O červených kartách, postupu i skvělém Holešovi | SK Slavia Praha
Více

O červených kartách, postupu i skvělém Holešovi

Jindřich Trpišovský měl po postupu do čtvrtfinále Konferenční ligy rozporuplné pocity. Na tiskové konferenci mluvil o dvou červených kartách, skvělých výkonech Tomáše Holeše a Yiry Sora i vyhlídkách k pátečnímu losu.

„Na jedné straně máme radost z postupu a z toho, že jsme ve čtvrtfinále. Na druhou stranu, zápas jsme prohráli po divném průběhu, kdy jsme vedli 3:1 a nakonec jsme prohráli 3:4. Plus jsme dostali dvě červené karty. Do utkání jsme nevstoupili úplně dobře, zejména v prvních patnácti nebo dvaceti minutách. Pak jsme dali gól, výkon se zvednul, soupeř vyrovnal, dali jsme ale na 2:1 a měli to dobře rozehrané. Utkání jsme mohli dohrát úplně v klidu, faulem na červenou kartu jsme si to ale zbytečně zkomplikovali. V druhé půli byl výkon do defenzivy od kluků výborný, soupeře jsme nepouštěli moc do žádných šancí, byli jsme v pasivním bloku a dobře bránili. Přidali jsme třetí gól, ve finále jsme ale pak z ničeho nic dohrávali v osmi hráčích se Standou Teclem na beku, s Maxem, který měl zdravotní problémy, a s Kudym ve středu zálohy. Závěr zápasu byl bláznivý a modlili jsme se, aby už byl konec,“ říká trenér Jindřich Trpišovský.

Proč podle vás došlo ke dvěma vyloučením a jak velká je to komplikace do čtvrtfinále?
„Samozřejmě je to velká komplikace, přišli jsme o dva hráče minimálně na první zápas. Aiham je jeden z hráčů, o kterého jsme tady nechtěli přijít, protože byl v karetním ohrožení. Přišli jsme o něj ale napřed žlutou, pak červenou. Byla to naše hloupost, podobná situace jako na podzim, kdy jde s kartou do faulu v běžeckém souboji. Ještě jsme se na to před zápasem připravovali, že přesně do takové situace se nechceme dostat. U druhé červené nevím, k jakému faulu došlo. Viděl jsem to jen v reálu, červená mě ale překvapila. U Aihama to byly dva žluté fauly, trochu hloupé, u Srdjana ani nevím, co to bylo za střet, takže to neumím moc okomentovat. Překvapilo mě to, protože jsme zápas měli dobře rozehraný i v deseti, vedli jsme a měli hru pod kontrolou, hrozili jsme i z dalších situací, v první i druhé půli. Výsledek je pro mě zklamání, dali jsme tři góly, šli jsme navíc dvakrát sami na bránu, mohli jsme opět dát více než pět gólů. Naopak do defenzivy, i když měl soupeř po našem vyloučení územní převahu, tak neměl žádné šance a my vždycky dostali gól z ničeho nic. Dali nám gól ranou zpoza pokutového zemí, pak jsme najednou byli v osmi a dostali gól na 3:3. Jak jsme zvyklí na nějaké dostupování a přebírání hráčů, tak když jsme v osmi, jsou tam jiné mechanismy a situace, než na které jsme zvyklí. Personální obsazení bylo pak takové, že jsme ani nemohli poslat do hry vysoké hráče na standardky, takže jsme do dohrávali, jak jsme mohli.“

Slavia je opět ve čtvrtfinále jedné z evropských soutěží. Jak moc vás tento úspěch těší?
„Během čtyř let tři postupy do čtvrtfinále plus jeden postup do Ligy mistrů, to je úctyhodné. Myslím si, že je to ukázka práce lidí v klubu, není to náhoda, je to opakované. Stojí za tím úsilí mnoha lidí od vedení klubu, přes tým, realizák, trenéry, skautů a celého aparátu, který ve Slavii je. Je to skvělé vizitka práce klubu. Možná si to ani v tuhle chvíli neuvědomujeme, hrát ale jako český klub za čtyři roky třikrát čtvrtfinále evropského poháru je obrovský úspěch. Jak říkal Holy, jsme rádi, že jdeme dále, že budou další dva zápasy. Máme další šanci porvat se o to dostat český klub ještě dále, než je čtvrtfinále."

Koho si přejete jako dalšího soupeře?
„Hlavně nechceme Feyenoord, jednak už jsme s ním hráli, za druhé víme, jak dobrý tým to je, ukázali to teď i s Partizanem. Zbytek jsou skvělé týmy, přáli bychom si někoho, s kým jsme ještě nehráli. AS Řím by bylo skvělé, dostat takový klub do Edenu. Já bych si osobně přál i PSV Eindhoven, se kterým jsme ještě nehráli. Pamatuji si ten tým z dřívějška, kdy tam hráli skvělí hráči a myslím si, že by takový dvojzápas Slavii také slušel."

Skvělý výkon předvedl Yira Sor, byl podle vás nejlepším hráčem zápasu?
„Náš nejlepší hráč byl jednoznačně Tomáš Holeš. Když jsem po minulém zápase říkal, že s Aihamem odehráli fantastický zápas, tak jsem netušil, že se dá odehrát ještě lepší. I v tom kontextu, co nás v Rakousku potkalo, s čím jsme se museli vyrovnat, byl Tomáš jednoznačně nejlepším hráčem. Yira samozřejmě hrál skvěle, ukázal velké věci. Na druhou stranu, zápas mu typologicky hodně vyhovoval tím, že Linec musel dotahovat a pro Yiru se otevíraly situace, ve kterých je hodně silný. Na druhou stranu, i ve zhuštěné obraně někdy předvedl fakt skvělé věci a hodně nám pomohl. Jeho výkony jsou čím dál tím vyspělejší, až teda na ten konec. Standa Tecl hrál levého obránce, Yira měl být před ním a pomáhat mu, nikdo mu to ale nedokázal vysvětlit. Musel jsem pak odchytnut Petera Olayinku, aby mu zkusil domluvit, že potřebujeme, aby hrál na beku. Standa tam třikrát zůstal sám na dva hráče. To je ještě jedna z věcí, kdy je to s ním složitější, jeho potenciál je ale neuvěřitelný, neskutečný. Jak říkali někteří kluci na lavici, musíme si dát pozor, aby nás dodatečně nevyloučili za nepřiměřenou rychlost (smích).“

Pro český fotbal je důležitý boj o patnácté místo v koeficientu, z tohoto pohledu porážka s LASKem mrzí. Nepřál byste si i proto PAOK, abyste případně mohli vyřadit přímého konkurenta?
„PAOK bych moc nechtěl, jako trenéři jsme tam už jednou hráli. Na druhou stranu mají dobrý tým a hezký stadion, takže bych nebyl úplně proti. Jak jsem ale říkal, mám jiné favority. Porážka mě kvůli koeficientu mrzí, měli jsme to fakt dobře rozehrané, vedli jsme a měli jsme to dohrát lépe. Pak ale ta situace, která nás poslala do osmi hráčů, spolu se složením, které jsme měli, pro nás byla fakt komplikovaná. Přesto si myslím, že některé inkasované góly byly zbytečné. Ze zápasu mám rozporuplné pocity, jsme rádi za postup, je to ale takové divné po prohraném zápase. Koeficient je navíc fakt důležitý, když se nám postaví do cesty PAOK, o to více to budeme moci nahradit.“

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články