Klobouk dolů před sezonou Jablonce. Samek hrál skvěle | SK Slavia Praha
Více

Klobouk dolů před sezonou Jablonce. Samek hrál skvěle

Trenér Jindřich Trpišovský přiblížil po remíze v Jablonci problémy se skládáním sestavy, hovořil o tom, jak se rodilo rozhodnutí o volnu pro opory, a glosoval výkony Daniela Samka a Jana Stejskala.

„V první řadě chci poděkovat Jablonci za dobrý a férový zápas, oba týmy se snažily hrát fotbal. Domácím chci pogratulovat k dobré sezoně, i přes řadu odchodů zase brali body silným týmům a do konce sezony hráli o pohárové příčky, měli skvělý rok. Klobouk dolů před nimi. My jsme do utkání dobře vstoupili, hráli jsme výborně a dali gól, bohužel pak jsme vzadu udělali hloupou chybu, domácí to udělali skvěle, my si nenabrali Doležala. Mrzí mě to, jednalo se o chybu, o které se často bavíme. Domácí byli poté nebezpečnější, my měli s naší sestavou problém vůbec zápas dohrát. Bylo vidět, že oba týmy už toho mají plné zuby, někteří hráči na obou stranách už tahali nohy,“ hodnotí remízu na severu Čech Jindřich Trpišovský.

Daniel Samek a Honza Stejskal byli největší pozitiva

V základní sestavě nastoupil do utkání teprve sedmnáctiletý defenzivní záložník Daniel Samek. „Definitivně jsme se rozhodli v sobotu, do poslední chvíle jsme čekali, jaké bude personální složení týmu, kdo bude schopný hrát. Řešili jsme hráče, kteří dostali dovolenou, a poté i zdravotní problémy, Peter Olayinka a Jan Kuchta onemocněli. Hledali jsme středového hráče, který obsáhne větší prostor. Uvažovali jsme nad Tomášem Rigem, který je starší a má více zkušeností, Daniela ale sledujeme a líbil se nám ve dvou trénincích, které s námi před zápasem absolvoval. Až na sekundární chybku u inkasovaného gólu hrál skvěle. Je škoda, že musel kvůli křečím dolů, on a Honza Stejskal v bráně byli asi největší pozitiva,“ těší kouče Slavie.

Čtyřiadvacetiletý Jan Stejskal v zápase slávisty několikrát podržel, pár minut před koncem se blýskl proti dvěma šancím Jovoviće. „Jsem spokojený, hrál dobře nohama, chytil jasný gól před koncem a udržel nás v zápase. I v první půli měl dvě těžké situace, terén se tu sice zlepšil, v brankovištích je ale pořád těžší a balon tam skákal. Koliho jsem trochu tlačil do toho, jestli by ještě v Jablonci nechtěl chytat, necítil se ale fit. Trenéři gólmanů se rozhodli pro Stejskyho. Byl to pro něj těžký první ligový zápas, navíc v kombinované sestavě, a jsem rád, že mu to vyšlo,“ říká trenér sešívaných.

Kvůli rekordu jsme se na Jablonec hodně mobilizovali

Sešívaní na severu Čech splnili základní cíl, s domácími neprohráli a prodloužili tak rekordní sérii neporazitelnosti už na 45 zápasů. „Byla to velká motivace, šňůra se pořád natahuje, hodně nás i celý tým láká neporazitelnost v celé sezoně. Zbývala nám dvě kola, věděli jsme, že to bude extrémně složité, Jablonec nastoupil v silné sestavě, měl navíc týden na přípravu, my jsme po finále poháru navíc trochu oslavovali. Hodně nám na tom ale záleželo, proto jsme se mobilizovali a tlačili na starší hráče, aby mladým pomohli. Tým to zvládl a jsem za to rád,“ má jasno Jindřich Trpišovský.

Pro poslední dva ligové zápasy (Jablonec, České Budějovice) po domluvě se zástupci české reprezentace postrádají sešívaní několik opor základní sestavy, které před letním mistrovstvím Evropy dostaly zasloužené volno. „Nějaký kontakt s reprezentací proběhl už měsíc a půl zpátky, bylo to ale spíše naše rozhodnutí, sportovního úseku a vedení klubu. Hráči jsou přetížení, neměli jsme zimní pauzu, všichni navíc měli covid. Sezona je extrémně dlouhá, česká liga navíc začíná jako první v Evropě a čekají nás kvalifikace evropských pohárů. Týmy v jiných zemích mají pět týdnů volna, pak teprve přípravu a poté jedou celou sezonu. To kvůli termínovce u nás nejde, máme dobrý nároďák a pokud půjde na EURO daleko, někteří hráči se nám vrátí třeba až po začátku ligy. Chtěli jsme hráče uchránit od zdravotních problémů, trochu mě mrzí, že nedostali nějaký čas volno i od repre, ale bohužel. Byla to jediná možnost, kdy ti hráči mohou mít volno v podstatě až do konce roku,“ přibližuje trenér Slavie.

Koli je klíčový hráč, odchod bychom museli řešit doplněním

Kromě ztráty dalších opor hrozí po skvělé sezoně také odchod brankářské jedničky sešívaných Ondřeje Koláře. Jedním z adeptů na uvolněnou pozici by v takovém případě mohl být i Jan Stejskal. „Jedna věc je záskok, druhá dlouhodobé působení. Honza je talentovaný, prošel všemi mládežnickými reprezentacemi a dorůstá do ideálního brankářského věku. Odchod hrozí nejen u Koliho, někdo může zazářit na EURO a nějaký přestup může klidně přijít na poslední chvíli. Koli je pro nás klíčový hráč, jeho komplexnost se nedá nahradit, kdyby odešel, stejně to budeme muset řešit doplněním, aby na to tady Stejsky nebyl sám. Některý z gólmanů pak dostane šanci a bude na něm, aby si pozici udržel," má jasno kouč sešívaných.

Bývalé opory Slavie, záložník Tomáš Souček a obránce Vladimír Coufal, postoupily s West Hamem v anglické lize do pohárové Evropy. „Radost z toho mám velkou, snad některý český klub potkají. Suk nastartoval po svém příchodu proměnu West Hamu, záleželo jim na Evropě, moc to chtěli. Pro hráče je důležité Evropu hrát. Radost mám velkou a doufám, že se přimotají do cesty nějakému českému týmu,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Z prvního místa do nadstavby

18. 4. 2024
Fotbalistky Slavie zakončily základní části 1. ligy žen, kde ve čtrnácti zápasech nepoznaly hořkost porážky a suverénně vedou tabulku s náskokem sedmi bodů. V úvodním zápase nadstavbové části v sobotu 20. dubna od 14:00 v Horních Měcholupech vyzvou Liberec.

Další články