Slavia vs. Řecko: Vyrovnaná bilance | SK Slavia Praha
Více

Slavia vs. Řecko: Vyrovnaná bilance

Slávisty čeká ve čtvrtek první utkání 3. předkola Evropské konferenční ligy s řeckým Panathinaikosem Athény. Připomeňte si v našem článku souboje sešívaných s řeckými kluby v evropských pohárech!

Slavia – OFI Kréta 1:2 (1:1, 0:1)

Pohár UEFA 1993/94

Sešívaní se poprvé v rámci evropských pohárů potkali s řeckým zástupcem v ročníku 1993/94 v Poháru UEFA, předchůdcem dnešní Evropské ligy. Ta se v té době ještě nehrála na skupiny, 64 týmů bylo rovnou rozřazeno do pavouka. Slávisté se v 1. kole potkali právě s OFI Kréta, sedmým týmem uplynulé sezony řecké ligy. První zápas sehrály oba týmy v Praze 15. září 1993. Slavia nastoupila v sestavě Jánoš, Lerch, Šimáček, Suchopárek, Bejbl, Berger, Hipp, Šmicer, Tatarčuk, Kuka, Nečas. První poločas byl bez branek, hned na úvod druhé půle ale utkání nabralo na obrátkách. V 51. minutě dostal červenou kartu Konstantinos Pavlopoulos a už o minutu později otevřel skóre Patrik Berger! Řekové ale s odpovědí nečekali dlouho, v 59. minutě srovnal z penalty Lysandros Georgamlis. Další gól už v zápase nepadl, a to především proto, že oba týmy měly pouze jednu střelu na branku.

Odveta se hrála o dva týdny později na Pankritio Stadium. Sešívaní udělali v základní sestavě dvě změny. Šimáčka a Tatarčuka nahradili Pěnička s Rusnákem. Řekové se dostali v utkání do vedení těsně před koncem prvního poločasu, ve 41. minutě díky brance Nikose Machlase. Machlase si mohou fotbaloví fanoušci pamatovat z jeho úspěšných let v Nizozemsku, kam právě z OFI Kréta přestoupil v roce 1996. Za Vitesse nastřílel v sezoně 1997/98 34 gólů ve 32 zápasech a stal se vítězem Zlaté kopačky pro nejlepšího evropského střelce. O rok později mu jeho výkony vynesly přestup do Ajaxu za tehdejší rekordní klubovou přestupovou částku 8,6 milionu dolarů. Slávisté na jeho gól z první půle do zbytku utkání už odpovědět nedokázali a z Poháru UEFA vypadli. Během tohoto utkání panovala na stadionu bouřlivá atmosféra, kterou si můžete prohlédnout na videu.

Slavia – OFI Kréta 6:3 (2:2, 4:1)

Pohár UEFA 2000/01

Se stejným soupeřem se Slavia potkala v ročníku 2000/01, tentokrát ve 2. kole Poháru UEFA. První zápas se tehdy hrál v Řecku, v sestavě sešívaných už téměř nikdo, kdo si pamatoval předchozí konfrontaci, nezůstal. Základní jedenáctku tvořili Černý, Kozel, Rada, Petrouš, Došek L., Ulich, Lerch, Dostálek, Nečas, Došek T., Zelenka. Utkání probíhalo daleko zajímavěji než před sedmi lety. Skóre otevřel ve 31. minutě Radim Nečas. Kréta ale dokázala odpovědět, už po deseti minutách srovnal Thanasis Kolitsidakis. Po změně stran opět úřadovali sešívaní, v 68. minutě je posunul do vedení Karel Rada, ale o jedenáct minut později zase srovnali Řekové zásluhou Maura Silvy. Z Řecka si tak slávisté přivezli nadějnou remízu do domácí odvety.

Do ní Slavia nastoupila pouze s jednou změnou v základní sestavě. Luboše Kozla nahradil Jiří Skála. První poločas příliš akce nenabídl, o to zajímavější bylo ale utkání ve druhé půli. Patnáct minut po jejím začátku otevřel skóre Wilson Munoz. Ale v 62. minutě už srovnal střídající Tomáš Kuchař a následujících deset minut pak patřilo jen sešívaným. V 70. minutě se trefil Luděk Zelenka a o minutu později si Řekové dali vlastní gól. V závěru ještě zvýšil vedení Slavie znovu Zelenka a slávisté se tak mohli radost z postupu do třetího kola. V něm vyřadili chorvatský Osijek (0:2 a 5:1), ale ve čtvrtém kole podlehli německému Kaiserslauternu 0:1 po obou zápasech.

Slavia – Panathinaikos 1:3 (1:2, 0:1)

3. předkolo Ligy mistrů 2001/02

V následující sezoně se slávisté potkali právě s naším čtvrtečním soupeřem. Tentokrát to ale bylo v kvalifikaci o Ligu mistrů. V rámci 3. předkola nejprve doma prohrála 1:2. Gól dával Pavel Kuka a v závěru ještě dostal červenou kartu Radek Černý. Venkovní odveta sešívaným také nevyšla. Ve 27. minutě skóroval z penalty Basinas, slávisté už odpovědět nedokázali a vypadli. Detailně si o tomto dvojzápasu můžete přečíst zde.


Za vyloučeného Radka Černého musel do branky zaskočit Richard Dostálek

Slavia – PAOK Soluň 4:1 (0:1, 4:0)

Pohár UEFA 2002/03

Třetí řecký soupeř sešívaných v rámci Poháru UEFA byl PAOK Soluň, na kterého Slavia narazila v sezoně 2002/03. Do prvního utkání hraného v Soluni sešívaní nastoupili v sestavě Černý, Došek L., Kuchař, Müller, Petrouš, Dostálek, Gedeon, Piták, Skácel, Vachoušek, Došek T. V bouřlivé atmosféře se slávistům dařilo a měli i několik vyložených gólových šancí, které se jim ale nepodařilo proměnit. Ve 25. minutě se Štěpán Vachoušek ocitl sám před brankářem, ale trefil pouze gólmana. Brankář domácích svůj tým podržel i při šancích Kuchaře a Skácela. Před přestávkou se vyznamenal i Radek Černý, který včasným vyběhnutím zlikvidoval šanci Georgiardise. Po změně stran už ale stejný hráč Černého překonal, když brankáře míčem přehodil. Další gól už v zápase nepadl, a tak museli slávisté v domácí odvetě dohánět jednobrankovou ztrátu.

Odveta vyšla sešívaným na jedničku. Nastoupili s jedinou změnou v sestavě, Kuchaře nahradil Hrdlička. Už ve 13. minutě otevřel skóre střelou ke vzdálenější tyči Rudolf Skácel a smazal tak náskok PAOKu z prvního utkání. V úvodu druhého poločasu zvýšil vedení Slavie Štěpán Vachoušek, který se z přímého kopu trefil výstavně do pravého horního rohu. V 72. minutě mohl v jasné šanci snížit Koutsis, ale branku minul. V závěru zápasu pojistil postup Slavie Pavel Kuka, který nejprve v 89. minutě skóroval hlavou a v nastaveném čase překonal brankáře Tohourogla podruhé. Sešívaní slavili postup do čtvrtého kola, kde ale po výhře 1:0 a prohře 2:4 vypadli s tureckým Besiktasem.

Sešívaní tak v rámci osmi evropských utkání s řeckými kluby dvakrát z dvojzápasu postoupili, dvakrát nikoliv. Celková bilance Slavie jsou dvě výhry, dvě remízy a tři prohry.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články