Snová sezona! Jsem rád, že jsem mohl být součástí | SK Slavia Praha
Více

Snová sezona! Jsem rád, že jsem mohl být součástí

Jan Kuchta v posledním kole vítězným gólem proti Českým Budějovicím (2:1) zaokrouhlil svůj letošní počet ligových branek na 15 a stal se děleným nejlepším střelcem FORTUNA:LIGY. Po utkání byl hostem tiskové konference.

Slavia celým ligovým ročníkem prošla bez jediné porážky. Jak sezonu hodnotíte?
„Sezona byla extrémně náročná, začátek nás nezastihl v top formě. Myslím si, že se vše lámalo utkáním v Beerševě, něco jsme si řekli v kabině a myslím si, že nás to hodně nakoplo. Díky tomu na ni budeme vzpomínat v tom nejlepším, protože se nám podařilo úplně všechno, co jsme chtěli. Z osobního hlediska jsem moc rád, že mi kluci pomohli k dělenému prvnímu místu v tabulce střelců. Pro mě určitě snová sezona, na jejím začátku jsem nic takového nečekal. Jsem za to strašně rád, máme na co navazovat!"

Sledoval jste počínání Adama Hložka, který vstřelil Brnu čtyři branky a spolu s vámi se stal králem ligových kanonýrů?
„Asi bych lhal, kdybych řekl, že jsem na to nekoukal. Kluci mi to o poločase říkali, já jsem se soustředil na náš výkon, abychom utkání dovedli k vítězství, abychom neprohráli. Přéma Kovář mi pak v průběhu říkal, že Hložek střídal a celý stadion řval moje jméno, aby to hráli kluci na mě. Nepodařilo se to, ale nevěším hlavu, byla to skvělá sezona, jsem moc rád, že jsem toho mohl být součástí."

Prožil jste z osobního hlediska úžasnou sezonu, kdy přišel největší zlom?
„Asi bych zmínil utkání proti Nice, když jsem nastoupil v základní sestavě a podařilo se mi dát dva góly. Pak už jsem jel v tom laufu, sice jsem do zimní přestávky nedal tolik gólů, ale myslím, že pro mužstvo jsem byl i tak platný. Vše se zlomilo intenzivní zimní přípravou, osobně jsem ji potřeboval, protože jsem přišel zraněný, navíc mě pak zasáhnul jako prvního v týmu covid. Pak už mi to vycházelo, kluci mě ve vápně nacházeli, já jsem si hledal dobré pozice a vzniklo z toho tolik gólů. Jsem moc rád, že jsem pomohl mančaftu k titulu, k doublu a následně mi kluci pomohli ke koruně krále střelců."

Nemrzí vás neproměněná penalta v zápase proti Karviné, který skončil 1:1?
„Teď asi trochu ano, ale já na penalty nemám nejspíš nohu. Nechávám to jiným exekutorům, kteří jsou v tom lepší, já mám jiné přednosti, než je kopání penalt. Za Karvinou jsem se klukům omluvil a oni mi řekli, ať si z toho nic nedělám. V budoucnu třeba někdy na penalty půjdu, ale v nejbližší době určitě ne."

Jak jste si poprvé v životě užil oslavy s mistrovským pohárem?
„Zažil jsem to poprvé a doufám, že je budu zažívat každý rok. Ale vím, jak to bude těžké, týmy okolo nás určitě posílí, my taky. Doufám, že náš kádr zůstane pohromadě a bude zase okupovat nejvyšší příčky."

Jaké to je mít v útokukonkurentaStanislava Tecla?
„Já nikdy nezažil, že by mi nikdo neházel klacky pod nohy. Mít takového parťáka je bomba. Navzájem si to přejeme. On toho bohužel moc neodehrál, hrozně jsem si přál, abychom nastoupili spolu. A když zmíním třeba utkání se Zlínem, tak on šel o poločase střídat a mně to bylo líto, protože on si zasloužil být na hřišti, já v tu chvíli ne. Máme spolu báječný vztah, jsem rád, že je tady, že mě takhle přijmul. Jak on, tak i kluci, kteří tady jsou delší dobu. Jsem mezi nimi šťastný.“

Jaký je pro vás bonus, že si v příští sezoně určitě zahrajete v nějaké evropské soutěži?
„Bonusem by bylo, kdybychom se dostali do Ligy mistrů. To je náš cíl, dáváme si jen ty nejvyšší. Máme na co navazovat, a kdybychom tu zažili Ligu mistrů, tak by to byl skvělý start do nové sezony. Uděláme všechno, abychom udělali radost sobě, fanouškům a pomohli Slavii, aby na našem stadionu zazněla hymna Ligy mistrů. Doufám, že se nám to podaří, ale bude to extrémně náročné.“

Jak plánujete po takové sezoně trávit dovolenou?
„Nejspíš někam odletím, protože potřebuju nabrat síly. Nejdřív si užiju oslavy s klukama a pak se rozutečeme. Někdo jede na EURO, myslím si, že někam vyrazím, potřebuju si odpočinout psychicky i fyzicky, abych byl na novou sezonu připravený. Potřebuju se dotrénovat a doufám, že si pořádně odpočinu.“

Chtěli jste zvládnout sezonu bez prohry, ale žádný zápas nebyl oddechový. Jak jste to vnímali v kabině?
„My si na sebe vytváříme tlak jenom okrajově, ne že bychom si to hodně brali. Ale ty mančafty, které sem jedou, nebo které proti nám hrají, se chtějí proti Slavii vytáhnout. Nikdo nám to nedá zadarmo. Ke konci už bylo vidět, že jsme šlapali vodu. Měli jsme hodně zápasů, cestování a šlo to v rychlém sledu, moc jsme si neodpočinuli. Občas to někdy drhlo, protože se rotovala sestava, ale zvládli jsme to, protože tady jsou kvalitní kluci, jinak by si je Slavia nevybrala. Jsme rádi, že jsme to takhle zvládli, splnili určené cíle, takže jsme úplně šťastní.“

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články