Hvězdy Panathinaikosu: Síla z deseti zemí | SK Slavia Praha
Více

Hvězdy Panathinaikosu: Síla z deseti zemí

Pětice Španělů, dva Argentinci, Ital, Islanďan, Nizozemec, domácí borci... Pojďme se společně podívat na některé zajímavé individuality Panathinaikosu Athény, čtvrtečního soupeře Slavie v prvním zápase 3. předkola Evropské konferenční ligy.

Soupisku dvacetinásobného řeckého šampiona, který ale poslední titul získal v sezoně 2009/10, tvoří fotbalisté hned deseti národností. A byť v kádru srbského kouče Ivana Jovanoviće, který deset let působil jako hráč v Iraklisu Soluň a na střídačce Panathinaikosu stojí od roku 2021, už nefiguruje italský snajpr Federico Macheda, zázračné dítě, které v 17 letech při svém debutu v Premier League skórovalo za Manchester United vedený Alexem Fergusonem, budí sestava athénského celku velký respekt.

Macheda, který od roku 2018 napříč soutěžemi odehrál za Panathinaikos 116 duelů pro 40 branek a deset asistencí, se před startem letošní sezony přesunul do Turecka, od června je hráčem MKE Ankaragücü.

Tady jsou současné pilíře Jovanovićova týmu.

Dimitrios Kourbelis - pan Kapitán

Kapitánskou pásku v Panathinaikosu navléká Dimitrios Kourbelis,osmadvacetiletý střední záložník a řecký reprezentant. V klubu načne osmou sezonu, před svých příchodem do Athén působil v Asterasu Tripolis, je tak velkým oblíbencem frenetických příznivců zelonobílého klubu. Těží ze své výšky 181 centimetrů, je dominantní v osobních soubojích a disponuje konstruktivní rozehrávkou. V posledním přípravném utkání Panathinaikosu před soubojem se Slavií ve Fortuna Areně proti holandskému FC Volendam se jednou trefil, skóroval z pokutového kopu, kterých je pravidelným a úspěšným exekutorem. Za řecký národní tým byl u všech čtyř vítězství v rámci Ligy národů - skupiny C. Řekové v červnu přehráli dvakrát Kosova, Severní Irsko i Kypr se skóre 7:0. V posledních týdnech Kourbelise trápily problémy s kolenem, dle oficiálních klubových stránek ale bude na čtvrtek připraven.


Foto: Panathinaikos

Aitor Cantalapiedra - produkt La Masie

Drobný šestadvacetiletý levý křídelník Aitor Cantalapiedra vzešel z ikonické akademie Barcelony La Masia, za první tým ale nikdy nenastoupil. Prošel Villarealem, rezervou Sevilly, výrazněji na sebe upozornil až v Holandsku v dresu Twente, kde za 56 utkání skóroval dvacetkrát. 24. června 2020 podepsal tříletou smlouvu s Panathinakoisem. Uvedl se skvěle, v lize nastřílel sedm branek a v součtu všech soutěží posbíral deset přihrávek, což z něj udělalo nejproduktivnějšího hráče Panathinaikosu v ročníku 2020/21. 21. května 2022 pak skóroval jako jediný ve finále Řeckého poháru, díky jeho proměněné penaltě proti PAOKu Soluň získal athénský klub svou první trofej po osmi letech a vydobyl si možnost startovat ve 3. předkole Evropské konferenční ligy.


Foto: Panathinaikos

Andraz Šporar - Posila za 100 milionů

Před soubojem se Slavií Panathinaikos výrazně zbrojil. Naposledy až čtvrtý klub řecké Super League získal během pár dnů dva dlouholeté spoluhráče ze slovinské reprezentace, gólového křídelníka Benjamina Verbiće a ostrostřelce na hrot útoku, Andraže Šporara.

Verbić nastoupit nebude moci, odehrál předkolo Ligy mistrů za Dynamo Kyjev, Šporar už je ale v plném tréninku. Někdejší kanonýr Slovanu Bratislava, který v lednu 2020 zamířil do lisabonského Sportingu, přestoupil do Panathinakoisu za údajných 3,5 milionů eur (100 milionů korun) a v Athénách podepsal čtyřletou smlouvu.

Na soupisce figuruje i třetí Slovinec do party, Adam Gnezda Cerin, který dorazil z Kolína nad Rýnem.

Kromě zmíněného trojlístku spoléhá kouč Jovanović také třeba na italského gólmana Alberta Brignoliho, i díky němu měl Panathinaikos v loňském ročníku řecké nejvyšší soutěže dělenou nejlepší defenzivu, islandského stopera Hördura Magnússona, účastníka MS 2018 a import z CSKA Moskva, zkušeného nizozemského středního obránce Barta Schenkevelda či argentinské duo Palacios - Facundo Sánchez.


Foto: Panathinaikos

Aktuálně

Vysoké vítězství U14 nad Plzní, mladší dorostenci natáhli úspěšnou sérii

16. 4. 2024
Kluci z U14 předvedli proti Plzni skvělý výkon a porazili lídra soutěže 7:1. Mladší dorostenci vyhráli už páté utkání v řadě. Přípravkám se povedlo přátelské utkání v Liberci. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Čtyři branky Spartě a postup do finále poháru

15. 4. 2024
Slavistky si připsaly další velké vítězství, když v semifinále poháru porazily Spartu 4:0. Branky zařídily Khýrová a po změně stran McLaughlin, Nekesa a Veselá. Ve finále se utkají 8. května se Slováckem, které vybojovalo postup na penalty proti Slovanu Liberec.

O tíze okamžiku, psychické odolnosti i výkonu Ogbua

14. 4. 2024
Jindřich Trpišovský hovořil s novináři po prohře 0:1 s Viktorií Plzeň o chybějící agresivitě, špatném pohybu, zraněních, síle soupeře či (ne)kvalitě v ofenzivní části. Nezapomněl však vyzdvihnout výkon Oscara Dorleyho s Igohem Ogbuem, který se vrátil do základní sestavy.

Další články