Mandous? Muž zápasu. Takács nebyl schopný dohrát | SK Slavia Praha
Více

Mandous? Muž zápasu. Takács nebyl schopný dohrát

Trenér Jindřich Trpišovský oslavil svůj dvoustý odtrénovaný ligový zápas výhrou 2:1 doma nad Slováckem. Jak hodnotil utkání s infarktovým závěrem?

„Celkově to byl kvalitní zápas, tři góly, dost šancí na obou stranách, dobré tempo hry. Slovácko hrálo velice dobře, nám se do utkání podařilo dobře vstoupil, kdy jsme dali brzo gól a hráli jsme dobře. Postupem času jsme trošku ztratili střed hřiště a Slovácko se dostalo víc do hry. Pak jsme špatně vstoupili do druhé půle, oni dvakrát vystřídali, vrátili se ke svému tradičnímu rozestavení a měli lepší pohyb ve středu hřiště, čímž si vytvořili tlak, ze kterého vyplynuly dvě šance. S příchodem střídajících hráčů jsme tlak otupili a těžiště hry jsme dostali na soupeřovu polovinu. Podařilo se nám dát rozdílový gól, pak jsme měli další možnosti, které jsme neproměnili. A pak jsme v závěru zápasu dostali zbytečný gól. Byla to hezká akce Slovácka, ale v první fázi tam bylo naše chybné postavení a nezachycení hráče. Při výškové převaze, kterou Slovácko po odchodu Laca mělo, ten závěr zápasu vypadal podobně jak v Karviné. Bylo to pro nás nepříjemné, na konci byl roh, na který šel i brankář. Pak jsme to s trochou štěstí v nastavení dohráli na 2:1. Celkově to byl dobrý zápas, ale z naší strany bych si představoval větší kvalitu některých rozhodnutí a udržení kontinuity výkonu,“ hodnotí trenér Jindřich Trpišovský.

Slovácko na konci snížilo a tlačilo se za vyrovnáním, závěrečný tlak hostí ale slávisté přečkali. „Na konci se mi ulevilo. Vedli jsme 2:0 pět minut před koncem a kontrolovali jsme hru. Najednou jsme propadli na pravé straně. Sestava byla kombinovaná díky nuceným střídání a někteří hráči na tom nebyli běžecky úplně optimálně. V závěru se může stát cokoli. Gól soupeři pomohl a nejednou to měli na dosah. Na konci byl brankář v pokutovém území. Když je ve vápně deset protihráčů, tak se to těžko brání. Když udržíte zónaře, tak se těžko nabírají hráči. Pro nás bylo celkově hodně vynucených změn v defenzivě i po absencích hráčů z reprezentace. Už takhle jsme byli na hraně s defenzivními hráči. Nucené střídání Lukáše Masopusta, který je schopný alternovat v obraně, nebo potom Laca znamenalo, že jsme dohrávali s levým bekem na jednom stoperu a středním záložníkem na druhém stoperu, i když Holi to teď hraje často u nás i v reprezentaci. Za nimi byl Mandy, který chytal poprvé. Bylo to hodně improvizované a upřímně jsem pak byl rád, že je konec,“ říká Jindřich Trpišovský.

Kačaraba a Schranz by měli být na Union připraveni

Ladislava Takácse, který nastoupil do utkání prvního týmu Slavie poprvé od návratu z hostování, krátce před koncem nahradil Michael Krmenčík. „Laca jsme se snažili přesvědčit, ať to dohraje, protože jsme měli poslední střídání. Připravoval se Plavšić a Krmenčík. Původně měl jít Plavšić na kraj a Oscar do středu místo Ševčíka. Laco prostě nebyl schopný to dohrát, dostal křeč do obou nohou a pak se náběhy zachytávají hodně špatně. Střídání jsme měnili kvůli výšce, aby ho Krmenčík nahradil při standardních situacích. Muselo se to celé přeskupit, Standa Tecl musel jít na křídlo a pak tam zachránil situaci s Navrátilem. Původně to mělo být jinak, ale byl ve stavu, že jsme ho teď dovezli do ledového bazénu a budeme se ho snažit dát dohromady na čtvrtek. V nadsázce jsem mu říkal, že jsem dlouho neviděl křeče u stopera, to je pro mě vždycky zážitek. Kromě zápasu se Sokolovem za béčko si ani nevybavím, kdy naposledy absolvoval devadesát minut, v Boleslavi někdy odhadem před čtyřmi měsíci. Zkracování hřiště a opakové náběhy mu dělaly v tomhle problém,“ říká trenér sešívaných.

Z reprezentačních srazů se nemocní vrátili Taras Kačaraba a Ivan Schranz. „Oba by měli být připravení na čtvrtek. Přijeli s nachlazením a teplotou na první trénink po srazu. Byli pod dohledem doktorů a na infuzích. Už měli první dny bez teplot. Myslím si, že ve čtvrtek budou oba k dispozici,“ věří Jindřich Trpišovský.

Útočník číslo 1? Bude rozhodovat i forma v tréninku

Poprvé po svém příchodu z Olomouce chytal Aleš Mandous a jistým výkonem pomohl slávistům k výhře. „Aleš chytal skvěle. Působil hodně jistě, bylo vidět, že má hodně za sebou. Dlouho na to čekal, ale to mu možná prospělo. Připojil se k nám později až před začátkem ligy. První start a vstup do angažmá je pro brankáře hodně důležitý. Možná to pro něj byla výhoda, že se víc sžil s prostředím a herním stylem. Jsem z něj nadšený, předvedl skvělé zákroky a působil hodně jistě, hrál i dobře nohama. Jsem nadšený z toho výkonu. Na videu si určitě ukážeme něco, co se dalo vyřešit lépe, ale myslím si, že byl zaslouženě muž utkání. Byl to náš nejlepší hráč,“ chválí debutanta trenér Trpišovský.

Do dnešního utkání nastoupil v základu Jan Kuchta a střídali Stanislav Tecl s Michaelem Krmenčíkem. Trenér má tedy spoustu možností, jak útok poskládat. „Bude se to odvíjet od kondičního stavu, programu, který absolvují ať už v reprezentacích, nebo třeba kvůli zraněním. Teď bude rozhodovat i typologie zápasu a terény, kde budeme hrát. Teď nás čeká evropská scéna doma, pak na Bohemce může rozhodovat i typologie nebo rozestavení soupeře. Jsem rád, že Honza Kuchta je absolutně v pořádku, protože 14 dní přes reprezentační pauzu trénoval a vrátil se do týmu. Sice mu to úplně nelepilo, ale běžecky to byl on, jak jsme na něj zvyklí. Standa odehrál skvělé utkání v reprezentaci. Každý má trochu rozličnou typologii, a to bude rozhodovat. Standa šel na hřiště za stavu, kdy nás Slovácko trochu tlačilo a ty jeho rozběhy za obranu nám umožnily mít rychlostní převahu nad stopery, čímž nás dostal z tlaku. Krmi je zase úplně jiný typ. Pořád existuje varianta dohrání nebo startování zápasu třeba s Kuchtičem na podhrotu. Variant bude víc a bude rozhodovat aktuální forma a nároky daného zápasu. Teď je pár dnů do dalšího duelu, ale pak zas bude ve čtvrtek a v neděli, takže tam k nějaké změně určitě dojde. S Kuchtičem bychom chtěli, aby se propracoval zpátky na pozici, ve které byl. Důležité je, aby byli všichni tři zdraví. Zápasů nás čeká hodně, takže se na hřiště všichni dostanou. Bude rozhodovat i forma v tréninku,“ říká Jindřich Trpišovský.

Liga budes letos hodně vyrovnaná

Sešívané čeká ve čtvrtek první utkání Konferenční ligy s Unionem Berlín, ve kterém hostoval na jaře Petar Musa. „S Petarem jsem zápas nekonzultoval, ale viděli jsme nějaké jejich zápasy. Kolegové z trenérského týmu už je nakoukávají. Je to typické bundesligové mužstvo. Hodně rychlí, běhaví hráči. Hrají se dvojicí útočníků nahoře, nabíhají si a je to takový rychlostní a dynamický tým. Útočí v hodně lidech, jsou silní v brejkových situacích, mají dobré hráče do driblinku. Je to vyspělý tým, který se přes Bundesligu dostal do evropských pohárů, což hovoří za vše. Oproti loňsku neměli moc změn. Čeká nás náročný zápas, ve čtvrtek si zaběháme ve vysokých intenzitách,“ říká trenér Trpišovský.

Do čela tabulky se momentálně vrátila Plzeň, která má na Slavii náskok dvou bodů. Sešívaní mají ale zápas k dobru. „Situace v tabulce je teď vyrovnaná. Týmy mají svou kvalitu. Vyhrát zápas v české lize není vůbec jednoduché a vidíme to každý víkend. Spousta týmů v kombinaci s evropskými poháry a reprezentací bude mít rozličný program, takže to do toho hodně vstoupí. Výhodu budou mít týmy, které hrát nebudou a budou mít víc času se na zápasy připravit. Týmy, co hrají čtvrtky v Evropě, to mají složité směrem k víkendovému programu. Je to dlouhodobá soutěž, bude rozhodovat šíře kádru, zastupitelnost a zdravotní stav. Uvidíme, kdo nejdéle udrží formu během náročných čtyř pěti měsíců. Jsou to dobré týmy, v sobotu jsme viděli skvělou úroveň zápasů a liga bude hodně vyrovnaná. Horní pětice týmů bude sbírat hodně bodů, takže to bude letos vyrovnané. Uvidíme, jak budou vypadat stavy trávníků, ale důležitý bude i zdravotní stav hráčů, především u týmů, co hrají Evropu. To do toho vstoupí. Když se sečte reprezentační program a ta Evropa, tak na některých hráčích to může být znát na jejich formě. Padá hodně gólů, čím víc jich je, tím víc to favorizuje týmy, které chtějí hrát nahoře a mají ofenzivní hráče. Letos bude o čelo velký boj,“ uzavírá kouč sešívaných.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články