Tarasovi patří velký dík, náš výkon se zlepšoval | SK Slavia Praha
Více

Tarasovi patří velký dík, náš výkon se zlepšoval

Trenér Jindřich Trpišovský mluvil po vítězství nad Libercem o těžkopádném vstupu do utkání, bojovném soupeři, návratu Miroslava Stocha do Edenu i nadějné spolupráci Jana Kuchty a Michaela Krmenčíka. A smekl před obětavostí Tarase Kačaraby.

„Zápas pro nás byl složitý, těžce jsme se tam v první půli prokousávali. Liberec byl hodně aktivní, poctivý v defenzivní práci. Nedařilo se nám navíc na některých ofenzivních postech, nedokázali jsme se hlavně na stranách hřiště prosadit přes protihráče. I to atypické složení, ve kterém jsme nastoupili, na nás, myslím, bylo znát. Sice jsme dobře přepínali, tedy až na jednu situaci, a hráli v prvním poločase velice dobře do defenzivy, na druhou stranu jsme ale strašně lacino ztráceli míče. Řekl bych, že jsme v první půli neměli ideální pohyb, postupem času, i díky trpělivé hře, se výkon zlepšoval. Pomohl nám i gól, který zápas hodně otevřel. Řekl bych, že nás branka i trochu uklidnila. 

V druhé půli se náš výkon zlepšoval, vyvrcholilo to druhým gólem a dalšími šancemi, které jsme měli. Miňo to pak zdramatizoval svojí brankou, byla tam u nás některá vynucená střídání, uklidnil nás ale třetí gól. Celkově se výkon během zápasu zlepšoval, v první půli jsme v některých fázích hráli pomalu a přicházeli o spoustu míčů. Bylo to ale hodně dané dobrou hrou Liberce, nedá se moc koukat, kolik má v tabulce bodů, je to jiný tým než na začátku sezony. Není jednoduché s nimi hrát, jsem proto rád, jak jsme utkání nakonec zvládli. Chtěl bych poděkovat hlavně Tarasovi, který nás zachránil tím, že do zápasu šel a dohrál ho, i když od doktorů měl povoleno nastoupit až zhruba za čtrnáct dní. Po pondělním tréninku se ale rozhodl jít hrát a přesvědčil nás, že to zvládne i na své vlastní riziko. Na tomhle důležitém vítězství má zásluhu hlavně on, děkuji mu za celý tým i klub,“ hodnotí vítězství nad Libercem Jindřich Trpišovský.

Stoch je skvělý hráč, Liberec patří do první šestky

V druhé půli do utkání na straně Liberce naskočil bývalý slávista Miroslav Stoch, který vzápětí propálil Ondřeje Koláře a zdramatizoval vývoj utkání. „Miňo je dobrý hráč, před dvěma lety jsme se s ním bohužel museli rozloučit. Několikrát jsme koketovali s jeho návratem, bohužel to ale nikdy nevyšlo. Jak jsem říkal před zápasem, je to skvělý hráč, dlouho tu nebyl záložník, který by v sezoně udělal přes dvacet bodů, což se Miňovi v mistrovské sezoně podařilo. Pro mě je to skvělý hráč, upřímně jsem nebyl rád, že jde na hřiště. Věděl jsem, že bude nebezpečný, což posléze potvrdil. Na českou ligu je to nadstandardní hráč,“ má jasno kouč Slavie.

Slovan v Edenu celkově předvedl velice organizovaný a bojovný výkon. „Liberec se hodně zvedl spolu s pěti nebo šesti hráči, kteří tam za poslední dobu přišli. Další kluci se jim uzdravili, jejich výkony byly v posledních zápasech skvělé, porážka s Ostravou byla ovlivněna červenou kartou. Je to tým, který za mě patří do první šestky nebo sedmičky, vždy je to s nimi těžký zápas. Já navíc už ani neumím spočítat, kolik našich hráčů nemůže do nominace a kolik hraje na pro ně netradičních postech, navíc jsme poprvé hráli od začátku s Kuchťákem na desítce. Je trochu něco jiného na takové pozici startovat než tam jít během utkání. Všechny tyto věci dohromady s tím, že jsme hráli po repre pauze, z toho dělaly náročný zápas už před utkáním, což se posléze na hřišti potvrdilo,“ přibližuje trenér sešívaných.

Mimo je osm obránců, Hromadovo zranění by ale nemělo být vážné

Utkání nedohrál Jakub Hromada, který nuceně střídal v průběhu druhé půle a rozšířil už tak početnou marodku Slavie. Ve hře bylo i nasazení zkušeného Michala Šmída, který působí v sešívaném béčku, přednost ale nakonec dostal talentovaný Filip Horský. „Hromadič necítí dolní část nohy, dostal v souboji ránu do nějakého nervu, což by nemuselo být nic vážného, uvidíme ale po vyšetření. Spíš to ale byl takový aktuální nekomfort, nebyl schopný se na nohu pořádně postavit. U Michala bylo ve hře, že by v závěru nastoupil, pokud by to bylo 2:1, kvůli své výšce a standardním situacím. Ze hřiště odcházeli vysocí hráči jako Schranz a Krmenčík. Kdyby se to dohrávalo na jeden gól, určitě by tam šel, když se nám ale po standardce podařilo dát třetí gól, otevřela se možnost nakouknout do zápasu pro Filipa Horského. Kdybychom ale nedali třetí gól, Šmíďák by na hřiště určitě šel,“ říká Jindřich Trpišovský.

Počet zraněných neklesl ani s reprezentační pauzou, na marodku naopak přibylo několik dalších hráčů včetně Tomáše Holeše nebo Lukáše Masopusta. „Když jsme šli ve čtvrtek trénovat, v posilovně bylo osm hráčů, kteří nemohli na hřiště, a všechno to byli obránci. Pět stoperů, Honza Bořil, Lukáš Masopust a tak dále, kteří by na těch postech mohli nastoupit. Teď k tomu přibyl Hromadič, poslední varianta na stopera byl Alex Bah, který na posledních dvacet minut teď také na tuto pozici nakouknul. Nejblíže návratu je Aiham Ousou, který proti Liberci chyběl kvůli červené kartě a distorzi, kterou utrpěl na švédském reprezentačním srazu. Je u něj ale predikce, že by ve čtvrtek teoreticky mohl být k dispozici. Teoreticky by mohl být blízko i návrat Ondry Kúdely, i když to nechci nijak zakřiknout. U ostatních se jedná o vážnější zranění, trhliny ve svalech, u Tomáše Holeše to bohužel potvrdila magnetická rezonance. Bylo tam i nějaké nachlazení a virózy, jako u Ondry Lingra, který by se měl k týmu připojit snad už v pondělí. Laco Takács ale určitě bude mimo ještě čtrnáct dní nebo tři týdny, z defenzivních hráčů jsou nejblíže Aiham a Kudy,“ má jasno kouč sešívaných.

Krmenčík předvedl slibný výkon, Kuchta se na desítce chvíli hledal

Poprvé v základní sestavě nastoupili v ofenzivě Jan Kuchta společně s letní posilou Michaelem Krmenčíkem, kteří se nakonec postarali o vítězný gól Slavie. „Myslel jsem si, že budeme nebezpečnější, hlavně v první půli. Kuchtič se na postu desítky trochu hledal, ztratil několik míčů. Michal ale naznačil svoje přednosti v soubojích, udržel nahoře několik míčů. Postupně se to zlepšilo, v druhé půli z toho vyústil gól i některé další šance. Pro Kuchtiče je to velká změna, je něco jiného dohrávat na desítce zápas, než tam hrát o začátku do plné a odpočaté obrany. Varianta to ale určitě je i do budoucna, oba se postupně zlepšili, dalo nám to jiné ingredience, dva silové hráče, musíme si na to ale trochu zvyknout. Celkově byl ale v problém v tom, že jsme se nedokázali prosadit přes defenzivní hráče, ať už jeden na jednoho, nebo tandemově. Krmi i Kuchtič potřebují servis hlavně ze stran, který přišel až v druhé půli. S oběma jsme spokojený, hlavně od Krmiho to byl slibný výkon, i když ještě musí přidat, měli jsme si v první půli vytvořit větší tlak,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články