Návrat Kudyho a Béři je vidět. Jdeme nahoru | SK Slavia Praha
Více

Návrat Kudyho a Béři je vidět. Jdeme nahoru

Trenér Jindřich Trpišovský chválil po výhře nad Baníkem fanoušky, Ondru Koláře, Dana Samka i zbytek týmu, přiblížil stav zraněných a zhodnotil návrat zkušených hráčů do sestavy.

„Byl to náročný zápas, přijel soupeř s výbornou sportovní formou. Baník hraje nejlíp za poslední roky, i když tým teprve postupně budují. Po letním doplnění a herním způsobem patří k absolutní špičce. V kombinaci s faktory, jako čtvrteční zápas či vynucené absence, jsme ze zápasu měli velký respekt, s Baníkem je to vždy těžké. Naposled jsme tu s nimi hráli 2:1 celý zápas proti deseti, zvítězili jsme po špatném výkonu.

O to větší radost mám z úrovně utkání, bylo to velice náročné, Baník hrál náročně, v prvním poločase hodně dobře bránil. Nám se ale podařilo dostat do tlaku, vyřešit některé situace, Dan Samek měl 1+1. Do druhé půle Baník změnil rozestavení, Ondra Kolář nás podržel, pak se nám podařilo přidat třetí gól. Ve zbytku zápasu byl výkon velice dobrý, v posledních dvaceti minutách jsme akorát neproměnili hodně šancí. Byly tam některé velice dobré individuální výkony, jsem moc rád za atmosféru a skvěle fandící lidi, kteří cítili, že to tým potřebuje.

Jsem rád za reakci na Ondru Koláře a jeho rozehrávky, hned z první jsme si vytvořili šanci. Každý má v životě těžší období, těší mě, že lidi byli s ním a podpořili ho. Hodně jsme s ním mluvili, často hrál v posledních zápasech na jistotu, nebyli jsme to potom my, nedokázali jsme díky jeho rozehrávce dostat soupeře pod tlak. Celkově na všech hráčích týmu bylo vidět, že zápas bereme se vší vážností. Jsme rádi, že jsme to takhle přesvědčivě zvládli,“ říká po hladkém vítězství nad Baníkem Jindřich Trpišovský.

Věci z kabiny nepouštíme, spekulace okolo Kuchty jsou ale nepravdivé

Do utkání nenastoupil útočník Jan Kuchta, který měl po utkání s Legií údajný spor s trenérským štábem. „Je hospitalizovaný s ledvinovým kamenem, tenhle problém má už poněkolikáté v posledních třech nedělích. Zatím se to nepodařilo vyřešit, v sobotu se mu to vrátilo, už v pondělí by ho ale měli pustit. Teď je ve hospitalizovaný ve střešovické nemocnici, ledvinový kámen se podepisuje na jeho zdravotním stavu a kondici, nemohl proto proti Varšavě hrát devadesát minut.

Co se týče údajného incidentu, normálně z kabiny nic nepouštíme, ale tady jsou to nepravdivé spekulace. Kuchtič řekl po zápase jednu větu v mé nepřítomnosti, načež následoval monolog ode mě. Důrazně jsem mu vysvětloval, co a jak, on to respektoval a tím to skončilo. Žádná hádka nebyla, vysvětloval jsem mu některé věci, jednou za čas něco takového potřebuje,“ přibližuje kouč Slavie.

Samek je skvělá spojka zálohy s útokem

Skvělý výkon za sebou má Daniel Samek, který si kromě asistence na první gól zápasu připsal i svoji premiérovou branku za áčko Slavie. „Používali jsme ho i v minulosti v těžkých zápasech, protože jsme věděli, že nebude hrát alibisticky, je skvělá spojka mezi zálohou a útokem. Má hlavu nahoře, výkony jsou na jeho věk úctyhodné, hraje s přehledem. Ukázal to i v sobotu na tréninku při standardkách, proto je proti Baníku, kdy nebyli k dispozici tradiční exekutoři, rozehrával. Padl z toho i první gól. Jsou věci, na kterých musí pracovat, ale je velice talentovaný, má výjimečné schopnosti, proto předskočil třeba i starší hráče, kteří jsou ve Vlašimi. Musí na řadě věcí pracovat, na sedmnáct let je ale skvělý. Překvapil mě gólem a asistencí, jeho herní styl a sebevědomí jsou ale důvod, proč do zápasu šel,“ má jasno trenér sešívaných.

„Dan je krásný příklad vývoje hráčů, první trénink s námi absolvoval v covidové pauze před rokem a čtvrt, slyšel jsem na něj tehdy spoustu dobrých referencí, proto jsme si ho vytáhli. Za rok hrozně vyrostl, souvisí to samozřejmě s fyziologickou stránkou, má velkou perspektivu a potenciál, musíme ho ještě upravit na absolutní špičkový tempofotbal. Se silným Baníkem ale zahrál skvěle, nastoupil i s Legií, v dalším těžkém zápase ve Zlíně a minulý rok s Jabloncem. Nemám rád ten výraz, ale musím říct, že zkrátka ‚má koule‘. Na druhou stranu, takových hráčů jsem za posledních dvacet let zažil hodně, a ne vždy to dobře dopadne.

Dan má před sebou určité nástrahy, které k tomu patří, na druhou stranu se ale řadí do kategorie lidí s vysokou inteligencí, tím bude jednodušší. Má důležitou věc, kterou je vnitřní odvaha a chuť hrát, nebát se. Je tu jediný z ročníku, ostatní jsou ve Vlašimi nebo v béčku, je to pro nás momentálně blyštivý kamínek, má navíc něco, co ostatní hráči v kádru v určitých prostorech úplně nemají, o to to má trochu jednodušší. Zatím hrál vždy skvěle, uvidíme, co bude dále,“ dodává Jindřich Trpišovský.

Rekord je hezký, je ale tím posledním, co teď řešíme

Slavia díky vítězství nad Baníkem zaokrouhlila počet zápasů v lize bez porážky na rekordních padesát. „Vůbec tady to téma neřešíme. Je to krásné, kulaté číslo, ale také asi poslední věc, co teď řešíme. Každý zápas hrajeme o titul nebo body do tabulky, je to hezké zarovnat rekord na padesát, momentálně jsou ale mnohem důležitější věci, než jestli se zaokrouhluje na padesátku nebo jsme na čtyřiceti osmi,“ říká kouč sešívaných.

Blízko odchodu ze Slavie je Petar Musa, který byl měl směřovat do Portugalska. „Petar má pro s i klub dvě velice zajímavé nabídky, aktuálně to vypadá na hostování za velice dobré peníze v Boavistě Porto, s dobrou opcí. Má přislíbenou určitou pozici, je to pro něj skvělá nabídka. Při skládání kádru před sezonou byl předpoklad, že někteří hráči odejdou, k tomu nedošlo a na některých postech je tu přetlak. On je s Boavistou spokojený, bude tam mít vytížení, po Bundeslize si zahraje i portugalskou ligu, pro klub i pro něj je to výhodné. Dohodli jsme se, že to je nejlepší varianta, vyšli jsme mu vstříc.

U Simy je to o konkrétních nabídkách, které mohou přijít. Na kemp přijel nepřipravený, vracelo se mu zranění, teď je už v úplné pohodě a dotrénovává, zatím může hrát tak šedesát minut. Za mě není vhodná doba pro jeho prodej, je mu teprve dvacet let, má gólové schopnosti a ideální na zpeněžení bude, až se opět dostane do herní pohody a zase začne dávat důležité góly týmům jako Nice nebo Leicester. Je to ale na vedení, uvidíme, jaké na koho přijdou nabídky. My na něm budeme nadále pracovat, chceme ho vrátit do plné kondice,“ přibližuje trenér Slavie.

Návrat zkušených kluků je na hře hodně vidět

Do zápasu s Ostravou poprvé v sezoně nastoupil kapitán Jan Bořil. „Jsem hodně rád za jeho návrat i návrat Kudyho a Standy, bylo to strašně vidět na organizaci hry, jsou to kapitáni, zkušení hráči. Jsme rádi, že je zpátky i vzhledem ke čtvrtku, na který je Oscar vykartovaný. Chtěli jsme si otestovat Bóřovu připravenost, čtrnáct dní tvrdě trénoval, je to kapitán týmu, hrál na něj skvělý, rychlý a dynamický Sor, na Bóřovi ale byla vidět velká chuť. Je navíc vidět, že je zdravý, na EURU ho limitovalo zranění. Řešili jsme jeho postavení, aby byl níže a neměl tolik sprintových náběhů, aby se příliš neunavil.

Co se zraněných týče, u Lukáše Masopusta se nic vážnějšího neprokázalo, v zápase s Legií ho píchlo ve svalu, zranění je ale čisté a měl by se v pondělí připojit do tréninku, i společně s Michaelem Krmenčíkem. U ostatních marodů zůstává situace stejná,“ objasňuje Jindřich Trpišovský.

Dobrý výkon se zakládal na připravenosti hráčů

Výkony sešívaných jdou postupem času nahoru, proti Baníku zaznamenali zatím nejvyšší výhru od startu sezony. „Je to trochu o čase, který hraje pro nás. Krůček po krůčku jdou hráči po herní a kondiční stránce nahoru. Tom Holeš musel do utkání naskočit jinde, než jsme ho chtěli před čtvrtkem rozehrát, bylo ale vidět, že je v pohodě. V minulých zápasech jsme se rychle unavili, z toho pak pramenily technické chyby, chyběli nám i Kudy a Béřa, což také vedlo k chybám, které normálně neděláme.

S Legií byly dobré výkony hráčů, kteří absolvovali letní přípravu, ostatní se s tím srovnávají postupně, vidím to na tréninku, čas hraje pro nás. Dávali jsme hráče do zápasů ve chvíli, kdy na to nebyli kondičně a herně připravení. Když se hráč po dovolené rozjíždí, potřebuje na to tak tři neděle. Dobrý výkon s Baníkem se zakládal na tom, že už jsou hráči dobře připraveni, viz Kudy a Linži, plus návrat dvou důležitých členů obrany do základní sestavy, což se také do utkání promítlo. Vezměte si, že do zápasu s Ferencvárosem jsme vstoupili s úplně jinou obranou než před rokem proti Midtjyllandu. I proto jsme dělali chyby a inkasovali góly, které jsme předtím nedostávali,“ ví trenér Slavie.

Řada solidních výkonů v nedělním ligovém zápase je před čtvrteční odvetou na hřišti Legie skvělou zprávou pro celý trenérský štáb. „Nechci říkat, že mi zamotali hlavu, jsem ale rád, že se ukázali. Na čtvrtek jsme trochu omezení soupiskou, jsem ale rád z Linžiho, Ubonga, Hromadiče i Schranziho, že odehráli takový zápas. Nechci říct, že nám zamotali hlavu, máme už před čtvrtkem určitou představu o sestavě, nevylučuji ale, že nastoupí. Je taky možné, že třeba bude prodloužení, je proto dobré, že máme různé varianty,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

U17 porazila Spartu a upevnila si vedení v lize

17. 4. 2024
Mladší dorostenci si po skvělém prvním poločase vybudovali dvoubrankový náskok. O oba góly se postaral Lucas Németh. Ve druhém dějství si sešívaní vedení pohlídali, získali důležité vítězství a pokračují v čele dorostenecké ligy.

U19 podlehla v derby Spartě 0:2

17. 4. 2024
Slávisté hráli přes šedesát minut v deseti. Dorostenci i tak srdnatě bojovali a tlačili svého soupeře. Sparta potvrdila vítězství druhým gólem po přestávce. Mládežníci U19 tak podlehli v derby 0:2.

Jana Sirotníka čeká reoperace zápěstí

17. 4. 2024
Brankář Jan Sirotník utrpěl při tréninku zlomeninu v zápěstí. Dvaadvacetiletého gólmana tak čeká operace a vynucená přestávka.

Další články