Slávistická akademie se snaží držet krok se světem | SK Slavia Praha
Více

Slávistická akademie se snaží držet krok se světem

Mládežnická akademie navázala na spolupráci se společností Dynaoptic, která se zabývá neuorovizuálním rozvojem jednotlivých složek hráčské inteligence. Více spolupráci přiblížil sportovní psycholog akademie Martin Macháček.

Nároky současného fotbalu se neustále zvyšují. Hráči musí být připraveni po fyzické, technické i taktické stránce. Jen toto však nestačí. V posledních letech se ve fotbalové terminologii ustálil i pojem hráčská herní inteligence. Ta označuje schopnost hráče vidět, rozpoznat a vyhodnotit aktuální herní situaci a s ohledem na svůj post a postavení na hřišti zvolit nejvhodnější řešení. Zdánlivě neuchopitelnou schopnost můžeme i díky novým technologiím u hráčů monitorovat a následně cíleně rozvíjet. Vše blíže přiblíží sportovní psycholog akademie Martin Macháček. 

„To zda a jak rychle danou situaci hráč „vidí“ lze analyzovat ve třech úrovních. První úroveň zjišťuje, jaký přehled má hráč o dění kolem sebe, kolik tzv. „scanningů“ je během několika sekund před příjmem míče schopen udělat, kolik informací o postavení a pohybu spoluhráčů a protihráčů je schopen načíst. Zde platí jednoduché pravidlo – čím více, tím lépe. Druhou úrovní je samotné vidění. Jak rychle a efektivně jsou oči hráče schopny přeostřovat z blízka na dálku a naopak či kolik informací jsou hráči schopni vidět v periferním poli. Třetí úrovní je pak samotná rychlost a správnost zpracování viděné informace na hřišti a následná motorická reakce hráče. Všechny tři úrovně jsou trénovatelné a lze je rozvíjet specifickým  i nespecifickým způsobem,“ říká Martin Macháček.

Pro nespecifický způsob jsme v posledních letech navázali spolupráci se společností Dynaoptic, která pro naše vybrané hráče zajišťuje neurovizuální diagnostiku a následně sestavuje individuální tréninkový plán pro daného jedince. Podstatu činnosti společnosti přiblížil majitel společnosti pan Radovan Knap. 

„Sportovec má dnes minimum času na rozhodnutí a zvládání klíčových situací. Dnešní sportovci jsou už na hraně možností fyzické kondice. Je potřeba si uvědomit, že vizuální systém vede motorický systém. Největší apel od nás je, že sportovec na svůj sport a běžný život musí skvěle vidět, ne jenom ostře ale i ve spolupráci očí (funkční vidění), která je klíčová pro předání správné informace do mozku o odhadu vzdálenosti, rychlosti, výšky, rotace míče, načasování, výběru místa atd. Prostřednictvím neurovizuálního tréninku tedy nabízíme úspornější využívání očí a zpracování obrazu, přičemž tělu následně zůstává více energie na silový výkon, ať už během tréninku, ale hlavně při samotném zápasu. Naše krédo je – oči vedou tělo,“ říká Radovan Knap.

Součástí individuálních tréninkových plánů je i aplikace Neurotracker. Skoro dvě desítky hráčů akademie se v posledním roce zapojily do tréninku pomocí této aplikace. Jedním z nejpoctivějších v tomto program je i kometa posledních měsíců Daniel Samek. „Pro mě jako středního záložníka beru Neurotracker jako velmi důležitou součást mého způsobu hry. Neurotracker mi pomáhá zlepšovat celkové vidění hry a přehled o ní, ale také správně vyhodnocovat situace ve hře. Troufám si říct, že bez Neurotrackeru bych teď nebyl tam kde jsem,“ říká Samek.

Kognitivní trénink, herní inteligence, čtení hry… To jsou pojmy, které v posledních měsících hráči v akademii slýchají stále častěji. „Cílem je, aby o své hře přemýšleli nejen v rovině kondiční a technické, ale aby stejnou pozornost dali péči a tréninku svých očí a kognici obecně“, uzavírá Macháček.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články