie.

Kromě vidiny blížícího se derby budou ale slávisté usínat i se vzpomínkou na vyrovnávací gól Tomáše Holeše v poslední minutě nastavení. „Byl jsem šťastný, stálo nás to obrovské úsilí a energii. Byla by škoda tady prohrát a nedat gól po šancích, jaké měli Šéva s Bóřou. Byl jsem hodně naštvaný na ten zbytečný gól, co jsme v závěru dostali, ale byl jsem pak naopak šťastný za projev týmu, protože bylo vidět, že je gól také naštval, a ještě jsme si vybojovali po presingu šanci Proviho a poslední roh. Kluci tam šli dát gól. Někdy si vytýkáme, že nezavíráme zadní tyč, tentokrát to ale Linži skvěle protečoval a Holi se tam fantasticky natlačil. Tohle dělá velký tým, mentalita a reakce na situace, mentalita hráčů jako Linži a Kuchtič, u kterých bylo vidět, že chtějí s výsledkem něco udělat. Hned poté, co jsme inkasovali, jsme se vzájemně přesvědčovali, že máme sedm minut, ve kterých ještě můžeme skórovat,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články