David Zima odchází do FC Turín | SK Slavia Praha
Více

David Zima odchází do FC Turín

David Zima po roce a půl v sešívaném odchází do Itálie. Dvacetiletý reprezentační stoper oblékne dres sedmnáctého celku loňské sezony – FC Turín.

Sedminásobný mistr Itálie oslavil poslední titul v sedmdesátých letech, v loňské sezoně skončil na prvním nesestupovém místě Serie A. „Býci“ nastupují ve formaci s trojicí středních obránců, největší hvězdou a kapitánem týmu je čerstvý mistr Evropy Andrea Belotti.

V aktuální ligové sezoně Turín čeká na první bodový zisk, shodně po výsledku 1:2 ztratil zápasy s Fiorentinou i Atalantou Bergamo. V domácím poháru ale zvládl postoupit po penaltovém rozstřelu přes druholigové Cremonese.

David Zima do Slavie přišel v lednu 2020 ze Sigmy Olomouc. V době příchodu měl za sebou pouze dva starty v nejvyšší soutěži, nastupoval hlavně za B-tým a jednadvacítku Sigmy. Hned po příchodu se v týmu Jindřicha Trpišovského začal prosazovat do sestavy, první dva zápasy odehrál na pozici defenzivního záložníka, kde sešívaným chyběl Tomáš Souček, který odešel do West Hamu.

Během prvního půl roku ve Slavii odehrál dvanáct zápasů, ve kterých jistými výkony přispěl k osmi čistým kontům. V nadstavbě přidal i první a jedinou branku v červenobílém, trefil se po rohovém kopu střelou zblízka při výhře 3:1 nad Baníkem Ostrava.

Snový půlrok završil domácím zápasem s Plzní, po kterém sešívaní oslavili zisk jubilejního 20. titulu. Na oslavy ale nebyl moc prostor, protože druhý den čekala mladého stopera maturita. Se zkouškou dospělosti si poradil stejně zdatně, jako s útočníky soupeře.

V uplynulé sezoně už se David Zima stal vedle Ondřeje Kúdely jednou z opor zadních řad sešívaných, kvůli zranění Davida Hovorky dostával spoustu příležitostí, které splácel výbornými výkony na domácí i evropské scéně. V Evropě chyběl v sestavě jen při nepovedených utkáních na půdě Midtjyllandu a Beerševy a kvůli žlutým kartám i v Glasgow. Odehrál kompletní dvojzápas s Leicesterem, kde se mu podařilo uhlídat útočné hvězdy soupeře a výrazně se podílel na čistých kontech v obou zápasech.

Na podzim 2020 přišla i první pozvánka do reprezentace, před utkáním Ligy národů se Slovenskem nahradil v nominaci zraněného spoluhráče Davida Hovorku. Necelý rok po přestupu s Olomouce tak nahlédl i do reprezentace.

První minuty za reprezentaci nasbíral v kvalifikaci Mistrovství světa proti Estonsku, kde naskočil na šest minut. V přípravném zápase před EURO proti budoucím mistrům Evropy Itálii odehrál druhý poločas. Účastnil se i závěrečného turnaje EURO, ale nenaskočil ani do jednoho zápasu.

V loňské ligové sezoně odehrál za Slavii 21 zápasů, ve kterých pomohl k třinácti čistým kontům, připsal si jednu asistenci a podruhé nad hlavu zvedal mistrovský pohár. Úžasný ročník ještě umocnil triumfem v MOL Cupu.

Ať se daří v Itálii, Davide!

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Další články