Slavia vs. Kosovo. Vůbec první setkání v historii | SK Slavia Praha
Více

Slavia vs. Kosovo. Vůbec první setkání v historii

Čtvrteční zápas proti hostům z Kosova bude do klubového archivu Slavie zapsán jako 31. premiéra v domácím prostředí. Pojďme se podívat na milníky, které utvářely historii červenobílého fotbalu.

Los v tureckém Istanbulu v podání Vladimíra Šmicera přiřkl svěřencům Jindřicha Trpišovského starou známou Kluž, turecký Sivasspor a třetího – poměrně neznámého soupeře, který se na cestě do základní skupiny Evropské konferenční ligy musel probít přes tři předkola. FC Ballkani se dostal do skupiny evropského poháru vůbec poprvé a je také prvním týmem v historii Kosova, který na podobný úspěch dosáhl. Nejen pro sešívané, ale i pro celý český klubový fotbal se tedy jedná o vůbec první konfrontaci se soupeřem z Kosovské republiky.

Slávistické barvy sehrály počas historie na mezinárodní scéně důležitou roli, když byly u řady významných premiér. Alespoň jedno mužstvo z každé ze zemí Balkánského poloostrova sešívaní už vyzvali, chybí tak pouze Kosovo, které získalo svou nezávislost jako poslední stát v regionu. Na jeho pohárového zástupce – vítěze minulého ročníku a aktuálně třetí tým kosovské Superligy FC Ballkani, narazí výběr Jindřicha Trpišovského a jeho kolegů ve čtvrtek od 18:45. „Je to sice nováček, ale stejně jako my se dostali přes tři předkola, takže nás nečeká nic jednoduchého,“ uznává kvality mužstva z geografického srdce Balkánu Ondřej Lingr.

Utkání bude premiérou s číslem 31. Abychom to rozvedli, Slavia se po jednatřicáté stane prvním českým mužstvem, na kterého soupeři v rámci mezinárodní konfrontace narazí. Historie této statistiky se začala psát už 8. ledna 1899, kdy slavisté ještě bez vlastního stadionu hostili výběr Berlína. Při vůbec prvním mezinárodním duelu sešívaní remizovali 0:0. 28. března téhož roku přijel první soupeř z „kolébky kopané“. Angličané z Oxfordu vyhráli 3:0 a utkání přihlíželo na tehdejší dobu neuvěřitelných pět tisíc diváků.

Na podzim roku 1925 Slavia vyzvala katalánského giganta – Espaňol Barcelona a v krásném zápase zvítězila 4:2. Evropa tak viděla první přímý duel už zakrátko nejlepších brankářů kontinentu. Na jedné straně František Plánička, na druhé Ricardo Zamora.

Teď už ale zpět do roku 2022 k zápasu se St Joseph’s. Ani Gibraltařané před Slavií ještě žádný český tým nepotkali a uzavřeli tedy třetí desítku historického výčtu. Jeho novou kapitolu načne druhé utkání základní skupiny Evropské konferenční ligy s FC Ballkani.

„Soupeř nemá příliš velké jméno, ale na to se nehraje. Podstatná je výkonnost, kterou prokázali během kvalifikace i prvního duelu s Kluží. Nejsou příliš soubojoví, ale o to pohyblivější. Od brankáře až po útočníky milují míč, i v těch nejtěžších pozicích se snaží udržet na balonu a řešit je fotbalově,“ řekl na adresu kosovského soupeře Jindřich Trpišovský.

Reprezentace už zkušenosti s kosovským fotbalem má

Pověst kosovských klubů je podstatně střídmější než národního týmu. Český fotbal tedy poznal jeho sílu a technickou vyspělost zatím pouze na úrovni reprezentací. A-tým se s Kosovem setkal v rámci kvalifikace o EURO 2020, kdy mu v Prištině podlehl 1:2. V domácí odvetě výběr ex-slávistického trenéra Šilhavého zaváhání odčinil, vyhrál stejným výsledkem a zajistil si postup na závěrečný turnaj. Lvíčata porazila balkánského soupeře v posledním roce hned dvakrát s celkovým skóre 4:0.

Historie kosovského fotbalu byla výrazně ovlivněna politickou nestabilitou v tehdejší jihosrbské provincii. Během válek uteklo mezi lety 1998-1999 mnoho fotbalistů s rodinami do zahraničí a v zemi tak zůstalo jen nadějné mládí, které postupně buduje a rozšiřuje fotbalovou kulturu.

Jak toto premiérové střetnutí dopadne, můžete sledovat ve čtvrtek od 18:45 na obrazovkách Sport 1 nebo přímo ve Fortuna Areně! Spolu píšeme historii, buďte u toho!

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články